Znanje in podpora

Kako sami temeljito očistite svoj avto?

Čiščenju avta ponavadi ne posvečate preveč pozornosti? Vsake toliko časa se zapeljete skozi avtomatsko avtopralnico ali pa se čiščenja kar lotite doma. Zaradi pomanjkanja časa notranjost avta le bežno pospravite in vsake toliko malo posesate. Svetujemo vam, da te navade spremenite.

Zaradi neprestanih vremenskih sprememb, je avtomobil, še posebno pa njegova platišča, izpostavljen večjim obremenitvam, ki vodijo v korozijo. To velja izrazito za zimske mesece, ko v nedostopne kotičke karoserije, platišča in podvozja zaidejo drobci soli in kemikalij, ki se uporablja za posipanje cestišča. V kolikor so platišča in podvozje dlje časa izpostavljeni taki situaciji, prične avto rjaveti. Zato za dolgo življenjsko dobo vašega vozila priporočamo osnovno čiščenje tako notranjosti kot zunanjosti enkrat tedensko, ob povprečni uporabi vozila pa enkrat letno tudi globinsko čiščenje.

Oglejte si veliko ponudbo avtokozmetike.


V članku preberite:


Resnično velja, da pogled na čist in urejen avto najhitreje dosežemo, če enostavno obiščemo avtopralnico ali čistilni servis za vozila. Prednost te rešitve je v tem, da avto le pripeljete in plačate, vse ostalo naredijo izkušeni delavci. Tako avtomatsko kot ročno pranje ima prednosti in slabosti. Avtomatsko pranje celotno vozilo očisti z enako intenzivnostjo, medtem ko se pri ročnem pranju lahko posvetijo k bolj trdovratnejšim madežem. Ob obisku naših avtopralnic pa vas pogosto čakajo še posebne ugodnosti ob nakupu s Petrol klub kartico ali aplikacijo Na poti

  • Domače dvorišče je idealno za pranje avtomobila

Najtemeljitejše pranje vozila je zagotovo lastnoročno. To ni zahteven postopek, če se ga lotite kar na domačem dvorišču, pa je lahko tudi zabavno. Za nego in pranje vozila izberite kvalitetne izdelke avtokozmetike. Avto oprema in moto oprema nudita v ponudbi avtokozmetike takšna čistila, ki izperejo trdovratno umazanijo, vseeno pa so dovolj nežni in manj agresivni, da ne poškodujejo zaščitnega sloja laka vozila.

Detergent za posodo za pranje avta ni priporočljiv, zato ker vsebuje preveč sestavin za odstranjevanje maščob, ki pa lahko poškodujejo lak. Zato v primeru mastnih madežev na steklu raje uporabite vročo vodo. Ne smete pa pozabiti na kvalitetno gobico in krpice. Bodite pa pazljivi, da platišča in podvozje, kjer se nabere največ peska in prahu, perete z drugimi gobicami.

V nobenem primeru, ne priporočamo, da se avto očisti šele, ko je že zelo umazan, saj bo čiščenje precej težje in dolgotrajnejše. Blato, mrčes, sol in drugi dejavniki, ki se nabirajo na pločevino, stekla in platišča, je zahtevnejše čistiti, zato je raznovrstna avto oprema v vaši garaži nujno potrebna.

Avto oprema, ki vam olajša pranje avta, pa zajema tudi uporabo visokotlačnega čistilca, s katerim lahko dosežete visoko učinkovito spiranje avta. Z navadno vrtno cevjo nikoli ne morete doseči podobnega učinka. Z njim boste temeljiteje lahko sprali z vozila umazanijo in drobna zrna peska, dosegli pa tudi tiste dele vozila, ki jih z gobico težje.

  • Sledite postopku zunanjega čiščenja

Ko se odločite za zunanje čiščenje avta, je najbolje, da si vzamete dovolj časa, saj temeljita odstranitev vseh nečistoč zahteva kar nekaj časa:

