Znanje in podpora

Pet korakov, kako postati odličen sovoznik

Dober sovoznik je ključnega pomena za varno in prijetno vožnjo. Vozniku lahko olajša dolge poti tako, da prevzame nekatere naloge in mu omogoči, da se osredotoči samo na cesto. Preberite, kako v nekaj korakih postati odličen sovoznik. 

1. Ne motite voznika

Med vožnjo se izogibajte vsakršnemu vedenju, ki odvrača voznikovo pozornost od prometa. Vozniku med vožnjo ne kažite telefona ali časopisa in ne povzdigujte glasu. Ga pa lahko opomnite, če počne stvari, ki ovirajo varno vožnjo, denimo če piše sporočila, telefonira ali se obrača k potnikom na zadnjih sedežih. Te naloge raje opravite vi.

2. Prevzemite usmerjanje

Iskanje prave poti med vožnjo je lahko naporno. Zato v vlogi sopotnika prevzemite usmerjanje, da ne bo treba vozniku gledati na telefon ali zaslon v vozilu. Vaša navodila naj bodo jasna in pravočasna. Ne uporabljajte izrazov, kot so »tu«, »sem« in »tja«, ampak raje natančno določite smer, denimo: »Pri znaku zavij levo.«

3. Ostanite pozorni

Bodite voznikove druge oči. Tudi sami bodite pozorni na dogajanje v vozilu in njegovi okolici. Kljub temu pa se vzdržite komentiranja vsake voznikove poteze. Omejite svoje povratne informacije le na najpomembnejše. Če se vozite ponoči ali je voznik utrujen, poskrbite, da se z njim ves čas pogovarjate ali pa mu kaj berete in ga tako ohranjate aktivnega. 

4. Vozite izmenično

Dolge poti, monotone ceste in nočne vožnje so utrudljive. Zato bodite pozorni na znake, da je voznik utrujen. Ti so:  

  • pogosto zehanje,
  • mencanje oči,
  • slabo sodelovanje v pogovoru.

Ko zaznate te znake, spodbudite voznika, da vam bodisi prepusti volan ali se vsaj za nekaj minut ustavite in nadihate.

5. Poskrbite za dobro vzdušje v vozilu

Poskrbite, da je vzdušje v avtomobilu prijetno za vse potnike. Zato upoštevajte voznikove glasbene želje, prošnje glede nastavitve temperature ali potrebo po postanku. Predvsem pa preprečite, da bi bili otroci oziroma drugi potniki na zadnjih sedežih preglasni ali moteči za voznika.

Ne bo pa škodilo, če boste na daljše poti s seboj vzeli tudi prigrizke, ki jih ima voznik rad, poskrbite pa tudi, da bo zaužil dovolj tekočine, saj bo to preprečilo, da bi se preveč utrudil.


Na poti se obdajte z ljudmi, ki so prijetni sopotniki. Pred odhodom pa poskrbite tudi za svoje vozilo in vanj natočite visokokakovostno gorivo Q Max, ki se ponaša z najzahtevnejšim evropskim certifikatom EQTM in omogoča optimalno delovanje motorja.


Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.