Znanje in podpora

Termostatski ventili pomagajo regulirati temperaturo v domu

Ste vedeli, da kar polovica gospodinjstev uporablja naravno prezračevanje in med tem ne zapira termostatskih ventilov na radiatorjih? Glede na to da ogrevalna sezona v Sloveniji traja več kot 6 mesecev, je pomembno, da znamo v tem času preudarno ravnati.

Povprečno gospodinjstvo porabi za ogrevanje prostorov skoraj dve tretjini celotne energije glede na podatke Statističnega urada Slovenije iz leta 2021.

Če ima gospodinjstvo sistem ogrevanja z radiatorji, je vgradnja termostatskih ventilov na vsak radiator v stanovanju zelo energetsko učinkovit ukrep, zato se ga poslužuje že več kot 30 % gospodinjstev. Termostatski ventili nam na enostaven način omogočajo lokalno regulacijo temperature ter nastavitev želene temperature v vsaki sobi posebej. Učinkovitost radiatorjev lahko še dodatno povečamo, da za njimi namestimo odbojne plošče ali lističe aluminijaste folije, ki bodo odbijali toploto nazaj v prostor.

Ob prezračevanju je pomembno, da zaprete ventile na radiatorjih.

Zakaj je pomembno, da prezračujemo kratek čas in z odprtimi okni na strežaj? Glavni razlog je energetska učinkovitost. Med ogrevalno sezono je priporočljivo prezračevati prostore vsaj trikrat do štirikrat na dan po 5 minut (december, januar, februar) in do 10 minut v prehodnih obdobjih (november, marec). Pri večji temperaturni razliki med notranjim in zunanjim zrakom svetujemo, naj bo prezračevanje krajše. Pravilno prezračevanje ne le prispeva k večjemu udobju, boljšemu počutju in koncentraciji, temveč tudi zmanjšuje tveganje za nastanek plesni na stenah in zmanjšuje stroške ogrevanja.

Čemu se je potrebno izogniti? Daljšemu odpiranju oken na kip, ki povzroča dodatne toplotne izgube za do 15 %.

Pred začetkom ogrevalne sezone priporočamo, da izpustite zrak iz radiatorjev. Med samo ogrevalno sezono pa poskrbite, da niso prekriti z zavesami ali pohištvom, saj to zmanjšuje njihovo učinkovitost. Pravilno uravnavanje temperature zraka lahko izboljša toplotno ugodje in vam pomaga pri varčevanju z energijo ter zmanjšanju stroškov ogrevanja. Energetski strokovnjaki trdijo, da lahko na tak način v ogrevalni sezoni prihranite do 15 % energije. 

Zadnja sprememba

01.03.2023 ob 00:00

Kategorije

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.