Znanje in podpora

Varčevanje s hladilniki in zamrzovalniki

Zamrzovalne in hladilne naprave, v katerih shranjujemo živila, so velike porabnice električne energije. Te nepogrešljive naprave hkrati predstavljajo velik potencial za prihranek, zato je dobro poznati nekaj pravil, s katerimi lahko privarčujemo tudi do 50 odstotkov energije.

Za pravilno delovanje zamrzovalnih in hladilnih naprav je predvsem pomembno, da je njihova okolica hladna. Poskrbeti moramo, da v bližini ni naprav, ki oddajajo toploto (kot so radiatorji in pečice), prav tako pa moramo preprečiti izpostavljenost sončnim žarkom ali toplozračnem prezračevanju.

Zračenje rebrastega kondenzatorja

Ta se običajno nahaja na zadnji stranici naprave in zahteva ustrezno zračenje. To dosežemo z odmikom od stene - običajno od 5 do 10 cm. S kondenzatorja občasno očistite prah, saj bo tako lažje odvajal toploto.

Nastavljena temperatura ne sme biti previsoka ali prenizka

Temperatura naj bo nastavljena skladno z deklaracijo shranjenih izdelkov (hladilniki običajno od 5 do 7 °C, zamrzovalnik pa med -18 in -15 °C). Temperature, nastavljene nižje od navedenih na deklaraciji, ne podaljšujejo roka uporabe živila, pomenijo pa bistveno povečanje rabe energije.

Zamrzovalnik: odstranite plast ledu na stranicah

Tudi plast ledu na stranici zamrzovalnika, ki predstavlja izolacijski sloj, pomeni večji napor za napravo, zato je priporočljivo, da se zamrzovalnike redno čisti in odstrani odvečen led. Čiščenje je priporočljivo izvajati, ko se nabere 5 mm ledu.

Prazen manj porabi?

Zmotno je razmišljanje, da hladilne in zamrzovalne naprave za živila rabijo manj električne energije, če so prazne ali je v njih zgolj nekaj izdelkov. Prav nasprotno - ker v njih ni akumulacije hladu, se kompresor pogosteje vklaplja in zato porabi več energije. Če so te naprave prazne, jih izklopite.

* * *