Znanje in podpora

Varnost avtosedežev za otroke

Otroški avtosedeži in jahači so otroška oprema, ki mora še posebej zadostiti posebnim varnostnim merilom. Od njene pravilne izbire in izdelave je v morebitni nezgodi lahko odvisno tudi otrokovo življenje. In tega se vedno bolj zavedajo tudi vsi odgovorni za varnost v prometu, ki postavljajo vse višje zahteve testiranja varnosti.

Preverite pestro ponudbo avtosedežev in druge otroške opreme.


V članku preberite:


Trenutno sta veljavna dva mednarodna varnostna standarda:

  • Mednarodni varnostni standard ECE - R 44/04

Avtosedeži so otroška oprema, ki mora mednarodnemu standardu ECE – R 44/04 zadostiti od leta 2005, ko je bil sprejet. Nanaša se na različne dejavnike, ki so ključni za varnost otroka v avtosedežu:

  • Tovrstna otroška oprema mora biti izdelana iz ustreznih materialov, pri čemer so še posebej pomembni sestavni deli otroškega avtosedeža, kot so na primer školjka, ogrodje, pasovi ali prevleke.
  • Otroški avtosedež je otroška oprema, ki je prestala vse teste varnosti, pri čemer je bil otroški avtosedež preizkušen pri čelnem trku s hitrostjo 50 km/h s poudarkom na zaščiti otroka.
  • Otroški avtosedež je otroška oprema, ki jo je mogoče namestiti v avto z Isofix sistemom ali tritočkovnim varnostnim pasom, s čimer se bistveno zmanjša premikanje avtosedeža in posredno otrokovega telesa, to pa zmanjšuje možnosti poškodb v primeru trka. Dokazano je, da je nedosledno in napačno pripenjanje otroških avtosedežev ključno za številne poškodbe otrok v prometnih nezgodah, zato je Isofix sistem toliko bolj pomemben. Z njim je možnost nepravilnega pripenjanja otroških avtosedežev v avto občutno manjša.

    Za namestitev otroškega avtosedeža z Isofix sistemom se uporabljata dve standardni pritrdilni točki, ki sta v dnu sedeža, in tretje podporne točke, ki je pri lupinicah podporna noga, ali pa sidrišče za sedežem pri otroških avtosedežih za večje otroke. S tem namenom so od leta 2006 vsi najnovejši avtomobili opremljeni z Isofix namestitvijo.
  • Mednarodni varnostni standard ECE – R 129 (i-Size)

Leta 2014 je bil sprejet najnovejši varnostni standard ECE – R 129 ali i-Size, ki opredeljuje, da je za pravilno izbiro otroškega avtosedeža najbolj pomembna otrokova višina in ne več teža ali starost otroka. Poleg višine otroka pa novi predpisi določajo tudi maksimalno težo otroka, s katero lahko sedi v avtosedežu. Ostale novosti, ki jih prinaša i-Size standard, so še:

  • Otroški avtosedež je otroška oprema, ki mora biti nameščena v nasprotni smeri vožnje do otrokove starosti 15 mesecev. Izkazalo se je, da je to ključni dejavnik v primeru čelnega trka, saj sta s tem bistveno bolje zaščitena zlasti dojenčkova glavica in vrat. V primerjavi s celim telesom je glavica dokaj velika, vratne mišice pa še nerazvite, zato bi bil katerikoli drug položaj v avtomobilu za dojenčka lahko usoden.
  • Otroški avtosedež je otroška oprema, ki mora z uporabo Isofix sistema zmanjšati tveganje za napačno uporabo otroškega avtosedeža, saj sistem vzpostavlja