Znanje in podpora

Posebna zimska doživetja, ki jih morate preizkusiti

Izkoristite hladno polovico leta za nenavadne zimske aktivnosti in adrenalinska doživetja na snegu. Prepustite se pravim snežnim pustolovščinam, od spusta s pležuhi do raftinga na snegu.

Pomembno je, da se na zimske dejavnosti ustrezno pripravite, posebno če so te adrenalinske. Primerno se oblecite in opremite z zaščitno opremo. Informirajte se, kakšna so pravila in posebnosti vsake aktivnosti. Predvsem pa se pustolovščin ne lotevajte sami, če z njimi še nimate izkušenj. Varnost naj bo na prvem mestu!

Spust s pležuhi

Pležuhi so križanci med smučmi in sanmi s krmilom. Izvirajo z obronkov Kobanskega hribovja v Dravski dolini, kjer so bili pozimi glavno prevozno sredstvo, s katerim so se vozili v dolino po opravkih.

Če na pležuh sedate prvič, se najprej preizkusite na položnejšem klancu, kasneje pa se lahko spustite tudi po daljših in strmejših progah. Na mariborskem Pohorju imajo denimo organizirane spuste s pležuhi, a le ob določenih dnevih in urah.

Z jadralnim padalom nad pobeljene hribe

Ljubitelji adrenalinskih dogodivščin se lahko z jadralnim padalom v tandemu spustite s Kanina, Mangartskega sedla ali Vogla in si s ptičje perspektive ogledate s snegom pobeljena gorska pobočja. Svet se od zgoraj zdi veliko mirnejši in lepši.

Ponudnikov tovrstnih aktivnosti je veliko. Preden med njimi izberete primernega zase, pa se prepričajte, da je ta izkušen, ima potrebna dovoljenja in upošteva vse varnostne standarde.

Sankanje pod zvezdami

Ko smučišča na Krvavcu in Veliki planini zapustijo zadnji popoldanski smučarji ter nanje pade mrak, se po njih v soju luči in lune lahko spustite s sankami. Nočno nebo nad vami bo imelo še poseben čar, če boste na njem lahko opazovali na tisoče in tisoče zvezd.

Urejenih sankaških prog je še nekaj, preverite jih v članku, v katerem opisujemo pet najdaljših sankališč v Sloveniji.

Krpljanje po snežni odeji

Če krpljanja še niste preizkusili, je morda ta zima pravi čas za to. Krpljanje je hoja po snegu s posebej prilagojeno obutvijo. Ta ima veliko pohodno površino, ki zagotavlja, da se ob koraku noga ne pogrezne v sneg. Sprehod po neokrnjeni naravi vas ne bo le pošteno razgibal in navdal z občutkom, da ste naredili nekaj koristnega za svoje telo. Ob tem se boste namreč tudi zabavali, hkrati pa uživali v lepotah zasnežene pokrajine. Krpljanje je primerno za vse generacije, vključno z najmlajšimi.

Če s hojo po zimski pokrajini nimate izkušenj, vam predlagamo kratek tečaj krpljanja. Organizirajo ga ponudniki, pri katerih si krplje lahko tudi izposodite. Začnite na lažjih površinah, nato pa lahko stopnjujete težavnost. Če se boste s krpljami podali v visokogorje, pa vsekakor prej preverite snežne razmere in upoštevajte vsa pravila zimske hoje v gorah.

Snežni rafting

Za tiste, ki si želite preizkusiti adrenalinsko različico sankanja, je snežni rafting prava izbira. Na Voglu ali v Bohinju se lahko prepustite tovrstni avanturi.

Na spletu najdete nekaj ponudnikov tega doživetja, ki bodo z znanjem in opremo poskrbeli tudi za varen spust. In ne pozabite vprašati za možnost nočnega snežnega raftinga v soju bakel.


Naj vam zlepa na zmanjka zimskih dogodivščin in poti, ki vas vodijo tja, kjer vam je najlepše. Da bodo poti do pustolovščin varne, poskrbite z izbiro kvalitetnega goriva. Visokokakovostna goriva Q Max zagotavljajo optimalno delovanje motorja v vseh razmerah. Gremo?


Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.