Znanje in podpora

Kako izbrati avtosedež?

Otroška oprema, kot so otroški avtosedež, jahači, otroški vozički in stolček za hranjenje so osnovna oprema, o kateri razmišljajo vsi bodoči starši še predno se novorojenček rodi. Seveda mora le ta že na prvi pogled izgledati lično, primerno spolu, v nakupovalni mrzlici pa se nikakor ne sme pozabiti na funkcionalnost, ki jo ima otroška oprema.

Medtem ko vam bodo jahači, otroški vozički ali stolček za hranjenje prišli prav nekoliko kasneje v otrokovem razvoju, pa je otroški avtosedež tisti del otroške opreme, ki ga boste obvezno potrebovali že za prevoz novorojenčka iz porodnišnice. Ker je tovrstna otroška oprema z vidika varnosti in udobja izjemno pomembna, je izbira najbolj primernega otroškega avtosedeža lahko ključnega pomena.

Otroški avtosedež pa ne bo vaš sopotnik le za prevoz novorojenčka iz porodnišnice, ampak vas bo spremljal v avtomobilu ves čas otrokovega razvoja do tedaj, ko bo zrasel do 150 cm in bo lahko avtu že samostojno sedel. Glede na to, da boste v avtu verjetno včasih sedeli tudi po več ur dnevno, je pred nakupom dobro vedeti, kako v široki ponudbi izbrati pravi avtosedež za vašega otroka.

Preverite ponudbo otroške opreme v Petrolovi spletni trgovini eShop.


V članku preberite:


Da bo odločitev nekoliko lažja, vam ponujamo nekaj nasvetov:

  • Pri nakupu je potrebno upoštevati starost, višino in težo otroka.

Ker se otroci v prvih obdobjih svojega življenja neprestano razvijajo, je vsa otroška oprema prilagojena njihovi starosti. In podobno je tudi z otroškimi avtosedeži in jahači, kjer pa je potrebno upoštevati še težo in višino otroka.

Potrebno je vedeti, da so otroški avtosedeži in jahači glede na starost in težo otroka razvrščeni v različne kategorije:

- Skupina 0 in 0+: do 13kg ali do 10 mesecev
- Skupina I: od 9 do 18kg ali od 9 mesecev do 4 leta
- Skupina II in III: od 15 do 36kg ali od 3 do 12 let

Ko boste malce podrobneje pobrskali ponudbo avtosedežev, boste ugotovili, da določeni otroški avtosedeži lahko združujejo tudi lastnosti dveh ali več skupin, odvisno tudi od proizvajalcev. Tako boste lahko našli na primer otroški avtosedež, kjer bo oznaka I, II in III, kar pomeni, da gre za neko kompromisno rešitev. Ker je bilo do nedavnega na področju kategorizacije otroških avtosedežev veliko nejasnega, pa je z najnovejšimi varnostnimi standardi stopilo v veljavo, da je potrebno pri izbiri otroškega avtosedeža upoštevati višino otroka, teža in starost pa predstavljata zgolj okvir. Otrok mora uporabljati otroški avtosedež, med katerimi so tudi jahači, dokler ne zraste vsaj 150 cm.


Otroška oprema, katero otroci prerasejo, ni več uporabna in je potrebno začeti razmišljati o nakupu nove. Pri otroškem avtosedežu boste to najbolje vedeli tako, da ko otrok doseže s temenom zgornji rob avtosedeža, je ta zanj premajhen. Najnovejši standardi z oznako i-Size pa med drugim določajo, da so vsi otroški sedeži, vključno z jahači, razvrščeni glede na otrokovo višino. Oznaka i-Size z navedbo centimetrov, ki jo boste našli na vseh novejših avtosedežih, vam bo tako bistveno olajšala nakup.

