Znanje in podpora

Urejanje vašega doma

Se lotevate prenove vašega doma ali pa bivalnih prostorov? Ko pomislite na urejen dom, verjetno najprej pomislite na njegov izgled. Vendar temu vedno ni tako. Dom je za nas varen pristan, kjer se umirimo, pozabimo na stres in se prepustimo užitku in udobju. Pohištvo zato niti ni najbolj pomemben element urejanja doma. Bolj so pomembni drobni detajli, s katerimi boste ustvarili občutek domačnosti in s tem vplivali na boljše počutje in kakovost bivanja.

Preverite veliko izbiro pripomočkov za dom v Petrolovi spletni trgovini eShop.


V članku preberite:


Če ste se odločili za urejanje vašega doma po zadnjih, najbolj aktualnih trendih in si želite imeti lepo urejen dom, ki izgleda kot iz strani najboljših revij za notranjo ureditev, potem vam ponujamo nekaj koristnih nasvetov:

  • Odločite se za svoj slog

Ko urejamo dom, ljudje vse preveč pozabljamo na svoje lastne potrebe in želje, predvsem pa na naš življenjski slog. Ne kupujte najbolj moderne steklene klubske mizice, če imate doma majhne otroke ali pa ste po duši tradicionalist, saj boste tako vedno v skrbeh pred morebitno nesrečo in neprijetnimi prstnimi odtisi. Odločite se za svoj slog, ki je odraz vaše duše in ne vaših sosedov, prijateljev in znancev. Le na ta način bo vaš dom prostor, v katerem se boste prijetno počutili.

  • Izberite najbolj primerne barve za vaš dom

Ste vedeli, da barve spremenijo dom in pomembno vplivajo na vaše počutje? Z nekaj ustvarjalne žilice in smislom za ročne spretnosti, si lahko s pomočjo opreme in pripomočkov za dom, svoje bivalne prostore polepšate po svojih lastnih željah.

V splošnem velja, da hladnejši toni pomirjajo in sproščajo, medtem ko toplejše barve dom poživijo. Zato vam svetujemo, da vašo spalnico prebarvate v barvo sivke, nežno modre ali svetlo sive odtenke, medtem ko prostore, ki so namenjeni druženju, odenite v toplejše barve ali pa jih popestrite s slikovnimi tapetami ali stenskimi nalepkami. Lahko pa se za vaš dom odločite za povsem nevtralne barve v zemeljskih odtenkih, s katerimi zagotovo ne boste ničesar zgrešili. Bela, bež, rjava, rumeno-rjava so barve, ki so običajno še nekaj let modne, vi pa se jih ne boste tako kmalu naveličali.

Pri izbiri barv za vaše pohištvo, okna, vrata in drugih večjih kosov notranje opreme mislite dolgoročno. Sedežna garnitura je na primer precej draga, zato izberite takšno, ki bo poleg funkcionalnosti videti modno tudi po nekaj letih.

  • Pri izbiri osvetlitve v domu bodite še posebej pozorni

Svetloba je ključnega pomena za vaš dom in dobro počutje, saj uravnava telesne funkcije in normalno delovanje biološke ure. Tu je še posebej pomembna izpostavljenost naravni svetlobi, ki pa jo v večernem času primanjkuje. Za čas, ko se stemni vaš dom opremite z različnimi svetili, ki vam bodo na eni strani izboljšala vidljivost, na drugi strani pa poskrbela za pomemben dekorativen dodatek.

Kakšna svetila izbrati za vaš dom, je odvisno predvsem od namena njihove uporabe. Izbirate lahko med pestro ponudbo stropnih ali stenskih svetilk, stoječimi svetilkami ter različnimi namiznimi svetilkami, ki so primerne za otroške sobe. Skorajda že vsa svetila imajo danes vgrajene LED žarnice, ki vam lahko oddajajo belo ali rumeno svetlobo.

  • Pohištvo za vaš dom kupujte za dalj časa

Pohištvo je seveda sestavni element notranje opreme, kar pa še ne pomeni, da morate z njim vaš dom zapolniti do zadnjega kotička. S tem lahko dosežete ravno nasprotni učinek utesnjenosti in nelagodja. Res pa je, da morate, ko kupujete pohištvo za dom, najprej pomisliti na njegovo funkcionalnost. Kopalniško pohištvo je na primer popolnoma drugačno kot pa pohištvo, ki ga boste namestili v dnevno sobo. Razlikuje se glede na izbiro materialov, kot tudi po zunanjem izgledu. Ne glede na to, pa naj bo glavno pravilo, da izbirajte predvsem pohištvo iz kakovostnih materialov, ki vam bo dolgo služilo.

Ko kupujete pohištvo ne smete pozabiti na dejstvo, da pohištvo za dom kupujete dolgoročno. To velja predvsem za veliko kose pohištva, ki so dražji in jih ne boste menjali vsako leto. Če vaš dom potrebuje osvežitev, je morda včasih dovolj, da pohištvo zgolj preuredite ali pa zamenjate njegov položaj, in vaš dom bo zopet izgledal kot nov.

  • S preprogo boste osvežili vaš dom

Nova preproga je za dom zagotovo ena od najhitrejših in cenovno ugodnih rešitev, da bo vaš dom ponovno zasijal. Ne samo, da bo v prostor vnesla novo energijo, ampak boste z njo poskrbeli tudi za udobje bivanja. Preproga zavzema eno največjih površin v prostoru. Osnovno pravilo pri urejanju doma je, da večja kot je preproga, večje bo deloval vaš prostor. Lahko jo namestite v dnevni prostor, spalnico ali kopalnico. Izbira velikosti, materialov in barvnih odtenkov je tako velika, da smo prepričani, da boste zagotovo našli preprogo za vaš dom po svojem okusu.

  • Ne pozabite na dekorativne dodatke

Resda so pohištvo, barve, preproge in svetila glavni elementi na katere je potrebno pomisliti, ko urejate dom, vendar pa to še ni vse. Z raznimi dekorativnimi dodatki za dom lahko dosežete v prostoru izjemne učinke, ki pa od vas niti ne zahtevajo veliko finančnega vložka, ampak le zmerno mero dobrega okusa:

  • Z izbiro zanimivih okrasnih blazin, prtov, pogrinjkov ali pregrinjal za dom v različnih barvnih odtenkih, boste poživili svoj dom, in vašim bivalnim prostorom dodali še poseben pečat.
  • S premišljeno izbiro posteljnine in ostalih dodatkov za spalnico boste pričarali posebno intimno vzdušje in posebno udobje za brezskrben spanec.
  • Različne vaze, slike, blazine so odličen način, kako popestriti dom.
  • Poskrbite za zbirko knjig, plošč in ostalih predmetov, ki jih združite na enem mestu in dajo tako prostoru oseben pečat.
  • Če boste v vaš dom dodali nekaj, kar izstopa, ga boste zagotovo s tem tudi poživili. Na ta način bo prostor videti zanimiv, saj boste njegovo monotonost razbili s predmetom posebnega videza, ki je popolno nasprotje prevladujočega sloga.
* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.