Znanje in podpora

Najlepše motoristične poti po Sloveniji (in malo čez mejo)

Motoristična sezona se je začela. Ko po zimskih mesecih ustrezno pripravite in pregledate motor, lahko začnete raziskovati slovenske pokrajine po najlepših motorističnih poteh. Katera od njih je njegova najljubša pri nas, nam je zaupal tudi Simon Marčič, profesionalni motorist in član Teama Petrol.

Preden se kam podate, preverite vse sisteme na motorju, posebno če je ta dlje časa stal v garaži. Slovenija namreč ponuja veliko čudovitih motorističnih poti, in ko se odpravljate nanje, je prav, da je varnost na prvem mestu.

Del varnosti in zanesljivosti je tudi gorivo. Pred potjo ne pozabite natočiti visokokakovostnega goriva Q Max, ki ščiti vaš motor pred umazanijo in korozijo.

Podajte se na odkrivanje nekoliko bolj skritih kotičkov Slovenije, kjer je vožnja čudovita. Predstavljamo izbor preverjenih motorističnih poti v vseh koncih Slovenije.

Goriška in gorenjska regija

Matajur je prekrasen 1642 metrov visok razglednik na meji med Slovenijo in Italijo. Ponuja ene najlepših razgledov v okolici. Če se prebijete do vrha, lahko z razgledne točke vidite Jadransko morje, pristanišče v Trstu in na drugi strani vse do Triglava. Mirna cesta, obdana s čudovito naravo, vas nato vodi na sever. Priljubljena postojanka v dolini Soče je Bovec, prelepo alpsko mestece, ki se ponaša predvsem z naravnimi znamenitostmi. Preden nadaljujete svojo pot, se tukaj oskrbite z gorivom.

Iz Bovca se podajte na Vršič, najvišji slovenski cestni prelaz, ki s svojimi serpentinami privablja motoriste in kolesarje, hkrati pa ponuja izjemne razglede na Julijske Alpe in onkraj njih. Počitek si privoščite v Kranjski Gori, ki ima bogato ponudbo restavracij in kavarn. Pot zaključite z vzponom na Korensko sedlo, kjer boste uživali v objemu zimzelenih smrekovih gozdov.

Obalno-kraška in primorsko-notranjska regija

Milje, edino istrsko mesto v Italiji, so tik ob slovenski meji. Preden se podate na preostanek motoristične poti, se ustavite, da si privoščite dišečo kavo in rogljiček. Ob vznožju Kraškega roba vas čaka vasica Osp z edinstvenim kraškim vzdušjem. Ta je sicer priljubljena točka za gorske kolesarje in plezalce. Za povsem drugačen vtis se nato spustite v Podgorje, kjer boste takoj začutili močan istrski pridih. Na poti boste občudovali številne potoke, strma pobočja in bogate vinograde.

Takoj čez mejo s Hrvaško je odlična postojanka Buzet. Starodavno mesto skriva številne znamenitosti, najbolj pa navduši tamkajšnja gastronomija. Njen glavni adut so tartufi. Nedaleč stran, v srcu Istre, vas motoristična pot vodi še do Motovuna, lepo ohranjenega srednjeveškega mesteca na vrhu 277 metrov visokega hriba z nepozabnimi razgledi. Svojo vožnjo z motorjem zaključite v naselju Korte. Pristna istrska vas blizu Izole je polna lokalnih gostiln in kleti.

Jugovzhodna Slovenija

Na začetku motoristične poti po jugovzhodni Sloveniji si v Kočevju privoščite tamkajšnjo tradicionalno sladico, kočevsko bombico, ne pozabite pa obiskati še Gotenice.

Od tam vas cesta vodi v dolino reke Kolpe, kjer se odpočijete v Osilnici. Nadaljevanje motoristične poti, obdane z bogatimi gozdovi, vas popelje še v mesto Predgrad. Tudi na tem odseku vas čaka precej užitkov po zavitih cestah.

Osrednjeslovenska in savinjska regija

Raziskovanje regije z motorjem začnete v Kamniku, ki je eno najlepših srednjeveških mest v Sloveniji. Z bogato ponudbo restavracij in kavarn ponuja raznovrstne možnosti za razvajanje pred začetkom motoristične poti. Od tam nadaljujete na Jezersko, kjer med epsko vožnjo po zavojih uživate v prelepi naravi.

Pot vas nato vodi v Krajinski park Logarska dolina, kjer je ena najlepših tras za vožnjo z motorjem. V tej alpski ledeniški dolini je veliko prijaznih postojank za počitek in uživanje v naravi.

Koroška

Slikovita Črna na Koroškem je krasno izhodišče za motoristično pot po koroški regiji. Od tam vas pot zapelje čez mejo v Avstrijo, kjer se za počitek ustavite v Pliberku. Še vedno na avstrijski strani je naslednja postaja Železna Kapla s pisano naravo.

To območje ponuja številne možnosti za izlete, zato je priljubljeno tudi med pohodniki. Iz Železne Kaple se po lepo vzdržanih cestah vrnete v Črno na Koroškem.

Podravska regija

Ptuj je v podravski regiji obvezna postojanka na vaši motoristični poti. Od tod se po prijetni cesti v slabe pol ure pripeljete do Ormoža, simpatičnega mesta ob reki Dravi. Sledi krajša, pol ure dolga vožnja, ki vas ob priljubljeni kolesarki poti vodi čez mejo s Hrvaško v bližnji Varaždin. Tudi če goriva ne natočite v Sloveniji, boste Petrolov bencinski servis našli v tem hrvaškem mestu in njegovi okolici.

Od tam se vrnete v Slovenijo na poti do prekrasno urejene Rogaške Slatine, znane po steklarstvu in zdravilni mineralni vodi.

Pomurska regija

Murska Sobota je odlično izhodišče za začetek raziskovanja pomurske regije z motorjem. Od tam se lahko odpravite do Veržeja in reko Muro prečkate pri Babičevem mlinu. Ta je prava posebnost, saj ima zunanje leseno vodno kolo, ki je nameščeno na dveh čolnih. Pot vas potem vodi mimo nepreglednih polj do Beltincev in naprej do Lendave. Tam najdete tudi najvzhodneje ležeč Petrolov bencinski servis v Sloveniji.

Lendava je drugo največje mesto v Prekmurju, ponuja pa veliko možnosti za počitek in sproščanje. Z motorjem nadaljujete raziskovanje ob madžarski meji do Dobrovnika in se na poti nazaj namočite še v prekrasnih Moravskih Toplicah.

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.