Znanje in podpora

Prihranite tudi s pravilnim prezračevanjem

Kakovost zraka v prostoru ima velik vpliv na udobje bivanja. Mehansko (prisilno) prezračevanje, ki ga omogočajo novejše tehnologije, je učinkovit način za prezračevanje prostora, vendar večina ljudi še vedno raje prezračuje na naraven način s pomočjo odpiranja oken. Pri tem lahko, še posebej pozimi, izgubimo veliko toplote, zato je pomembno, da prostore prezračujemo v toplejšem delu dneva tako, da za nekaj minut popolnoma odpremo okna ali vrata.

Na bivalno klimo doma pomembno vpliva kakovost zraka. V hišah s sodobnimi, bolj zatesnjenimi okni je ključnega pomena zagotavljanje zadostne količine svežega zraka za ohranjanje zdravja in ugodja. Podobno velja tudi za stanovanja. Pravilno zračenje ne le, da je dobro za zdravje, temveč tudi pomaga odstranjevati vlago v hiši, kar zmanjšuje verjetnost za pojav plesni.

Če ni na voljo mehanskega prezračevanja s prezračevalnimi napravami, je najbolj energetsko učinkovit način intenzivno prezračevanje z odpiranjem oken na široko trikrat na dan za kratek čas (približno 3-5 minut v toplejših delih dneva). S tem trikratnim prezračevanjem na dan se lahko hitro izmenja zrak v prostoru, pri tem pa ne izgubimo toplote in se izognemo podhladitvi sten, kar omogoča hitro obnovitev želene temperature. Kljub nekaj dodatni porabi energije je redno prezračevanje nujno, da zagotovimo zdrave bivalne in delovne pogoje.

Zakaj se je potrebno izogibati prezračevanju "na kip"? Pri takem odpiranju oken je potrebno več časa, da se zrak izmenja. Zato je manj energetsko učinkovito in dražje. Pri nižjih zimskih temperaturah je čas zračenja priporočljivo skrajšati.

Če odpiranje "na nagib" zamenjamo s kratkim prezračevanjem s široko odprtimi okni lahko prihranimo približno 15 % energije za ogrevanje in emisij CO2.

Kako pa svoje prostore zračimo poleti? Priporočljivo je začeti s temeljitim zračenjem prostora, preden vključimo klimatsko napravo. To lahko storimo ponoči ali zjutraj. S hlajenjem prostorov začnemo, ko se temperatura zunanjega zraka dvigne na 25 °C ali več. Za ohranjanje zdravja je priporočljivo, da razlika med notranjo in zunanjo temperaturo zraka ne presega 8 °C.

V novejših ali energetsko prenovljenih objektih, ki so bolj zrakotesni kot starejši, se vsekakor priporoča uporabo sodobnih sistemov mehanskega prisilnega prezračevanja. Takšni sistemi temeljijo na principu rekuperacije toplote, ki omogoča prenos dela toplote z izstopnega zraka na vstopajoči svež zrak s pomočjo prenosnikov toplote. S tem se zagotovi učinkovito prezračevanje prostorov, hkrati pa se ohranja toplota v notranjosti stavbe.

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.