Znanje in podpora

10 nasvetov za ureditev vašega vrta

Vrtnarjenje je posebna umetnost oziroma obrt gojenja, zasaditve ter vzdrževanja rastlin za urejanje okolice ali pridobivanje hrane. Vrtnarska sezona bo uspešna v kolikor boste upoštevali določena priporočila za vrt, ki vam pripomorejo h kakovostni vzgoji rastlin. Kajti ni večjega veselja kot iti na vrt, odtrgati svežo zelenjavo, zelišče, rože ali sadje in to uporabiti v domači kuhinji.

Preverite ponudbo pripomočkov za urejanje vrta in okolice.

Vrt uredite s pomočjo različnih nasvetov

Za vas smo pripravi seznam 10 nasvetov, ki vam bodo v pomoč pri vrtnih opravilih.

  • Vrt načrtujte premišljeno. Preden se odločite, kako boste uredili vrt, priporočamo, da dobro premislite kaj dejansko želite in koliko časa ste pripravljeni vložiti v vrt in urejanje okolice. Prvi korak pri odločitvi naj bo seznam želja in izdelava osnutka. Za izdelavo načrta za vrt priporočamo, da si pri različnih vrtnarskih strokovnjakih poiščite vse informacije za zelenjavne sadike, rože, trajnice in sadje. Vaš vrt naj ima pravilno razporeditev gred in zadosten razmik med vrstami, ki omogoča boljšo rast, enostavnejše gnojenje in učinkovito izrabo prostora.
  • Izberite pravo lokacijo za vaš vrt z zadostno količino sončne svetlobe. Izbira prave lokacije za vrt, še posebno zelenjavni vrt in gredic za rože ter trajnice, je zelo pomembna, saj v veliki meri učinkovito vpliva na uspešno zasajen vrt. Poglavitnega pomena je zadostna količina sončne svetlobe, ki omogoča zdrav in obilen pridelek. Zato naj vrt ne preraščajo visoki grmički, rože in trajnice, ki ostalim rastlinam kradejo sončno svetlobo, rudninske stvari in vlago. Tudi rastlinjak postavite na takšno mesto, da vrt ne bo v senci.
  • Velikost gredic za zelenjavo, sadje in zelišča prilagodite potrebam rastlin. Preden se odločite, kaj boste v vrt posadili, premislite koliko pridelka potrebujete in koliko prostora boste za vrtnine namenili. Vrt lahko oblikujete v manjše in večje gredice, kajti nekatere rastline za svojo rast in obilen pridelek potrebujejo več prostora, druge manj.

    Več prostora in več dnevne svetlobe potrebujejo na primer paradižnik, zelje, fižol, paprika, cvetača, brokoli, glavnate solate, trajnice in širše raščene rože. Rastline, ki uspevajo brez težav tudi na manjšem vrtu so špinača, blitva, peteršilj, redkev, radič, nekatere začimbnice, trajnice in rože z manjšo rastjo.

    Drevesa, ki rodjo sadje, trajnice in rože ostanejo na enem mestu dlje časa, zato dobro preučite rastno dobo in značilnosti rastlin in jih posadite v vrt na takšna mesta, ki vas ne bodo ovirale pri nadaljnji obdelavi. Za trajnice kot so beluši, rabarbara, šparglji, nekatero sadje in rože priporočamo, da jih v vrt zasadite vzdolž ene strani.
  • Ne pozabite na ustrezen načrt kolobarjenja. Vsak načrt za vrt in urejanje okolice mora vsebovati tudi načrt kolobarjenja. Strokovnjaki zaradi iztrošenja prsti in izrabe rudninskih snovi priporočajo, da ne gojite ene rastline vsakokrat na istem mestu. Najbolje je, da si vsako leto zarišete vrt in razporeditev gredic, ki jih menjate vsako leto.

    V kolikor želite imeti nekatere vrste zelenjave stalno na razpolago, jih sadite v vrt zaporedno v časovnih razmikih. Na primer, solato v vrt sadite v intervalu od 7 do 10 dni narazen in na voljo jo boste imelo vso sezono.
  • Izboljšajte kakovost prsti z domačim kompostom ali živalskim gnojem. Preden boste sadili v vrt poskrbite še za kakovostno prst, ki za zelenjavo, rože in trajnice predstavlja tako hrano kot vodo. Odličen vir organske snovi je kompost, ki ga lahko za svoj vrt pripravite sami. V ustreznih trgovinah imate na voljo različne velikosti kompostnikov primernih za vaš vrt.

    Kompost se goji v kompostniku ali kar na kompostnem kupu, zato za kakovosten humus upoštevajte določena priporočila, med nastajanjem pa ga večkrat temeljito premešajte. Lahko ga postavite v vrt, poleg rastlinjaka, tudi drevesnica je ustrezna, le da ni preveč oddaljena.

