Znanje in podpora

Energetska učinkovitost klimatskih naprav

Hlajenje prostorov v vročih poletnih dneh postaja vse bolj neizbežno. Uporaba klimatske naprave zato z leti narašča. V raziskavi REUS 2022 za gospodinjstva je kar 44 % anketiranih slovenskih gospodinjstev izpostavilo, da imajo nameščeno klimatsko napravo. Toda kdaj so klimatske naprave učinkovite?

Pri izračunu potrebne moči klimatske naprave moramo upoštevati več dejavnikov, ki vplivajo na toplotno obremenitev prostora. Poleg samega volumna prostora, je potrebno upoštevati tudi lokacijo prostora, lego in orientacijo glede na sonce, izolacijo in število ljudi ter električnih naprav v prostoru. S tem izračunamo potrebno hladilno moč klimatske naprave, ki nam zagotovi ugodno in udobno bivanje v prostoru.

Pomemben dejavnik pri odločitvi za klimatsko napravo je še faktor energijske učinkovitosti, imenovan tudi faktor hlajenja. Ta predstavlja razmerje med pridobljeno energijo in porabljeno količino električne energije za delovanje kompresorja. To razmerje je običajno označeno s kraticami COP ali EER in se običajno giblje med 2,5 in 4,0. Višji faktor pomeni, da je naprava bolj učinkovita pri porabi energije za hlajenje prostora.

Višji faktor energijske učinkovitosti pomeni, da je naprava bolj učinkovita pri porabi energije za hlajenje prostora.

Pri nakupu klimatske naprave igra pomembno vlogo velikost prostora, od tega je namreč odvisna moč klimatske naprave. Izračunamo prostornino prostora v kubičnih metrih (m3), ki jo pomnožimo s 25 (saj se priporoča naprava moči 25W/m3). Za standarden prostor velikosti (prostornine) 60 m3, je primerna klimatska naprava moči okoli 1500 W ali 1,5 kW. Upoštevati je potrebno še ostale naprave v prostoru in prišteti po 100 W hladilne moči za vsakega človeka, ki se nahaja v prostoru. Priporočljivo pa je izbrati napravo, ki je uvrščena v energetski razred A.

Inverterske klimatske naprave porabijo manj električne energije, saj se njihov kompresor prilagaja glede na trenutne potrebe s spreminjanjem vrtljajev. Navadne klimatske naprave delujejo pri polni moči in se ustavijo, ko dosežejo želeno temperaturo, kar pomeni, da so bodisi vklopljene bodisi izklopljene. Z invertersko tehnologijo pa se temperatura vzdržuje brez stalnega vklopa in izklopa, kar omogoča tišje delovanje in manjšo porabo energije.

Kako lahko še povečate energetsko učinkovitost vaših klim

  • zunanji del klimatske naprave naj ne bo izpostavljen direktni sončni svetlobi, 
  • vzdrževanje klimatskih naprav povečuje energetsko učinkovitost in prihrani denar, 
  • redno čiščenje filtrov in občasna dezinfekcija naprave, 
  • vzdrževanje zunanje in notranje enote. 
* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.