Znanje in podpora

Gorivo, ki ga natočite v vozilo, je natančno izmerjeno

Količina goriva, ki ga na bencinski črpalki pretočite v svoje vozilo, je izmerjena zelo natančno. Pri Petrolu merilne naprave redno preverjamo in tako zagotavljamo njihovo brezhibno delovanje. Veste, kako skrbimo za njihovo točnost in zanesljivost?

Ko na bencinskem servisu točilno ročko vstavite v rezervoar in začnete točiti gorivo, vam števca na ulični črpalki začneta kazati, koliko litrov goriva ste natočili in kakšen znesek boste morali poravnati zanj.

Količino pretočenega goriva v litrih natančno meri naprava, ki ji rečemo merilnik pretoka.

Merilnik pretoka je nameščen v ulični črpalki, na koncu poti, ki jo gorivo opravi med podzemnim rezervoarjem in vašim vozilom.


Zakaj gre lahko v rezervoar neobičajno veliko goriva?

Ročke za točenje goriva so strogo nadzorovane. Kako je potem mogoče, da lahko v povsem prazen avtomobilski rezervoar natočimo celo več goriva, kot je prostornina tanka, ki jo navaja proizvajalec vozila? Vrh rezervoarja je rezerviran za zrak. Če s točilno ročko pritisnete na obod vhoda v rezervoar, lahko dezaktivirate tlačni ventil, zaradi česar lahko natočite kar do 20 odstotkov več goriva, ki zapolni prostor, namenjen zraku. Podrobnejše pojasnilo najdete tukaj. Ker pa je dezaktiviranje tlačnega ventila lahko škodljivo oziroma prevelika količina goriva utegne povzročiti zaplete, priporočamo, da prenehate točiti pravi čas.


Nastavek tlačnega ventila je na obodu vhoda v rezervoar.
Redno preverjanje merilnikov pretoka

Da merilnike pretoka lahko uporabljamo na slovenskem tržišču, morajo izpolnjevati natančno določene pogoje. Opredeljuje jih Pravilnik o merilnih instrumentih. Ta določa tudi največje dovoljeno odstopanje pri meritvah in obdobja nadzora natančnosti merjenja.  

Točnost Petrolovih merilnikov pretoka preverjajo strokovnjaki Urada za meroslovje. Nove merilnike pregledujejo vsaki dve leti, starejše pa enkrat letno.


Največje dovoljeno odstopanje navzgor ali navzdol pri merjenju točnosti merilnikov pretoka goriva je:

  • 0,3 odstotka pri hitrem točenju (pri 50 iztočenih litrih je to 0,15 litra); 
  • 0,5 odstotka pri počasnem točenju (pri 50 iztočenih litrih je to 0,25 litra).

Mitja Žlebir iz Petrolove službe za metrologijo opiše postopek preverjanja: »Pri kontroli točnosti Urad za meroslovje uporablja različno velike merilne posode, ki imajo na desetinko milimetra natančno izmerjeno prostornino. Te so 10- in 50-litrske za ulične črpalke, namenjene osebnim vozilom, ter 100- ali 200-litrske za črpalke, namenjene tovornim vozilom. V merilne posode iz črpalke nalijejo določene količine goriva, nato pa meritve v njih primerjajo z vrednostmi, izpisanimi na črpalki.«

Točnost merilnikov v sistemu ulične črpalke dokazujejo zelene nalepke Urada za meroslovje, na katerih so označeni datumi kontrol.

Nalepka na točilnem agregatu, ki potrjuje pregled s strani Urada za meroslovje.
Hitro ukrepanje za natančno merjenje

»Pri merilnih napravah, ki so plombirane, da je poseganje vanje onemogočeno, lahko sčasoma pride do okvar in nepravilnega delovanja,« pojasnjuje Mitja Žlebir. »Če merilo ne deluje več v skladu s predpisanimi kriteriji, zato ročko nemudoma začasno blokiramo za uporabnike, servisni službi pa naročimo popravilo.«  

Vzdrževalci napako popravijo, merilo pa mora pred uporabo ponovno uspešno prestati kontrolo natančnosti in overitev, ki zagotavlja, da ste v svoje vozilo natočili toliko goriva, kot kažejo številke na ulični črpalki.


Petrolova visokokakovostna goriva Q Max, ki se ponašajo z uglednim mednarodnim certifikatom kakovosti EQTM, lahko natočite na več kot 600 bencinskih servisih doma in v tujini. 


Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.