    Vrt mora imeti kakovostno prst in če nimate možnosti kompostiranja, potem lahko kompost kupite v vrečah. V kolikor vam to in nakup naravnih gnojil za vrt predstavlja veliko finančno breme, potem v okolici poiščite nekoga, ki goji domače živali in ga poprosite za gnoj. Nato enostavno živalski gnoj zamešajte z ostalimi organskimi materijami in pustite, da se nekaj mesecev razgrajuje.
  • Izmenjajte dobra semena. Dobro načrtovanje za vrt in urejanje okolice mora vsebovati tudi nakup semen, sadik za sadje, trajnice, rože in zelenjavo, gnojil in vrtnarske opreme. Nakup semen vam priporočamo pri zanesljivih semenarnah oziroma gojiteljih, ki vam zagotovijo tudi avtohtone vrste. Pozorni bodite tudi na datum uporabnosti posameznih semen označenem na embalaži. Pred iztekom roka uporabe je verjetnost kaljenja semen manjša.

    Vsak dober vrtnar se za vrt in urejanje okolice dobro znajde, zato si že v naprej priskrbi semena in sadike pri ljudeh, ki se ukvarjajo s podobno vzrejo rastlin. S prijatelji, znanci, sosedi lahko sklenete kupčijo ali se dogovorite za izmenjavo.
  • Kupujte čvrste in zdrave sadike. Sadike za trajnice, rože in sadje lahko tudi kupite v ustreznih prodajalnah ali vrtnarijah, ponuja jih pa tudi kakšna drevesnica. Pazite, da kupujete čvrste, zdrave in dobro ukoreninjene sadike brez poškodb in škodljivcev. Preden se odločite sadiko posaditi v vrt preverite, da so le te dovolj razvite. Če niso dovolj razraščene in ukoreninjene, počakajte in jih pustite v lončkih do primerne velikosti.
  • Razmnožujte s potaknjenci. Shranjevanje semen za zelenjavo in rože niti ni tako zahtevno, medtem ko shranjevanje semen za sadje, zahteva precej znanj. Veliko rastlin za sadje je težko vzgojiti iz semena. Dobra novica je, da večino trajnic in grmovnic in tudi nekatere rože uspešno razmnožujemo s potaknjenci. Lahko poiščete soseda, prijatelja, ki že ima rastlino, ki bi jo želeli gojiti, odrežite nekaj za svinčnik dolgih mladih vejic in jih zasadite. V nekaj tednih vam bodo ob primerni vlagi naredile korenine ter liste in lahko jih boste že posadili v vrt.

Rastline, vzgojene iz potaknjencev so kloni matične rastline, zato natančno veste kaj vzgajate, kar pa ne velja za rastline, ki se gojijo z semeni.


  • Bodite racionalni in ekološki pri vrtnarjenju. Ko se v spomladanskem času odločate za setev in kasneje za saditev rastlin v vrt, vam priporočamo uporabo obstojnih stvari, ki jih imate doma, saj nakup raznih lončkov, zabojčkov in druge opreme hitro izprazni vaš žep. Za sajenje lahko uporabite skoraj vse, od starih cevi, lončkov do rabljenih palet. Važno je, da setvi zagotovite dovolj svetlobe, vlage in odtekanje odvečne vode. Možnosti je veliko in neskončno, če ste le malo iznajdljivi.
  • S finančnega vidika se vam naravno oziroma organsko vrtnarjenje najbolj splača. Vsi škodljivi kemični pesticidi in herbicidi veliko stanejo, pa še zdravju in naravi so škodljivi. Brez večjega truda lahko z naravnimi pripravki odstranite škodljivce, populite nadležen plevel, umetno gnojilo pa zamenjate s pokrivnimi rastlinami, ki nahranijo prst in jo rahljajo.
  • Postavite rastlinjak in hitreje boste pobirali pridelke. V zadnjem času vremenske neprilike uničijo zelo veliko pridelka, zato vam priporočamo, da obvezno v načrt za vrt vključite rastlinjak, ki je nekaterim nepogrešljiv. V različnih gradbenih trgovinah boste našli dovolj velik in prostoren rastlinjak. Rastlinjak mora imeti močno ogrodje za slovenske vremenske razmere, zato da prenese tako debelo snežno odejo kot močno burjo.

    Konstrukcija za rastlinjak je lahko lesena, iz UV-obstojnih plastičnih profilov, železnih ali jeklenih cevi, na katere potem vgradite prozorno polietilensko folijo ali polikarbonatne plošče. Postavite lahko tudi stekleni rastlinjak. Vzdrževanje za rastlinjak ne zahteva velike pozornosti. Naj bo velik ali majhen, vsak rastlinjak potrebuje menjavo folije po nekaj letih.

    Poleg najbolj primerne izbire, je pomembno tudi kam boste rastlinjak na vrtu umestili. Priporočamo vam, da rastlinjak za optimalen učinek postavite na sončno in zavetrno lego, ki ne zasenči vrt. Ko pripravite rastlinjak za setev in saditev, je pomembno, da ga redno zračite, rastline v njem pa ustrezno zalivate.
* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.