Znanje in podpora

Kaj kupiti za dan žena?

Za nekatere je 8. marec povsem običajen dan, za večino pa je to pomemben mednarodni praznik, ki se ga praznuje v številnih državah po svetu vse od leta 1911. Dnevu, posvečenemu enakopravnosti žensk, pravimo dan žena in ga najpogosteje obeležujemo s poklonom cvetja ali kakšne druge pozornosti. Po darilo se zato odpravite na Petrol, kjer vam ob prazniku poklonimo še brezplačno kavico!

Zakaj praznujemo dan žena?

Mednarodni dan žena, ki ga vsako leto praznujemo na osmi marec, predstavlja simbolni dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti žensk, ki so si jo izbojevale skozi desetletja.  Ženske so bile namreč dolgo ekonomsko odvisne od moških, volilno pravico pa so dobile šele leta 1948, ko je bila sprejeta Splošna deklaracija o človekovih pravicah. S prizadevanji številnih interesnih skupin, so si tako morale ženske skozi desetletja neprestano bojevati za svoje pravice, ki so jim bile ves čas kratene.

Praznovanje 8 marca, dneva žena, se je razcvetelo povsod po svetu, tako da mednarodni dan žena danes praznujemo v več kot 100 državah. Sicer 8. marca ne praznujemo več tako bučno kot pred nekaj desetletji, vendar je kljub temu prav, da materam, ženam, dekletom, hčeram in babicam na ta dan izkažemo spoštovanje z majhno pozornostjo.

Kako je nastal dan žena?

In kako se je vse skupaj začelo? Ženske so svoje nezadovoljstvo z nizkimi plačami in slabimi pogoji izrazile že leta 1857, ko je bil v tekstilni tovarni v New Yorku prvi večji protest delavk. Poskus sicer ni bil uspešen, vendar so bili to prvi začetki boja za enakopravnost žensk.

Glavna pobudnica za osamosvojitev in enakopravnost žensk je bila nemška feministka in socialistka Clara Zetkin, ki se je začela bojevati za njihove pravice leta 1889, medtem ko je pobudo za dan žena dala na drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk leta 1910.

Prvič so dan žena praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, vendar takrat še na 19. marec. Mednarodni dan žena pa se na 8. marec praznuje od leta 1917, ko so se na ta dan začeli množični protesti v Petrogradu oziroma St. Petersburgu. Iz teh protestov je nastala Oktobrska revolucija, vendar so ženske nadaljevale s protesti, dokler jim takratna začasna vlada ni odobrila volilne pravice.

Kaj podariti za dan žena?

Včasih je bil 8. marec dan, ki je bil namenjen bučnemu praznovanju. V številnih podjetjih so mednarodni dan žena obeležili z različnimi prireditvami, svojo naklonjenost ženskam pa najpogosteje izrazili s šopkom rož ali nageljnom, ki je simbol prijateljstva in spoštovanja. Otroci so nabirali zvončke in druge travniške cvetlice, ter jih podarjali svojim učiteljicam, mamicam in babicam.

Kaj pa danes?

Izberite praktično darilo, pisano na kožo

Če pa ste se odločili, da boste svoje najdražje presenetili s  praktičnim darilom, vas v naši spletni trgovini Petrol eShop čaka tudi bogat izbor izdelkov, ki ji bodo ženskam v vašem življenju naravnost pisani na kožo: vse za manikuro, pedikuro, dišeče sveče, notesniki in še več.

Ne zamudite še novega Petrol klub kataloga, ki izide ravno v tem času, in v katerem se nahaja izbor številnih unikatnih daril, ki so lahko vaša po ugodnih cenah – še posebej za člane Petrol kluba! Po denarnici prijazno darilo za osmi marec se zato, s katalogom v roki, podajte v našo spletno trgovino eShop ali pa odpravite na eno izmed naših številnih prodajnih mest.

