Znanje in podpora

Kaj potrebujemo v domači delavnici?

Pravila, kaj sme in česa ne sme domača delavnica vsebovati, praktično ni. Pri njeni opremljenosti nas običajno omejujeta zgolj prostor, domišljija in finance, kar pa ne pomeni, da potrebujete prav vse orodje, ki je trenutno na trgu. Bistveno je, da ima delavnica tisto orodje, ki ga najbolj pogosto potrebujete za dom in njegovo vzdrževanje ter popravila, s čimer se boste izognili temu, da boste za vsako malenkost klicali mojstra, soseda ali prijatelja.

Oglejte si pestro ponudbo orodja za delavnico.


V članku preberite:


Za vas smo pripravili nekaj predlogov, katero orodje in pripomočke naj bi vaša delavnica in dom imela za čim bolj nemoteno delo, seveda pa si njuno opremljenost prilagodite svojim lastnim potrebam:

  • Primerna delovna površina

Delavnica je prostor, ki ga uporabljamo za različno delo, ustvarjanje ali popravila za naš dom, zato je primerna delovna površina njen nepogrešljiv element. Delavnice brez delovne mize oziroma pulta si danes praktično ne moremo predstavljati. Pri izbiri najbolj primerne delovne mize, je najbolj pomembno, da je dovolj velika. Da pa bo prenesla vse obremenitve, mora biti tudi dovolj masivna in robustna. Delovna miza pa vam ne bo nudila le površine za delo, ampak vam lahko nudi tudi dodaten prostor za vaše orodje, ki ga najbolj pogosto uporabljate, saj vam bo na ta način vedno pri roki. Če vam delavnica dovoljuje, lahko na delovno mizo pritrdite orodje, kot so stabilni vrtalnik, masivni primež ali brusilnik.

  • Voziček za orodje

Delavnica je prostor, kjer se nahaja različno orodje. Dobro je, da orodje hranite na primernih mestih, po možnosti vedno na istem mestu, da se tako izognete neprestanemu iskanju. Za tovrstno shranjevanje orodja je najbolj priporočljivo delavniško pohištvo, ki ga ima danes že vsaka delavnica. Ker pa je določeno orodje tudi težko, vam priporočamo, da ga hranite v posebnem vozičku za orodje, ki ga lahko brez težav odpeljete na drugo stran delavnice ali katerokoli drugo mesto popravila. Glede na vaše potrebe lahko izbirate med različnimi variantami, ki se med seboj razlikujejo glede na dimenzije, barvo in seveda tudi vsebino samega vozička za orodje.

  • Električno orodje in stroji

Noben dom ne more nemoteno funkcionirati brez osnovnega električnega orodja in strojev, zato ni nič nenavadnega, da jih srečamo praktično v vsaki delavnici. Gre za orodje, s katerim si olajšamo različna opravila in za svoje delovanje potrebujejo vir električne napetosti.

Obvezno električno orodje, ki spada v vsak dom in brez katerega delavnica ni prava delavnica, je električni vrtalnik. Potrebovali ga boste vedno, ko boste morali zvrtati luknjo, izpihati prah, vstaviti vložek in nato priviti karkoli na steno. Izbirate lahko tudi med udarnim vrtalnikom ali akumulatorskim, ki pa za svoje delovanje potrebuje zgolj baterije in ga lahko uporabljate tudi kot vijačnik. Električni vrtalnik pa je tudi zelo vsestransko orodje, saj nanj lahko namestite brusilni kolut, žično krtačo ali krožnik za brusilni papir. Namesto nastavkov pa se lahko vedno odločite za nakup vibracijskega brusilnika ali kotnega brusilnika.

Če bo delavnica prostor za ustvarjanje z lesom, potem je osnovno orodje za vaš dom zelo uporabna krožna žaga, s katero boste lahko rezali v vse smeri in tudi pod kotom. Za bolj natančne reze lahko uporabite vbodno žago, medtem ko boste za fino obdelavo lesa potrebovali tudi oblič. V kolikor pa ste ljubitelj obdelave kovine, potem delavnica ne bi smela biti brez varilnega aparata, kotnega brusilnika, stružnice in tračne žage.

