Znanje in podpora

Preverite, ali so pnevmatike dobro nameščene

Pnevmatike so edini stik avta s cestiščem, zato je pomembno, da so ustrezno nameščene. Pred redno rabo na novo nameščenih pnevmatik zato preverite njihovo varnost v nekaj korakih.

Če pnevmatike niso nameščene pravilno, lahko to močno vpliva na kakovost vožnje. Neprimerna montaža pa lahko celo povzroči, da se gume ne obrabljajo enakomerno. To lahko opazite pri pregledu dezena tekalne plasti. Če je rabljena pnevmatika, ki jo želite ponovno namestiti, takšna, jo zavrzite.

Prava smer pnevmatik

Pred prvo vožnjo po namestitvi novih pnevmatik preverite, ali so te pravilno usmerjene. Gume z obvezno smerjo vrtenja je treba postaviti tako, kot je predvideno, saj s tem zagotovite njihovo popolno zmogljivost. Pnevmatika je pravilno nameščena takrat, ko puščica na njeni bočnici kaže v smer vrtenja.

Vozite nad 40 km/h

Če z novimi pnevmatikami pri hitrosti nad 40 kilometrov na uro ne čutite ali slišite vibracij, je to dober znak. Neuravnotežene gume bodo namreč začele vibrirati, ko boste povečevali hitrost. To boste čutili na volanu.

Bodite pozorni na zanašanje in tresenje volana

Če volan med vožnjo trese, lahko to pomeni, da so sprednje pnevmatike neuravnotežene. Če vozilo med vožnjo blago vleče na eno stran, lahko tako ugotovite, katero pnevmatiko je treba ponovno pregledati in dodatno naravnati.  

Prav tako bodite pri vožnji po montaži pozorni na odzivnost volana v daljših in krajših zavojih ter na ovirah na cesti, denimo na višjih izboklinah na cestišču.

Preverite tlak

Novonameščene pnevmatike običajno ustrezno napolnijo že pri vulkanizerju. Nekaj časa po namestitvi, denimo čez en teden, pa vendarle na bencinskem servisu preverite pritisk v njih. Prilagojen mora biti posebnostim vašega vozila. Te so zapisane na nalepki, nameščeni na notranji strani okvirja voznikovih vrat. Običajno je priporočen tlak v pnevmatikah od 2 in 2,4 bara.

Če pri preverjanju tlaka ali kako drugače opazite, da se pritisk v pnevmatiki vašega avtomobila nenavadno hitro zmanjšuje, se posvetujte s svojim vulkanizerjem, saj je to lahko znamenje, da je platišče zvito.  

Takoj ko pri svojem vozilu opazite katerega izmed opisanih znakov, ukrepajte, saj sicer lahko pride do resnih težav. Najbolje je, da gume pregleda strokovnjak in jih po potrebi uravnoteži. Tako se boste izognili tudi večji porabi goriva, ki je značilna za slabše napolnjene in neustrezno nameščene pnevmatike.


Da bo poraba goriva manjša, pa lahko poskrbite tudi tako, da redno točite visokokakovostno gorivo Q Max, ki ima najzahtevnejši evropski certifikat EQTM in dokazano omogoča optimalno delovanje motorja.  


Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.