Znanje in podpora

Energijsko varčna razsvetljava prostorov

Energijsko varčna razsvetljava prostorov pomeni uporabo svetil, ki porabijo manj energije, da bi osvetlili prostor. Obstaja več načinov, kako doseči energetsko varčno razsvetljavo prostorov, še vedno pa je najbolj smotrno ravnanje, da ugašate luči tam, kjer jih ne potrebujete. Najvarčnejša je namreč ugasnjena žarnica.

Energijsko varčno razsvetljevanje doma (oziroma bivanjskih prostorov) je pomembno, saj nam omogoča zmanjšanje porabe električne energije in s tem tudi prihranek pri stroških. Pri izbiri svetil in sijalk je potrebno upoštevati več dejavnikov, ki vplivajo na učinkovitost in porabo energije.

Predstavljamo vam štiri nasvete za varčnejšo razsvetljavo prostorov:

  1. Uporaba LED svetil: LED svetila so znana po svoji nizki porabi energije in dolgi življenjski dobi. Porabijo tudi manj energije kot druge vrste svetil, kot so halogenska, fluorescentna in živosrebrna. Pri izbiri LED sijalk je pomembno upoštevati njihovo moč in barvno temperaturo, ki vpliva na vzdušje v prostoru.
  2. Uporaba senzorjev gibanja: senzorji gibanja omogočajo samodejni vklop in izklop svetil, ko se oseba pojavi ali izgine iz prostora. S tem se izognemo nepotrebni porabi energije, ko ni nikogar v prostoru.
  3. Uporaba naravne svetlobe: izkoriščanje naravne svetlobe je odličen način za varčevanje z energijo in denarjem. Z odprtjem oken, uporabo svetlih barv na stenah in stropu in namestitvijo svetlobnih jaškov se lahko v prostor spusti več naravne svetlobe.
  4. Uporaba pametnih svetil: pametna svetila omogočajo nadzor nad svetlobo preko aplikacije na mobilnem telefonu. S tem se lahko svetila prilagajajo različnim potrebam in situacijam, kar pomaga pri zmanjšanju porabe energije.

Poleg izbire energijsko varčnih sijalk je pomemben tudi način uporabe in namestitev svetil. Svetila naj bodo usmerjena tja, kjer jih resnično potrebujemo, in ne svetijo v prazno. Vsekakor pa je pomembno, da se zavedamo pomena energetske učinkovitosti pri razsvetljavi bivanjskih prostorov ter da izberemo in uporabljamo energijsko varčne rešitve, ki nam omogočajo prihranek pri porabi električne energije.

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.