Ne zamudite še novega Petrol klub kataloga, ki izide ravno v tem času, in v katerem se nahaja izbor številnih unikatnih daril.

Presenetite z nepozabnim doživetjem

Dan žena pa ni priložnost za obdarovanje zgolj s praktičnimi darili, ampak priložnost, da svoje boljše polovice presenetite tudi z nepozabnim doživetjem. Odločite se za nakup različnih vstopnic  ki pričarajo posebne in neponovljive trenutke v dvoje ali pa s celo družino.

Možnosti za presenečenje na osmi marec je ogromno, zato smo prepričani, da boste zadovoljili vsakemu ženskemu okusu:

  • Nakup vstopnice za koncert njenega najljubšega izvajalca ali gledališke predstave je pravo darilo za mednarodni dan žena, in nikoli ne bo razočaralo. Takšno darilo ni le izvirno, ampak boste z njim zagotovo navdušili ves ženski spol. Doživetje, ki ga boste skupaj s svojo ženo, mamo, babico ali hčerko podoživeli, bo zagotovo odtehtalo vsa praktična darila, ki na koncu pristanejo v omari ali pa se na njih nabira prah.
  • Nakup vstopnice za športno prireditev je primeren za vse športne navdušenke in navijačice. 8 marec  je prava priložnost, da ji podarite ogled tekme njene najljubše ekipe in jo pospremite na nepozabno navijaško vzdušje.
  • Smučarske vozovnice so od nekdaj bile in še vedno so izjemno lepo darilo za vse priložnosti, tudi za 8. marec, ko praznujemo dan žena. Z njimi boste v družbi svojih najbližjih doživeli nepozaben smučarski dan na enem od slovenskih ali tujih smučišč.
Podarjate cvetje? Jerihonska roža je lahko izvirno darilo!

Običaj, ki spremlja 8, marec dan žena, pa je, seveda, najpogosteje poklon cvetja. Ta vam je ob prazniku vedno na voljo tudi na Petrolovih prodajnih mestih, kjer lahko rože, če vas osmi marec slučajno preseneti, mimogrede kupite tudi v zadnjem hipu.

Seveda pa podarjanje cvetja ni najbolj izvirno darilo – razen, če ne podarite rože, ki bo resnično nekaj posebnega. Takšna je zagotovo Jerihonska roža, simbol sreče in zdravja, novost v ponudbi naše Petrol eShop spletne trgovine.

Jerihonska roža, imenovana tudi Roža življenja, zvita v suh klobčič na prvi pogled morda ni videti ravno atraktivno, a naj vas to ne zavede. Edinstvena roža ima namreč sposobnost, da brez vode preživi tudi do petdeset let; ko jo ponovno zalijete, bo oživela, se razprla in ozelenela. Nič čudnega torej, da Jerihonska roža močan simbol trdoživosti in novih začetkov, idealno darilo za mednarodni praznik žensk.  

Članicam Petrol kluba bomo za 8. marec podarili brezplačno kavo, člane kluba pa gratis kava na Petrolu čaka za dan mučenikov, 10. marca.


Na Petrolu se ustavite še na gratis kavi!

Ob vsem nakupovanju in prejemanju daril pa se vam bo zagotovo prilegla merica energije v skodelici, kajne? Pridite na Petrol!

Vsem članicam Petrol kluba, ki ste nam podale soglasje za obdelavo osebnih podatkov, bomo za mednarodni praznik žensk podarili brezplačno kavo, da vam tako še malce polepšamo vaš dan. A ne le dan, tudi mesec! Gratis kavico lahko namreč popijete kadarkoli v mesecu marcu.

Pozabili pa nismo niti na vse gospode, ki ste tako vneto tuhtali kaj podariti: za dan mučenikov, 10 marca, tudi vas na vaši Petrol kartici čaka gratis Kava na poti, ki jo lahko popijete kadarkoli v marcu – če ste nam seveda dovolili, da vam jo podarimo.

* * *