  • Ne glede ali se lotite pranja ročno ali z visokotlačnim čistilcem, pranje avtomobila pričnite od zgoraj navzdol, za lažji proces pa uporabite številne pripomočke, ki jih najdete med avto opremo. Najprej celotno vozilo zmočite. Sprva se lotite strehe, nato zunanje strani stekel, vrat, blatnikov, zadnji na vrsto pridejo pragi. S tem boste odstranili večje delce umazanije in ostalo nečistočo.
  • Posebej sperite platišča, podvozje in pnevmatike, ki imajo največ nečistoč, še posebno pozimi, ko se nanje nabere sol in pesek.
  • Avto oprema vam ponuja tudi posebne vrste gob, s katerimi se nato lotite umivanja avta z vodoravnimi gibi in ne krožnimi, saj boste na ta način za sabo puščali veliko manj sledi. Uporabite kvaliteten šampon za avtomobile in čisto gobo, pazite pa, da spodnje dele avta in platišča umivate z ločeno gobico.
  • Nato po istem postopku od zgoraj navzdol ponovno sperite avto z visokotlačnim čistilcem in s krpo obrišite do suhega. Najučinkovitejša krpa za suho brisanje je jelenja koža.
  • Na koncu z ustreznim čistilom za stekla, ki jo ima vaša avto oprema, očistite še stekla in ogledala. Pri čiščenju uporabite brisačke, ki za sabo ne puščajo vlaken. Zelo učinkovit pri brisanju stekel je tudi časopisni papir.
  • V primeru, da ste po čiščenju opazili praske in druge površinske poškodbe na laku, uporabite odstranjevalec prask in z ustreznim zaščitnim premazom zloščite avto do sijaja.
  • Notranje čiščenje opravite poleti

Za lep in brezhiben avtomobil je občasno potrebno tudi notranje čiščenje. To opravilo vam lahko vzame le pol ure ali pa več ur, odvisno kaj želite očistiti. Najbolj primerno obdobje notranjega čiščenja so topli poletni dnevi, ki omogočajo hitro sušenje, še posebno, če se lotite mokrega čiščenja sedežev. Ob redni uporabi vozila se zagotovo nabere precej vidne in nevidne umazanije, pojavijo pa se tudi neprijetni vonji zaradi potenja ali kajenja. V številnih prodajalnah z avtodeli najdete tudi mnoge pripomočke za notranje čiščenje, ki so vam lahko v veliko pomoč pri tem opravilu:

  • Najprej poberite vse smeti iz notranjosti predalov, tal, sedežev in prtljažnika.
  • Številna avto oprema zajema tudi preproge, ki jih lahko preprosto čistite. Iz avta vzemite vse preproge, jih dobro posesajte, gumijaste pa tudi operite. Nato se lotite tal, še posebno pod pedali, kjer je največ umazanije, drobtin in prahu. Tla najprej posesajte, nato pa jih z ustreznimi čistili očistite.
  • Največ nesnage vozimo v prtljažniku, zato je preproga v prtljažniku zelo trpežna in se jo da temeljito očistiti brez večjih naporov. Preproga se lahko dvigne, tako da lahko očistite tudi prostor z rezervnim kolesom.
  • Najbolj zamudno čiščenje boste imeli z armaturno ploščo, ki je polna špranj in lukenj. Najprej jo v celoti obrišite z vlažno krpo, nato pa se lotite čiščenja vseh težje dostopnih mest. Avto oprema vam s številnimi drobnimi pripomočki, kot so ščetke in vatirane palčke, ponuja temeljito čiščenje tudi najmanjših kotičkov. Uporabite neagresivno čistilo, da ne poškodujete leska na armaturi.
  • V avtomobilskih držalih in policah se po navadi nahajajo razne sladke pijače ali embalaže, ki za seboj puščajo drobtine. Vse odprtine zato dobro posesajte in obrišite z vlažno krpo, ki jo pogosto splakujte, da spirate sladkobo in umazanijo.
  • Številni oblazinjeni avtodeli v notranjosti vozila vonjave močno vpijajo, še posebno vonj kadilcev. Takšni predeli so predvsem strop in avtosedeži. Strop sicer ni prav viden očem, je pa dovzeten za številne packe in umazane prste, zato se čiščenja tega dela lotite z nežnim čistilom in vlažno krpo. Bolj zahtevno opravilo, ki vas čaka, je čiščenje sedežev, kjer je nevidne umazanije največ, saj mnogi vozniki v avtu pijejo in jedo. Sedeže je potrebno najprej posesati, potem pa jih očistiti s krtačo in ustreznim čistilom za tekstil. Usnjenih sedežev ne krtačite, ampak le obrišete z vlažno krpo. Če imate preko sedežev prevleke, jih snemite že prej in operite.
  • Tako kot zunaj je potrebno tudi znotraj očistiti stekla in ogledala. To storite s primernim čistilom za vetrobranska stekla in krpo, ki ne pušča sledi. Na koncu vsa stekla na suho obrišite.

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.