Znanje in podpora

Široka ponudba gum, olj, avto in moto opreme

Obvezna in dodatna avto oprema ne služi le lepotnemu videzu, ampak predvsem učinkovitemu in nemotenemu delovanju prevoznega sredstva. Brez določene opreme, kot so na primer akumulator, žarometi, brisalci, motorna olja, pnevmatike in tekočina za čiščenje stekel, je vožnja praktično nemogoča. Če kaj od naštetega manjka ali ne deluje pravilno, je pomembno, da se ti avtodeli zamenjajo ali dodajo. Da bo delovanje vašega jeklenega konjička ali motorja brezhibno, si priskrbite takšno opremo, da vas vozilo ne bo pustilo na cedilu.  Izbira na trgu in v naši spletni trgovini Petrol eShop je res velika in zagotovo boste našli vse za vaš avto ali motor. Za optimalno delovanje vašega vozila pa morate redno skrbeti za stanje opreme.


V članku preberite:


Kako preverite opremo vašega avtomobila?

Vsaj enkrat na mesec je v vašem avtomobilu ali motorju priporočljivo preveriti motorno olje. Potrebno se je prepričati o nivoju in onesnaženosti olja. Glavna naloga motornega olja je zmanjševati trenje in ohranjati nemoteno delovanje motorja, odvajanje in prenos toplote na motorni hladilni sistem, zato je potrebno redno preverjati umazanost olj in morebiten vonj po bencinu.
 
Vse to lahko preverite z merilno palico za olje, ki se nahaja v motorju. Z njo lahko ugotovite, ali je raven olja še zadostna. To storite tako, da merilno palico izvlečete, jo obrišete s krpo in ponovno vstavite. Ponovno jo izvlečete in na koncu palice preverite nivo mastnega madeža. V primeru, da je olja premalo, ga dolijte ali ga popolnoma zamenjate, če na krpi ugotovite, da je olje onesnaženo. Seveda pri menjavi olja ne smete pozabiti zamenjati tudi oljnega filtra.

Vsekakor je smiselno uporabljati olja visoke kakovosti, saj si s tem podaljšate življenjsko dobo motorjev in zmanjšate možnost okvare. Katero olje je priporočljivo za vaše vozilo pa boste našli v servisni knjižici ali knjižici z navodili z uporabo vašega vozila.

Tehnološko dovršena avto oprema omogoča premagovanje visokih temperaturnih razlik in takšne materiale, ki potnikom nudijo čim bolj varno vožnjo. Med najpomembnejšimi avtodeli so različna avtostekla, ki so zasnovana tako, da lahko kljubujejo nizkim in visokim temperaturam, hkrati pa potnikom nudijo ustrezno zaščito pred vetrom.

Številna avto oprema za varovanje stekel ponuja poleg Vitrexa še črpalke, šobe in posode za čistilno tekočino, brisalce in drugo. Za vrhunsko vidljivost v avtu je pomembo, da so stekla čista, zato je potrebna zadostna količina Vitrexa. Priporočljivo je, da uporabite tekočino, prilagojeno letnemu času. Letni Vitrex ostanke mrčesa učinkovito raztaplja in jih ne razmaže po steklu, zimski Vitrex pa ne zmrzne ob nizkih temperaturah.

  • Preverjajte obrabljenost brisalcev

Ko preverjate tekočino za steklo in čistost le teh, morate posebno pozornost nameniti brisalcem, ki predstavljajo pomemben člen sistema za čista stekla. Življenjska doba brisalcev je odvisna od številnih dejavnikov, ki vplivajo na brezhibno brisanje, še posebno v dežju. Brisalci imajo zelo tanko in občutljivo gumico, ki mora biti zelo prožna. V nasprotnem primeru se vsaka najmanjša napaka na gumici pozna pri njihovi kvaliteti brisanja stekla.

Metlice brisalcev je priporočljivo menjati vsaj dvakrat letno in sicer pred zimo in poleti, ko se brisalci pogosteje uporabljajo zaradi čiščenja mrčesa. Menjava brisalcev je popolnoma enostavna, metlice le staknete iz roke brisalcev in nato nanje namestite nove, ki jih lahko kupite prek spletne ponudbe kar iz domačega naslonjača.

  • Poskrbite za čistost in brezhibno delovanje žarometov in ogledal

Čist in opran avto je resnično prijeten na pogled, še posebno, če ima avto oprema mnogo dodatkov, kot so okrasni pokrovi za platišča, lita platišča, prevleke za sedeže, temna stekla in drugo. Zaradi varne vožnje tudi predpisi zahtevajo ne le čisto pločevino, ampak tudi stekla, ogledala, luči in smerne kazalce. V kolikor imajo madeže in praske, jih je potrebno očistiti ali zamenjati, saj v nasprotnem primeru lahko otežujejo varno vožnjo.

Zelo dobro vidljivost in vidnost v prometu, še posebno ponoči, vam zagotavljajo luči oziroma žarometi. Popolnoma jasno je, da je žarnico potrebno takoj zamenjati, ko ta preneha svetiti. Obvezna avto oprema vsebuje natanko takšne rezervne žarnice, kot jih potrebujete za vaš avto. V kolikor vam jih primanjkuje, dopolnite vaš obvezni komplet. Menjava žarnice ni zahtevna, obstajajo pa vozila, ki imajo sistem menjave bolj kompliciran, zato vam priporočamo, da v takšnih primerih avto zapeljete do najbližjega servisa, kjer vam bodo z veseljem pomagali.

  • Preverite ustrezen profil pnevmatik in njihov tlak

Pnevmatike so obvezna avto oprema vozil in tudi obvezna moto oprema, ki poleg voznikovih sposobnostim najbolj vplivajo na varno vožnjo. Zato je pomembno, da redno preverjate platišča, ustrezen tlak v pnevmatikah, njihovo obrabo ter morebitne nepravilnosti na boku pnevmatik.

Za čimbolj varno vožnjo zagotovite, da ima vaš avto ustrezen profil gum, najmanj 1.6 mm oziroma 3 mm pri zimskih gumah za osebna vozila. Ustrezen profil gum morajo imeti tudi motorna vozila. Predpise za vsak motor posebej ima moto oprema v navodilih za uporabo. Vsem gumam profil preverjamo z merilcem profila gum, lahko pa enostavno s pomičnim merilom, ki ga imate doma. V primeru velike obrabe gum, je te potrebno zamenjati.

  • Na vsaki dve leti servisirajte klimo

Vsa novejša avto oprema zajema tudi klimo, ki vam v vročih poletnih dnevih ohladi prostor v vozilu. Pri redni uporabi se lahko hitro zgodi, da vam iz klime uhaja neprijeten zrak ali vam pa premalo hladi. To sta prva znaka, da s klimatsko napravo nekaj ni v redu. Sami lahko v tem primeru storite bolj malo. Vozilo je potrebno odpeljati na servis, kjer pregledajo delovanje klimatske naprave in po