Znanje in podpora

Opravki pred potjo z motorjem

Če je vaš motor nekaj časa počival, ga pred prvo potjo, predvsem pa pred dolgimi potovanji ne pozabite pregledati in ustrezno pripraviti. Sledite nasvetom za pripravo motorja in opreme.

Svoj motor verjetno dobro poznate. Najprej opravite osnovni pregled. Preverite vse vijake in preglejte, ali so kje vidni znaki iztekanja olja in obrabe žic. Nato namažite zglobe in tečaje različnih delov karoserije in opreme s strojnim oljem. Potem sledi podrobnejši pregled.

Poskrbite za dobro delovanje motorja. Preverite, če ta ustrezno deluje, saj se lahko po dolgi neuporabi na cilindrih pojavi rja. Če motor ne teče gladko ali slišite nenavadne zvoke, naj ga pregleda mehanik.

Preverite tekočine in filtre. Če dlje časa niste menjali olja ali filtra za olje, storite to pred prvo daljšo potjo. Pri Petrolu so na voljo olja za vse vrste motorjev. Prav tako preverite vse nujne tekočine: tekočino v menjalniku, hladilno tekočino, zavorno tekočino in druge.

Poskrbite za verigo. V njej se nabere veliko umazanije. Operite jo z malce nafte, nato pa jo ustrezno namažite, da bo gladko tekla. Potem še preverite, ali je ustrezno napeta.

Preverite delovanje zavor. Dobro preglejte zavorne obloge. Če opazite razpoke ali nenavadno obrabo, obloge obvezno zamenjajte. Prav tako na kratki vožnji in na varnem mestu stran od prometa preverite, ali zavore dobro delujejo. Če med zaviranjem slišite nenavadne zvoke, naj motor pregleda mehanik. Prav tako pa bodite med prvo vožnjo pozorni na delovanje blažilnikov.

Preverite luči. Vse luči in smerokazi morajo namreč delovati optimalno, preden se podate na daljšo vožnjo. Če katera od luči oddaja šibko svetlobo, preventivno zamenjajte žarnico. Ne pozabite pa tudi na čiščenje notranje strani stekel žarometov.

Za brezhibno delovanje motorja izberite visokokakovostno gorivo Q Max iz Petrola. To poskrbi, da je poraba manjša, motor čist in zaščiten pred rjo, v izpuhu pa je manj emisij.

Preglejte pnevmatike. Če na njih opazite razpoke, ploske predele, ki so znak obrabe, ali vidne poškodbe, jih je treba zamenjati. Pred vožnjo tudi optimalno napolnite pnevmatike glede na podlago, po kateri boste vozili.

Iščete ideje za pot z motorjem? Nekaj smo jih zbrali v članku o najlepših motorističnih poteh po Sloveniji.

Pomerite in preglejte opremo. Oblačila se obrabijo, zato preverite, ali jih je treba očistiti, če so vam še prav in ali so kje poškodovana. Že majhna raztrganina se lahko hitro poveča in lahko bistveno vpliva na udobje med vožnjo, posebno če vas ujame dež. Prav tako preverite, ali je vaša zaščita za hrbtenico še brezhibna.

Preglejte čelado. Najprej jo očistite. Če je počena, bo treba kupiti novo. Poškodovan vizir zamenjajte. Notranje obloge so snemljive in vam jih lahko očistijo v čistilnici. Če pa so te že načete ali celo uničene, je čas za zamenjavo čelade.

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.