Znanje in podpora

Pet pravil za voznike ob srečanju z drugimi udeleženci v prometu

Spomladi tudi na cestah postane bolj živahno. Držite se naslednjih preprostih pravil, da bodo varna tudi srečanja z najranljivejšimi udeleženci v prometu. Vozniki se srečujete s kolesarji, tekači, pohodniki, skiroisti in uporabniki drugih vrst mikromobilnosti. Pri tem pa bodite previdni. Na cesti je dovolj prostora za vse.

Če ste v vlogi voznika odgovorni in razumete druge udeležence v prometu, ste za varno vožnjo naredili že veliko. Vozniki se srečujete s kolesarji, tekači, pohodniki, skiroisti in uporabniki drugih vrst mikromobilnosti. Pri tem pa bodite previdni. Na cesti je dovolj prostora za vse.

Upoštevajte omejitve

Najpomembnejše pravilo je, da se držite omejitev hitrosti. Tudi če se na nekaterih odsekih na prvi pogled ne zdijo smiselne, so predpisane z razlogom in ob upoštevanju drugih udeležencev v prometu. Spoštovanje omejitev občutno zmanjša možnosti za katastrofalne posledice ob nesreči. Če pride do trka v kolesarja, skiroista ali pohodnika pri hitrosti 65 kilometrov na uro, je 85 odstotkov možnosti, da bo ta utrpel življenjsko ogrožajoče poškodbe. Pri hitrosti 30 kilometrov na uro možnost najhujših poškodb pade na le 5 odstotkov. Zato je upočasnjena vožnja prvo in najpomembnejše pravilo varnega prometa.

Pravilo metra in pol

Ko želite obvoziti kolesarja ali skiroista, ki vozi po cesti, morate upoštevati ustrezno varnostno razdaljo. Po zakonu ta ne sme biti manjša od metra in pol. Kazen za kršenje tega pravila je 80 evrov. Predvsem pa, če vzdržujete primerno razdaljo, poskrbite, da je vožnja mimo ranljivejših udeležencev v prometu varna, tudi če ti nepričakovano zavijejo proti sredini vozišča.  

Upoštevajte pa tudi pravila varnega prehitevanja. Če vam nasproti vozijo druga vozila, morate počakati in prehitevati, šele ko je to povsem varno.

Predvidevajte vedenje drugih

Ljudje vedno delamo napake. Če bi se na vožnjo odpravili s tem v mislih, se marsikatera nesreča ne bi zgodila. Zato je eno od pravil tudi to, da je treba razmišljati korak naprej in se poskusiti vživeti v druge udeležence v prometu. Morda tekač, ki se približuje cesti, nosi slušalke in ni dovolj pozoren, zato bodite še posebej previdni. Mogoče kolesar, ki se je znašel pred vami, vozi po slabo urejeni poti, polni ovir, in bi ga bilo zato smiselno prehitevati z večjo bočno razdaljo. Tudi vidljivost je zaradi sonca, dežja ali teme lahko omejena in kasneje opazite pešce ali kolesarje, zato je priporočljivo prilagoditi hitrost.

Previdno z vrati

Če je le mogoče, se na vožnjo ne odpravite, kadar ste razdraženi, raztreseni, jezni ali zmedeni. Tudi če se vam mudi, upoštevajte vsa pravila, ker se divjanje nikoli ne izplača. Posebno v mestih, kjer je ranljivejših udeležencev v prometu največ, je večja hitrost povsem nesmiselna. Pri mestni vožnji vas bodo namreč neprestano omejevali semaforji in gostejši promet, zato s hitenjem ne boste pridobili veliko časa.

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.