Znanje in podpora

Kako pravilno nastaviti ogrevanje v vozilu

Pravilno ogreta kabina vozila vam omogoča udobno vožnjo v zimskih razmerah. A če gretja in pihanja toplega zraka ne nastavite ustrezno, to lahko močno vpliva na vaše zdravje.
Odgovarjamo, kako pravilno ogreti avtomobil med vožnjo in vzdrževati primerno temperaturo v kabini, da boste ostali zdravi in vas na cilju ne bo nemudoma zazeblo. 

Čeprav se pogosteje osredotočamo na pravilno hlajenje avtomobila v poletnih mesecih, je ustrezno ogrevanje kabine v zimskem času enako pomembno. Pretirano gretje vpliva na zdravje vseh potnikov, posebno bolj občutljivih, v premalo ogreti kabini pa se lahko med vožnjo pojavijo težave z rosenjem na notranji strani stekel in zamrzovanjem na njihovi zunanji strani.

Jutranja rosa in zaledenela stekla

Ogrevanje zaledenelega vozila vklopite nemudoma, ko prižgete motor. Ventilacijo in temperaturo nastavite na višji vrednosti, kot ju boste imeli izbrani med vožnjo. Tako se bodo stekla začela hitreje segrevati. Vključite tudi funkcijo proti rosenju sprednjih in zadnjih šip, ki bo preprečila, da bi se vlaga zadrževala na njih.

S parkirišča ne odpeljite, če so stekla še zarošena ali je na njih led.

Ko odpeljete, priporočamo, da prvih deset minut, ko motor vozila še nima primerne delovne temperature, vozite z zmernim številom vrtljajev.

Kdaj vključiti klimo za ogrevanje?

Raba klimatske naprave v avtomobilu je pozimi ključna. Ko sedete v vozilo, s svojo toplo in vlažno sapo povzročite rosenje. Dokler se avtomobilska stekla primerno ne ogrejejo, se rosijo. Proces sušenja šip zato pospešite tako, da za krajši čas vklopite klimatsko napravo. Ta zrak izsuši in pohitri odstranjevanje vlage.

V starejše avtomobile se zaradi slabega tesnjenja lahko ujame vlaga iz okolice. Svetujemo zamenjavo tesnil, če je to le mogoče.

Ko odrosite stekla, klimatsko napravo izključite, saj ta podobno kot toplota zrak precej in neprijetno izsuši.

Ogrevanje avtomobila med vožnjo

Najpomembnejše je, da pred vožnjo ogrevanje nastavite na primerno temperaturo, pihanje pa usmerite stran od potnikov.

Če se vozite v pretopli kabini, je bistveno večja možnost, da boste na cilj prišli bolj utrujeni in zaspani, kot bi bili sicer. Prevelika razlika med temperaturo v avtomobilu in zunanjo temperaturo za telo pomeni tudi velik šok. Poleg tega pa ogrevanje zrak zelo osuši, kar lahko povzroči težave z dihali, ki so pozimi še bolj občutljiva, in njihovo sluznico. Pretopel zrak močno vpliva tudi na očesno sluznico.

Sluznici oči in dihal se začneta izsuševati ter sta tako občutljivejši, zato se hitreje razvijejo bolezni. Oči lahko postanejo utrujene, kar je posebno neprijetno na daljših vožnjah, v grlu pa začne žgečkati in lahko vas celo sili na kašelj.

Bolje je, da ogrevanje nastavite na morda malce manj udobnih 19 ali 20 stopinj Celzija in oblečete kak sloj oblačil več.

Med vožnjo v avtomobilu ohranjajte stalno temperaturo in te ne spreminjajte preveč. Predvsem pazite, da topel zrak vam in potnikom ne piha neposredno v obraz, ampak se enakomerno razporedi po kabini. Najbolje, da pihanje usmerite v vetrobransko steklo in noge.

Da vas ne bo zeblo, ko se odpravljate v naravo

Če se odpravljate na aktivnosti v naravi, denimo na smučanje, sankanje ali pohod, je primerno ogrevanje notranjosti vozila še pomembnejše. V pretirano topli kabini se boste udobno pogreli, ko boste prišli na cilj, pa vas bo zaradi prevelikega šoka lahko hitro zazeblo.

Če se malce bolj ogreti kabini težko odpoveste, vsaj deset minut pred izstopom iz vozila postopoma bistveno znižajte temperaturo in se tako pripravite na aktivnosti v hladni naravi.

Na zimskih poteh pa ne pozabite tudi piti dovolj tekočine. Čeprav pozimi redkeje občutite žejo, lahko zaradi suhega zraka v kabini (in pogosto tudi na prostem) hitro pride do dehidracije organizma.


Preden se odpravite na pot, poskrbite, da se pred mrazom zaščitite tudi z izbiro kvalitetnega goriva. Visokokakovostna goriva Q Max zagotavljajo optimalno delovanje motorja v vseh razmerah, tudi pri zelo nizkih temperaturah. Naj bodo vaše poti srečne, varne in tople. 


Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.