Znanje in podpora

6 nasvetov za varno uporabo plina doma

Preprečite uhajanje zemeljskega plina ter poskrbite za brezskrbno rabo tega varčnega in vsestranskega energenta.

Zemeljski plin je okolju prijazno gorivo, s katerim boste razbremenili družinski proračun in poskrbeli za dolgoročne prihranke, njegova uporaba pa je zanesljiva, vsestranska in udobna – ter povsem varna.

Vse kar morate storiti je, da se držite 6 preprostih nasvetov in tako poskrbite za kar najbolj varno rabo zemeljskega plina v svojem gospodinjstvu: 
 

1. Če zavohate plin, sledite varnostnim ukrepom

Previdnost je mati modrosti. Čeprav boste s pomočjo teh nasvetov poskrbeli, da do uhajanja zemeljskega plina ne bo prišlo, pa je pametno vedeti, kaj storiti, če plin vseeno zavohate. 

Zemeljski plin je naravno brez vonja. Da nanj – in na morebitno nevarnost – postanete pozorni, mu dodajamo odorirni plin, ki ima značilen, neprijeten vonj in to že v manjših količinah. Če ga zavohate doma, takoj pričnite z varnostnimi ukrepi.

Ti naj si sledijo v naslednjem vrstnem redu: 

  1. Odprite vsa okna in vrata. V prostoru napravite prepih.
  2. Zaprite dovod plina. To storite pred plinomerom ali na glavni plinski zaporni pipi. 
  3. Izognite se ognju in električnim iskram. V prostorih, kjer ste zavohali plin, ne uporabljajte odprtega plamena (npr.  vžigalic ali vžigalnikov) in ne kadite. Prav tako ne uporabljajte električnih stikal in vtičnic, zvoncev in telefonov!
  4. Opozorite druge stanovalce in zapustite stavbo. Tudi ob le rahlem vonju po plinu v stavbi ali zunaj nje.
  5. Obvestite nas. Zunaj stavbe po telefonu obvestite dežurno službo sistemskega operaterja distribucijskega omrežja zemeljskega plina ali distributerja zemeljskega plina.

2. Zagotovite ustrezen pretok zraka

Da se izognete zgornjim varnostnim ukrepom iz prejšnje točke, poskrbite, da bo vaša plinska napeljava delovala varno in brez težav. To pa se začne z ustreznim dovodom zraka. 

Prostori, kjer se nahajajo naprave, ki za svoje delovanje uporabljajo zemeljski plin – t.i. plinska trošila – potrebujejo stalen dovod svežega zraka, ki je ključen za zgorevanje plina in prezračevanje okolice.

Za to so potrebne ustrezne odprtine v oknih, vratih ali zidu. Te