Znanje in podpora

Vrste avtosedežev za otroke

Trenutno se na trgu nahajajo avtosedeži in jahači, ki zadovoljujejo dvema mednarodnima varnostnima standardoma, in sicer ECE-R 44/04 in ECE-R 129. Prvi razvršča otroške avtosedeže v kategorije po njihovi starosti in teži, medtem ko drugi upošteva otrokovo višino. S tem se sicer oblika avtosedežev na pogled ne spremeni, je pa to pomemben podatek, ko boste kupovali otroški avtosedež, za vašega malčka.

Široko ponudbo avtosedežev in druge otroške opreme najdete v Petrolovi spletni trgovini eShop.


V članku preberite:

  • "
  • "

Pa poglejmo, katere vrste avtosedežev so vam v pestri ponudbi danes na voljo:

  • Avtosedeži skupine 0 in 0+ (lupinica)

Lupinica je otroški avtosedež, ki je namenjen namestitvi v nasprotni smeri vožnji, kar pomeni, da bo vaš otrok v avtomobilu gledal v smeri nazaj. To je prvi otroški avtosedež, ki ga boste potrebovali za svojega novorojenčka in služi opori novorojenčkove glavice, hrbtenice in ritke. Priporočljivo je, da pri nakupu preverite ali se školjka lupinice prilagaja otrokovi rasti, vsekakor pa je bistvenega pomena, da ima lupinica dodatne notranje blazinice, ki se z otrokovo rastjo postopoma odstranijo.

Ker je otroška oprema draga, starši velikokrat iščemo različne načine, kje bi še dodatno prihranili, in nič drugače ni pri nakupu lupinice. Številni otroški vozički imajo danes možnost dodatka lupinice v kompletu, vendar je v tem primeru potrebno biti previden, da še vedno izberete varen model tovrstnega otroškega avtosedeža. Priporočamo vam, da izbirate lupinice, ki omogočajo namestitev v avto s pomočjo Isofix podnožja, ki je vpet v Isofix sidrišče v avtomobilu (pred tem je potrebno preveriti, ali vaš avto to možnost dopušča).

Večina lupinic je uporabnih nekje do 9. meseca starosti, novejši standardi pa predvidevajo njihovo uporabo do 15. meseca starosti, oziroma čim dlje.

  • Otroški avtosedeži skupine I

Ko boste ugotovili, da je lupinica za vašega malčka premajhna, je čas za nakup pravega otroškega avtosedeža. Otroški avtosedež, ki ga uvrščamo v skupino I, vam bo služil do otrokove starosti 4 let oziroma, ko bo bil težek približno 18 kg. Gre za zelo dolgo dobo uporabe, zato je pomembno, da tovrstna otroška oprema vašemu otroku nudi optimalno zaščito v celotnem obdobju rasti. V ta namen ima otroški avtosedež dodatne notranje blazine ali ergonomsko peno, ki manjšim otrokom nudijo dodatno oporo, kasneje pa se odstranijo.

Otroški avtosedež, ki ga uvrščamo v skupino I, je oblikovan na takšen način, da otroku nudi maksimalno stransko zaščito v primeru bočnega trka. Kot tudi ustrezno zaščito za glavo v primeru, da otok v avtu zaspi. Večina modelov omogoča tudi možnost prilagajanja naklona, s čimer je vožnja v avtu toliko bolj udobna.

Otroška oprema, katere pomemben del je tudi otroški avtosedež, mora biti pravilno uporabljena. Namestitev otroških avtosedežev, ki jih uvrščamo v to skupino, omogoča Isofix sistem, pri starejših modelih pa varnostni pas. Običajno je ta model otroških avtosedežev obrnjen naprej v smeri vožnje s 5-točkovnim varnostnim pasom, vedno bolj pa je pogosta namestitev v nasprotni smeri vožnje, ko je otroški avtosedež obrnjen nazaj.

  • Otroški avtosedeži skupine II in III (jahači)

Za starejše otroke nad 18 kg se uporabljajo otroški avtosedeži skupine II in III, slednje z drugimi besedami imenujemo jahači. Vendar pa je potrebno biti pri tem pozoren na to, da imajo jahači lahko naslonjalo, ali pa so jahači brez naslonjala. Jahači, ki imajo dodatno stransko zaščito in naslonjalo za glavo, so veliko bolj varni kot pa jahači brez naslonjala. Prav tako tovrstni jahači omogočajo zapenjanje s 3-točkovnim varnostnim pasom, pri čemer lahko diagonalni del pasu prilagajate višini otroka.

Jahači so otroška oprema, ki jo boste potrebovali do 12. leta starosti, ko bo vaš otrok v avtu že samostojno sedel. Starši se velikokrat odločijo za prehod na otroški avtosedež skupin II in III prezgodaj. Medtem ko otrok raste, običajno jahači z naslonjalom omogočajo nastavitev vzglavnika po višini, zaradi česar jih lahko uporabljate od 4. leta starosti, vendar ne predno je otrok visok vsaj 125 cm.

  • Otroški avtosedeži supine I, II in III

Kakovostna otroška oprema, kot so na primer otroški avtosedeži ali jahači, zahtevajo od staršev tudi veliko finančnega vložka. To so spoznali tudi številni proizvajalci, ki sedaj izdelujejo otroške avtosedeže, ki so primerni za skupine I, II in III. Zavedati se moramo, da otroška oprema ni nekaj univerzalnega, ki je primerna v vsakem trenutku, ne glede na starost ali razvoj otroka.

Zato je potrebno biti pri nakupu avtosedeža iz te skupine toliko bolj pozoren, saj mora zagotavljati optimalno zaščito celotno obdobje otrokovega razvoja, tovrstna otroška oprema pa se mora temu primerno prilagoditi. Kakovostni otroški avtosedeži iz te skupine imajo tako dodatno oblazinjenje, ki se ga sproti odstranjuje, prav tako pa imajo možnost nastavitve vzglavnika, ki se ga prilagaja otrokovi višini.

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.