Znanje in podpora

Zemeljski plin – udobno, varčno in predvsem varno

Zemeljski plin je vsestransko uporaben energent v gospodinjstvih – uporabljamo ga za ogrevanje prostorov, pripravo tople sanitarne vode in kuhanje. Njegova uporaba je praktična, varčna in udobna. Pa tudi varna – če ravnate po pameti in ga uporabljate pravilno. Vas zanima, kako?

Zemeljski plin je naravni vir, ki med vsemi fosilnimi energenti velja za okolju najbolj prijaznega, saj ima majhne izpuste ogljikovega dioksida, prašnih delcev in drugih onesnaževal. Varnost za uporabnika in prijaznost do okolja zagotavljajo sodobne plinske peči ki jih lahko kupite tudi v Petrolu. Naložba se zaradi ugodne cene plina in prihrankov pri ogrevanju hitro povrne.

Še en dejavnik je, ki govori v prid uporabi zemeljskega plina: zanesljiva oskrba. V Petrolu oskrbujemo številne odjemalce tega energenta po vsej državi; če razmišljate, da bi se jim pridružili, vam bomo  omogočili, da se z zemeljskim plinom varno in brez skrbi ogrevate že v novi kurilni sezoni.ogrevali že v novi kurilni sezoni.

Predvsem pa ogrevate varno.
 

Pravilna uporaba in redno vzdrževanje

Marsikdo, ki razmišlja o uporabi tega nizkoogljičnega energenta, se sprašuje, ali je njegova uporaba varna. Skrb je odveč: plinske napeljave in plinska trošila (npr. štedilnik, kotel, grelnik vode ...) so izdelani po strogih varnostnih predpisih, zato je nevarnost uhajanja plina minimalna. Res pa je, da je treba notranje plinske napeljave in plinske peči v gospodinjstvu uporabljati pravilno, predvsem pa poskrbeti za redno vzdrževanje. , zato je nevarnost uhajanja plina minimalna. Res pa je, da je treba notranje plinske napeljave in plinske peči v gospodinjst vu uporabljati pravilno, predvsem pa poskrbeti za redno vzdrževanje.

Kaj to pomeni? Če imate plinski štedilnik, na primer, redno pregledujte gibljivo cev, s katero je štedilnik priključen na plinsko napeljavo – cev ne sme biti zvita ali premočno prepognjena, če je poškodovana, pa jo je treba takoj zamenjati.

Če imate starejšo plinsko peč, ki zrak, potreben za gorenje, zajema iz prostora, je treba poskrbeti, da odprtine za dovod zraka v oknih, vratih ali zidu niso zaprte ali prelepljene – v tem primeru lahko namreč zmanjka zraka za zgorevanje, posledica pa je zastrupitev z ogljikovim monoksidom. Poleg tega ne pozabite na redne letne servisne preglede plinske kurilne naprave in dimnika. na redne letne servisne preglede plinske kurilne naprave in dimnika.

Zemeljski plin je naravno brez barve in vonja. Iz varnostnih razlogov mu je zato dodan značilen vonj, ki ga lahko zaznamo že v majhnih koncentracijah.

Varnostni ukrepi ob uhajanju plina

Uporaba zemeljskega plina v gospodinjstvu je ob rednem vzdrževanju plinske napeljave in peči povsem varna, nevarnost uhajanja plina pa zato minimalna. Kljub temu je dobro vedeti, kaj storiti in kako ukrepati, če v zraku zaznate vonj po plinu.

  • Odprite vsa okna i