Znanje in podpora

Varnost avtosedežev za otroke

Otroški avtosedeži in jahači so otroška oprema, ki mora še posebej zadostiti posebnim varnostnim merilom. Od njene pravilne izbire in izdelave je v morebitni nezgodi lahko odvisno tudi otrokovo življenje. In tega se vedno bolj zavedajo tudi vsi odgovorni za varnost v prometu, ki postavljajo vse višje zahteve testiranja varnosti.

Preverite pestro ponudbo avtosedežev in druge otroške opreme.


V članku preberite:


Trenutno sta veljavna dva mednarodna varnostna standarda:

  • Mednarodni varnostni standard ECE - R 44/04

Avtosedeži so otroška oprema, ki mora mednarodnemu standardu ECE – R 44/04 zadostiti od leta 2005, ko je bil sprejet. Nanaša se na različne dejavnike, ki so ključni za varnost otroka v avtosedežu:

  • Tovrstna otroška oprema mora biti izdelana iz ustreznih materialov, pri čemer so še posebej pomembni sestavni deli otroškega avtosedeža, kot so na primer školjka, ogrodje, pasovi ali prevleke.
  • Otroški avtosedež je otroška oprema, ki je prestala vse teste varnosti, pri čemer je bil otroški avtosedež preizkušen pri čelnem trku s hitrostjo 50 km/h s poudarkom na zaščiti otroka.
  • Otroški avtosedež je otroška oprema, ki jo je mogoče namestiti v avto z Isofix sistemom ali tritočkovnim varnostnim pasom, s čimer se bistveno zmanjša premikanje avtosedeža in posredno otrokovega telesa, to pa zmanjšuje možnosti poškodb v primeru trka. Dokazano je, da je nedosledno in napačno pripenjanje otroških avtosedežev ključno za številne poškodbe otrok v prometnih nezgodah, zato je Isofix sistem toliko bolj pomemben. Z njim je možnost nepravilnega pripenjanja otroških avtosedežev v avto občutno manjša.

    Za namestitev otroškega avtosedeža z Isofix sistemom se uporabljata dve standardni pritrdilni točki, ki sta v dnu sedeža, in tretje podporne točke, ki je pri lupinicah podporna noga, ali pa sidrišče za sedežem pri otroških avtosedežih za večje otroke. S tem namenom so od leta 2006 vsi najnovejši avtomobili opremljeni z Isofix namestitvijo.
  • Mednarodni varnostni standard ECE – R 129 (i-Size)

Leta 2014 je bil sprejet najnovejši varnostni standard ECE – R 129 ali i-Size, ki opredeljuje, da je za pravilno izbiro otroškega avtosedeža najbolj pomembna otrokova višina in ne več teža ali starost otroka. Poleg višine otroka pa novi predpisi določajo tudi maksimalno težo otroka, s katero lahko sedi v avtosedežu. Ostale novosti, ki jih prinaša i-Size standard, so še:

  • Otroški avtosedež je otroška oprema, ki mora biti nameščena v nasprotni smeri vožnje do otrokove starosti 15 mesecev. Izkazalo se je, da je to ključni dejavnik v primeru čelnega trka, saj sta s tem bistveno bolje zaščitena zlasti dojenčkova glavica in vrat. V primerjavi s celim telesom je glavica dokaj velika, vratne mišice pa še nerazvite, zato bi bil katerikoli drug položaj v avtomobilu za dojenčka lahko usoden.
  • Otroški avtosedež je otroška oprema, ki mora z uporabo Isofix sistema zmanjšati tveganje za napačno uporabo otroškega avtosedeža, saj sistem vzpostavlja stabilno povezavo med karoserijo in otroškim avtosedežem.
  • Otroški avtosedež je otroška oprema, ki je razvrščena glede na otrokovo višino, teža pa ni več odločilni dejavnik. Podobno kot pri oblačilih, boste sedaj tudi otroški avtosedež kupovali glede na otrokovo višino, s čimer bo nakup bolj enostaven.
  • Otroški avtosedež je otroška oprema, ki vključuje novo testiranje v primeru bočnega trka. Vsak otroški avtosedež, vključno z jahači, je po novem testiran za bočni trk pri 25 km/h, kar zagotavlja optimalno zaščito pred poškodbami v primeru bočnega trčenja, ki bi nastale kot posledica nepravilnega pripasovanja otrok ali pritrjevanja sedežev. Ti avtosedeži imajo zato boljšo zaščito glave in vratu in so kar dvakrat varnejši od ostalih.
  • Otroški avtosedež i-Size je otroška oprema, ki je homologirana z vsemi i-Size avtomobilskimi sedeži. Na ta način boste enostavno našli pravi sedež za vaše vozilo, pred nakupom pa to prepoznate po logotipu na ustreznem sedežu ali v knjižici z navodili za uporabo vašega vozila.

