Znanje in podpora

Test zimskih pnevmatik 2018

Vsakih nekaj let se pri vsakem lastniku avtomobila ponavlja ista zgodba. Zimske pnevmatike na avtomobilu so obrabljene in stare, zato je treba kupiti nove. Nič lažjega, bi rekli, če bi bile na trgu le ene pnevmatike, ki bi bile primerne za prav vsako vozilo. A ker imamo na trgu poplavo pnevmatik najrazličnejših proizvajalcev, je lahko nakup novih pnevmatik pravi izziv. Poleg tega se pnevmatike tudi dodobra razlikujejo v ceni in prav vsak izmed nas se vpraša, ali je najcenejša pnevmatika res najslabša in ali so najdražje pnevmatike vredne razlike v ceni. Prav zato pri AMZS-ju vsako leto opravijo obsežen test zimskih pnevmatik najrazličnejših dimenzij.

Ocena zimskih pnevmatik je seštevek preizkusa pnevmatike na različnih področjih:

 • lastnosti pnevmatik so preizkusili na mokri in suhi cesti, na snegu, na ledu,
 • ugotavljali so njihovo glasnost,
 • preverjali so obrabo pnevmatik po določenem številu prevoženih kilometrov,
 • preverjali so porabo goriva.
Kaj ocenjuje/preverja test zimskih pnevmatik – lestvica

Najboljšo oceno bi seveda dobila pnevmatika, ki bi se na vseh področjih uvrstila na prvo mesto, kar pa je zaradi fizikalnih in kemičnih lastnosti pnevmatike praktično nemogoče. Pnevmatike, ki se odlično odrežejo na enem področju, lahko ravno zaradi te odličnosti zaostajajo na drugem področju. Izziv za vse proizvajalce pnevmatik je doseči uravnoteženost vseh lastnosti na zelo visoki ravni. AMZS pri ocenjevanju pnevmatik upošteva lestvico, po kateri pnevmatike razdeli v pet kategorij, glede na to, kakšne rezultate so dosegle na testu:

 • pet zvezdic: ocena zelo dobro – najbolj priporočljivo,
 • štiri zvezdice: ocena dobro – zelo priporočljivo,
 • tri zvezdice: ocena zadovoljivo – priporočljivo,
 • dve zvezdici: ocena pomanjkljivo – priporočljivo z omejitvami,
 • ena zvezdica: ocena slabo – ni priporočljivo.

Pri ocenjevanju velja pravilo, da dobi pnevmatika skupno oceno, ki je enaka oceni najslabše lastnosti (velja za vse pnevmatike, ki na enem področju – z izjemo glasnosti – ne dosežejo vsaj ocene zelo priporočljivo).

test zimskih pnevmatik
Izberite najboljše pnevmatike glede na svoje potrebe

Seveda pa se je treba najprej vprašati, kakšno pnevmatiko sploh potrebujemo, glede na to, kje in po kakšnih cestah se vozimo pozimi. Nekdo, ki se večinoma vozi po zasneženih cestah, naj izbere pnevmatike, ki imajo najvišjo oceno za vožnjo po snegu. Tisti, ki pa se pozimi vozi večinoma po mokrih cestah, pa naj izbere pnevmatike, ki dobro odvajajo vodo izpod tekalne površine.

Pri AMZS-ju so opravili test dveh različnih dimenzij pnevmatik:

 • 175/65 R 14 T (testirali so 12 pnevmatik) in
 • 205/55 R 16 H (testirali so 16 pnevmatik).
Kdo so zmagovalci testa zimskih pnevmatik 2018?

Na testu pnevmatik sta se najbolje odrezali pnevmatiki, ki spadata med prestižne znamke. To sta pnevmatika Continental 175/65R14 82T M+S TS860 (tudi Petrol jo ima v svoji ponudbi) in Dunlop winter response. Tudi osem ostalih pnevmatik je dobilo oceno priporočljivo. Skupno oceno jim je zniževala slabost pri posameznih merilih, saj so se nekatere slabše odrezale na mokrih cestah, spet druge na suhih, nekaterim pa je težave povzročal bočni oprijem na snegu. Le dve pnevmatiki sta dobili najslabšo oceno predvsem zaradi slabosti na suhi ali mokri cesti (Nankang Snow). Vse podrobnosti rezultatov testov si lahko ogledate na tej povezavi.

Zmagovalci testa pnevmatik večje dimenzije

Pri večji dimenziji so pri AMZS testirali 16 različnih pnevmatik, tudi zato, ker so pnevmatike teh dimenzij najbolje prodajane pnevmatike na evropskem trgu. Spet so se najbolje odrezale pnevmatike prestižnih blagovnih znamk Continental, Goodyear in Dunlop (najdete jih tudi v ponudbi Petrola). Vse tri so se na vseh področjih odrezale odlično. Sledi jim enajst pnevmatik, ki so dobile oceno priporočljivo. Med njimi pa so kar precejšnje razlike glede