Znanje in podpora

Test zimskih pnevmatik 2021: Laufenn in Nokian za vožnjo po snegu in ledu

Tudi letos so pri AMZS s testi zimskih gum preverjali, katere pnevmatike se najbolje odrežejo na zahtevnih zimskih cestah. Preverite, kaj je razkril test zimskih pnevmatik 2021.

Prihaja zima … in z njo zimske pnevmatike

Zagotovo ste si že nastavili opomnik: 15. novembra morate svojega jeklenega konjička ponovno preobuti v zimske pnevmatike in tako svoje vozilo pripraviti na hladnejše vreme. Zagotovo pa veste tudi, da je za varnost na cesti pametno poskrbeti že prej.

Strokovnjaki namreč priporočajo, da letne pnevmatike z zimskimi gumami zamenjamo takoj, ko temperature padejo pod 7°C, saj v takšnih razmerah vozne lastnosti letnih pnevmatik niso več ustrezne.

Je čas za nakup novih gum? Pomaga vam AMZS test zimskih pnevmatik 2021!

Ko pride čas za nakup novih pnevmatik, si pri izbiri pomagajte z vsakoletnimi testi zimskih pnevmatik, kjer Avto-moto zveza Slovenije preverja:

Na pomoč vam lahko priskoči vsakoletni AMZS test zimskih pnevmatik, kjer Avto-moto zveza Slovenije s pomočjo praktičnih testov preverja:

 • Vozne lastnosti, varnost in zaviranje zimskih pnevmatik na suhi cesti.
 • Zaviranje zimskih gum na mokri cesti, splavanje in vodljivost.
 • Zaviranje in moč oprijema na snegu ter vodljivost.
 • Zaviranje z ABS na ledu ter vodljivost.
 • Hrup, ki ga pnevmatika povzroča v potniški kabini in zunanjo glasnost.
 • Porabo goriva.
 • Obrabo pnevmatike.

V AMZS testu zimskih pnevmatik 2021 so tako preverjali 34 zimskih pnevmatik dimenzij 195/65 R15 in 225/50 R17.

Ker zimske vozne razmere ne pomenijo zgolj zasneženih cest, ampak vse od poledenelega asfalta do mokrega cestišča, so v AMZS v praktičnih testih med drugim preizkušali vozne lastnosti, zaviranje, oprijem in hrup posamezne pnevmatike.

Ta je bila nato ocenjena z eno izmed 5 ocen:

 • 1 zvezdica: slabo. Pnevmatika se ne priporoča.
 • 2 zvezdici: pomanjkljivo. Pnevmatika se priporoča, a z omejitvami.
 • 3 zvezdice: zadovoljivo. Pnevmatika se priporoča.
 • 4 zvezdice: dobro. Pnevmatika se zelo priporoča.
 • 5 zvezdic: zelo dobro. Najbolj priporočena pnevmatika.

Test nagrajuje pnevmatike z najbolj uravnoteženimi lastnostmi. Če pnevmatika (z izjemo glasnosti) ne doseže ocene “zadovoljivo”, “dobro” ali “zelo dobro”, je njena skupna ocena enaka oceni najslabše lastnosti. Tako bo imela zimska pnevmatika, ki je na zasneženi cesti dobila zgolj dve zvezdici, skupno oceno dve, torej pomanjkljivo.

In kaj pravijo testi zimskih gum za leto 2021?Zimske gume – test 2021: kaj kažejo rezultati?

Pri testu zimskih pnevmatik 2021 je v dimenziji 195/65 R15 T (gre za pnevmatike majhnih avtomobilov in avtomobilov nižjega srednjega razreda) od 16 preizkušenih pnevmatik 1 pnevmatika dobila oceno pomanjkljivo, 4 pnevmatike oceno dobro, 11 pa oceno zadovoljivo. Testirali so pnevmatike v hitrostnem razredu T (do 190 kkm/h), rezultate testiranja pa si lahko ogledate tukaj.

Z dobro skupno oceno je bila tako, na primer, ponovno ocenjena Nokianova pnevmatika WR Snowproof, ki se je odlično odrezala na suhem zimskem asfaltu, še posebej pri zaviranju in varnosti vožnje, ponaša pa se tudi z majhno porabo goriva. Med najboljšimi na snegu se je izkazala Laufennova pnevmatika iFit+LW31+, ki je odlična še pri vožnji na ledu in mokri cesti.

Testi 18 zimskih pnevmatik dimenzij 225/50 R17 v hitrostnem razredu V (do 240 km/h, gre za pnevmatike avtomobilov nižjega srednjega razreda ter cestnih terencev) so,