Mednarodni varnostni standard ECE – R 129 pa je prinesel novost predvsem glede uporabe jahačev. Jahači so otroška oprema o kateri so mnenja zelo različna. Dodatno testiranje bočnega trka je povzročilo, da morajo imeti tudi jahači po novem bočno zaščito glave, če jih bodo uporabljali otroci, ki so manjši od 125 cm. Klasični jahači so torej sedaj dovoljeni zgolj za višje otroke, ki se po zdajšnji specifikaciji uvrščajo v skupino III.

Tudi ostala otroška oprema mora biti primerno izbrana

Vsi, ki ste imeli ali pa imate mlajše otroke, dobro veste, kako pomembna je otroška oprema. Pri njenem nakupu je potrebno zato vnaprej razmisliti, kakšna otroška oprema je najbolj primerna za vašega otroka, in odločitev velikokrat ni lahka. Otroška oprema mora biti primerna za otrokovo starost, ne glede na to ali so to avtosedeži, jahači, otroški vozički ali stolček za hranjenje. Ker pa sta hranjenje in sprehodi z malčkom obvezen del vsakdanjika vsakega starša, si nekoliko pobliže poglejmo še koristna priporočila za nakup otroškega vozička in stolčka za hranjenje.

  • Otroški vozički so otroška oprema, ki naj bo premišljeno izbrana

Otroški vozički predstavljajo večji finančni zalogaj, zato si je potrebno pred nakupom vzeti dovolj časa za temeljit razmislek. Otroška oprema, kot so otroški vozički, so del pestre ponudbe, zato je nakup velikokrat težek. Izbrati 3v1 ali 2v1, trikolesnik ali dvokolesnik, športnega terenca, so le ena izmed mnogih vprašanj, ki spravljajo v dilemo mnoge starše. Da pa bo nakup lažji, smo vam v pomoč pripravili krajši seznam na kaj morate biti pozorni:

  • Razmislite po kakšnem terenu boste vozili otroški voziček. Otroški vozički se že na prvi pogled razlikujejo, glede na to ali so primerni za urejene poti ali pa makadam. Štirikolesni otroški vozički so sicer stabilnejši, vendar so za neurejene površine otroški vozički s tremi kolesi boljša izbira. Seveda ne pozabite na primerno vzmetenje in velikost ter material koles. Napihljiva kolesa so za razliko od plastičnih bolje vodljiva, vendar je potrebno poskrbeti za primeren tlak v njih.
  • Otroški vozički naj bodo enostavni za zlaganje, pri čemer je nizka teža otroških vozičkov bistvenega pomena. S tem si prihranite številne nevšečnosti, otroški vozički pa se brez večjega napora pospravijo v prtljažnik avtomobila.
  • Tudi otroški vozički morajo biti prilagojeni starosti otroka. Ko se dojenček še ne postavlja pokonci in nima razvitih vratnih mišic, morajo imeti otroški vozički košaro. Le ta naj bo dobro oblazinjena, zelo dobrodošel pa je tudi dvižni mehanizem v primeru, ko dojenček poliva.
  • Ko dojenček prerase košaro, imajo skorajda vsi otroški vozički možnost namestitve običajnega sedeža. Pozorni bodite, da se naslonjalo lahko prilagaja na različne naklone, kot tudi držalo za nogice, ki ga prilagajate velikosti vašega malčka. Otroški vozički morajo imeti v tem primeru tudi prednje varovalo in varnostni pas, ki preprečujeta, da bi otrok padel iz vozička.
  • Dodatna otroška oprema, ki jo imajo otroški vozički, poveča udobje vašemu malčku. Pri tem lahko izbirate med komarniki ali dežnimi prevlekami, sebi pa lahko izberete primerno previjalno torbo ali druge dodatke.

Stolček za hranjenje je tista otroška oprema brez katere si prvih let otrokovega življenja praktično ne moremo predstavljati. Medtem ko v prvih mesecih večina mamic doji, pa z uvajanjem hrane in postavljanjem dojenčka pokonci, nujno potrebujemo ustrezen stolček za hranjenje.

In na kaj moramo biti pozorni, ko se odločamo za nakup stolčka za hranjenje?

  • Najprej definirajte starost otroka.Otroška oprema, kot je stolček za hranjenje, je skorajda vedno prilagojena otrokovi starosti. Če iščete stolček za hranjenje od rojstva dalje ali pa za nekaj mesečnega otroka, je pri izbiri lahko to zelo pomemben podatek. Če želite stolček za hranjenje uporabljati dalj časa imate možnost izbire izdelkov z dodatnimi funkcijami, kot so nastavljanje hrbtnega naslona, nastavljivo višino sedeža in naslonjala za noge.
  • Poskrbite za ergonomski in funkcionalni stolček za hranjenje. Da ne boste imeli težav s čiščenjem, izberite PVC prevleko, vsekakor pa mora imeti stolček za hranjenje tudi odstranljivi pladenj, na katerega boste lahko postavili posodico in na katerega bo padala odvečna hrana.
  • Poskrbite, da bo imel stolček za hranjenje varnostne pasove, ki bodo zagotavljali varno hranjenje. Ker so majhni otroci običajno med hranjenjem zelo nemirni, se lahko hitro zgodi nesreča, zato poskrbite, da bo stolček za hranjenje predvsem dovolj varen.

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.