Premajhen in tudi prevelik avtosedež ne zagotavljata dovolj udobja, predvsem pa varnosti za vašega otroka, kar je lahko usodno v primeru prometne nesreče. Starši radi kupujejo za otroke nekoliko večje stvari ali oblačila, da jih kasneje prerasejo, vendar ko gre za otroški avtosedež to nikakor ne pride v poštev.

  • Prepričajte se, da ima otroški avtosedež ustrezno nalepko z oznako ECE.

Vsa otroška oprema mora zadovoljiti določenim varnostnim merilom in enako velja tudi za vse otroške avtosedeže. V kolikor otroški avtosedež ustreza mednarodnim varnostnim standardom in ima ustrezno homologacijo, boste to najbolje vedeli tako, da ima ob straneh oranžno nalepko z oznakami ECE-R 44/04 ali ECE-R 129. Pri avtosedežih z oznako ECE-R 129 boste opazili tudi oznako i-Size in poleg tega navedbo centimetrov, kar pomeni, da je otroški avtosedež izdelan po zadnjem najnovejšem standardu in je bil uvrščena v skupino najvarnejših avtosedežev, ki imajo izboljšano zaščito v primeru bočnega trka. Seveda pa to še ni zagotovilo, da se nesreča ne more zgoditi, zagotovo je pa pravilna uporaba avtosedeža tista, ki lahko bistveno zmanjša posledice.

  • Preverite, ali je otroški avtosedež primeren za uporabo v vašem avtu.

Vsa otroška oprema ima tudi navodila za uporabo s strani proizvajalca in nič drugače ni tudi z otroškimi avtosedeži in jahači. Ali se vam je že kdaj zgodilo, da ste kaj kupili, pa ste šele doma opazili, da ne ustreza vašim okoliščinam? Sliši se malce nenavadno, vendar se vam lahko to zgodi, če niste dovolj pozorni, tudi v primeru nakupa otroškega avtosedeža. Otroških avtosedežev, med katerimi so tudi jahači ali lupinice, namreč ni mogoče namestiti v vsako vozilo, zato je potrebno ta dejavnik pred nakupom preveriti.

Starejša vozila dopuščajo pritrditev otroškega avtosedeža samo s 3-točkovnim varnostnim pasom, medtem ko imajo novejši avtomobili vgrajen že Isofix in dodatno zgornjo pritrditveno točko. Ta najvišji varnostni nivo zagotavljajo le avtosedeži s sistemom neposrednega vpetja na avtomobilsko karoserijo z oznako Isofix. Torej, če boste kupovali otroški avtosedež s sistemom Isofix, se pred tem prepričajte, da vaš avtomobil omogoča tovrstno vpetje avtosedeža, ki v primeru nezgode bistveno zmanjša morebitno premikanje avtosedeža in otrokovega telesa in njegove glave. Vsekakor vam svetujemo, da če imate to možnost, potem dajte prednost avtosedežem z Isofix vpenjanjem, ki poleg varnosti zagotavlja tudi lažje in hitrejše nameščanje otroškega avtosedeža.

  • Otroški avtosedež mora biti udoben za otroka.

Kadar je na nakupovalnem seznamu tudi otroška oprema, starši velikokrat najprej pomislimo na to, da otroška oprema vizualno lepo izgleda, da po možnosti ustreza otrokovemu spolu, medtem ko pa na njeno udobje velikokrat tudi pozabimo.

Če kupujete otroški avtosedež, je prav, da razmislite o njegovem udobju. Pri tem pomislite kako pogosto ga boste uporabljali. Ali ste veliko na poti, se boste večkrat odpeljali na enodnevne izlete ali boste morda celo veliko potovali? Potem potrebujete udoben otroški avtosedež, ki bo otroku nudil optimalno udobje in hkrati tudi maksimalno bočno zaščito ter zaščito glave. Pomembno je, da je vpenjanje otroka v avtosedež enostavno, po možnosti pa naj ima tudi možnost naklona za udoben počitek med vožnjo.

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.