  • Ročno orodje in pripomočki

Ročno orodje in pripomočki za dom so verjetno najbolj pogosto uporabljeno orodje, katerega bi moral imeti vsak mojster. Na srečo je danes ponudba ročnega orodja za dom izjemno pestra, zato lahko brez težav dobite ročno orodje v kompletu, ki je tudi cenovno dostopno za vsak žep. Osnovni komplet ročnega orodja običajno vsebuje kladivo, nastavljiv francoski ključ, izvijač z vtičnicami in kakovostne kombinirane klešče. Seveda pa so vam na voljo tudi bolj obsežnii kompleti, ki pa jih izbirajte glede na lastne potrebe. Včasih je namreč bolje kakšno orodje posebej dokupiti. Nikakor pa ne smete pozabiti na meter, pilo, vodno tehtnico, nasadne ključe z ragljo, cevne klešče, nož za lepenke in podobno orodje za dom.

  • Zaščitna oprema

Delavnica pa je tudi prostor, kjer lahko hitro pride do kakšne nesreče, še posebej, če ne upoštevamo osnovnih varnostnih načel. Zaščitna oprema je zato nepogrešljiv sestavni del vsake delavnice. Delavnica mora vedno imeti na voljo zaščitna očala in rokavice, ustrezno obutev, zaščitno obleko, čelado ali ščitnik čela, ter tudi ustrezno zaščito za dihala in ušesa. Nikar pa ne pozabite na komplet za prvo pomoč in gasilni aparat.

  • Orodje za vrt

Nekateri se sprašujejo ali orodje za vrt tudi sodi v prostor kot je domača delavnica? Dejstvo je, da je hiša brez vrta suhoparna in dolgočasna, pa ne glede na to, ali gre zgolj za okrasni vrt ali zelenjavni vrt. Za njegovo nego in redno vzdrževanje pa je nujno potrebno ustrezno orodje za vrt. Če na vrtu nimate primernega prostora za njegovo shranjevanje, potem je za to primerna tudi delavnica.

In katero orodje za vrt je najbolj uporabno za vaš dom, in je obvezen del vaše delavnice?

- Če imate okrasno živo mejo ali drevje, potem delavnica ne sme biti brez žage za obrezovanje dreves in sekire za cepljenje drv.

- Za lepo in urejeno zelenico je osnovno orodje ustrezna kosilnica, s katero bosta vaš vrt in dom tudi na pogled odlično izgledala.

- Če pa ste eden izmed mnogih vrtičkarjev, ki redno skrbite za zelenjavni vrt, pa v delavnici nikakor ne sme manjkati osnovno vrtičkarsko orodje, kot so na primer lopata, motika, grablje, vile in še mnogo drugega.

- Delavnica pa je tudi prostor za shranjevanje različnih pripomočkov za dom, kot so na primer razna okrasna korita za roče, lonci in posode.

  • Visokotlačni čistilniki

Delavnica je tudi tisti del doma, v katerem se mora najti tudi prostor za visokotlačni čistilnik. Gre za orodje oziroma napravo, s katerim boste kakovostno očistili vaš dom in njegovo okolico, kot je na primer dvorišče, dovoz, lesena tla na terasi, vrtno pohištvo in še mnogo drugega. Orodje vam v delavnici ne bo zavzemalo veliko prostora, zato ga postavite na mesto, kjer vam bo vedno pri roki z vsemi svojimi koristnimi dodatki. Le ti so nujno potrebni, če želite, da bo vaš dom vedno lepo urejen. Ne glede na to, kakšno opremo za delavnico si priskrbite, pa je najbolj pomembo, da je delavnica vedno pospravljena. Tako boste vedno vedeli, kje je spravljena kakšno orodje, ali vam primankuje olja ali maziva za stroje, pa tudi možnost za nesreče se zmanjša v urejenem delovnem okolju.

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.