Znanje in podpora

Kaj podariti za Valentinovo?

14. februar je tradicionalni praznik svetega Valentina ali kratko valentinovo, ko si v nekaterih kulturah zaljubljenci izkazujejo ljubezen. Praznik se je sprva praznoval kot rimskokatoliški dan posta v čast svetemu Valentinu. Današnji pomen je dobil šele v obdobju srednjega veka, ko se je razvila zamisel o romantični ljubezni, katero so pričeli izkazovati s pošiljanjem voščilnic in z izmenjavo daril. Pa veste, kaj svoji ljubljeni osebi podariti za praznik zaljubljencev?

Prva pričevanja o povezanosti svetega Valentina z romantično ljubeznijo sega že v daljno 14. stoletje. V Angliji in Franciji so 14. februar označevali kot dan, ko se ptički ženijo. Marsikatera legenda o svetem Valentinu izhaja iz tega obdobja, najbolj prisrčna pa je sledeča:

V tretjem stoletju je cesar Klavdij II pahnil ljudstvo v kruto temačno vzdušje, ki ni ustvarjalo možnosti za ljubezen. Mlade moške so vpoklicali v vojsko in ker se je cesar zbal, da ne bodo želeli slediti njegovim ukazom, je prepovedal vse poroke in zaroke. Krščanski duhovnik Valentin se je okrutnežu postavil po robu tako, da je skrivaj poročal mlade vojake preden so odšli služit. Ko je cesar to izvedel, je Valentina zaprl in obsodil na smrt. V ječi je spoznal slepo ječarjevo hčer in se tako zaljubil vanjo, da ji je na predvečer njegove usmrtitve napisal sonet. Legenda pravi, da je dekle zaradi njegovih besed spregledalo. 

Valentinovo v Sloveniji

Valentin je pri nas pomladni svetnik in prinese ključ do korenin, zato se po starem kmečkem koledarju na ta dan začne prvo delo v vinogradih in na vrtovih. Pravijo, da se na 14. februarja ptički snubijo, torej se na gregorjevo, 12. marca ženijo. Moderno valentinovo je k nam prišlo šele ob koncu osemdesetih in v devetdesetih letih. Velika zahvala za to gre predvsem medijem in trgovcem. 

Kako praznovati valentinovo?

Valentinovo naj torej ne bo praznik, kjer vas pritiski družbe prisilijo, da se na vsak način trudite najti popolno darilo, ampak naj bo čas preživljanja skupnih trenutkov, praznovanja ljubezni in majhnih pozornosti, ki vam bo polepšalo življenje. Čeprav drži, da si je potrebno ljubezen izkazovati celo leto, pa prikupno valentinovo darilo vedno razveseli obdarovance, tudi če je to pričakovano.

Stereotipna darila za valentinovo marsikoga ne bodo osrečila, temveč znajo obdarovanca spraviti v precej slabo voljo, saj bo videti, kot da se za darilo zanj ali zanjo niste nič potrudili in je bilo darilo izbrano bolj pod prisilo. Danes velja pravilo, da na valentinovo podarjamo predvsem skromna darila, kot so na primer rože, sladke dobrote, drobni predmeti v obliki srčka in voščilnice.