Znanje in podpora

Osnovna orodja za vrtičkarja začetnika

Najpogosteje so vrt, drevesnica in zelenica podaljšek doma. Nekateri si želite romantičen vrt z dišečimi in barvitimi vrtnicami, drugi pravi kmečki vrt, v katerem je tudi rastlinjak, tretje pa zadovolji le drevesnica, ki zagotovi različno sadje. Vsakemu posamezniku je lahko vrt, drevesnica ali zelenica smisel življenja, zato jo uredi po svojih željah. Za urejen vrt je potrebno ubrati prave prijeme, uporabiti ustrezna orodja in pripomočke, pa čeprav sta to le kosilnica in rastlinjak za rože, trajnice in zelenjavo.

Vrt in urejanje okolice za nekatere predstavlja pravo znanost. Ko pa že nekaj časa vrtnarite, spoznavate, da niti ni tako težko, če si pridobite ustrezna znanja in osnovno vrtnarsko orodje. Da vam bodo vaše trajnice, rože, zelenjava in sadje dobro rastli in boste zanje ustrezno skrbeli, imate možnost uporabiti široko paleto najkakovostnejšega vrtnarskega orodja in ostalih pripomočkov za kvaliteten in sijoč vrt.

Preverite ponudbo pripomočkov in orodja za vrt ter okolico.

Katera orodja potrebujete?

Ročna orodja so nujno potrebna za stalno urejen vrt ali rastlinjak. Koliko denarja boste za urejanje okolice in nakup orodja namenili pa je odvisno od vaših finančnih zmožnostih. Drobna orodja niso pretirano draga, večji pripomočki kot sta kosilnica in rastlinjak, pa zahtevata že debelejšo denarnico.
Drevesnica, vrt in zelenica za urejanje nujno potrebujejo:

  • Nož za vrtnarjenje, ki jevečnamenski pripomoček za urejanje okolice – za pletje, rezanje plevela, popolno izkopavanje, sredstvo za presajanje in sajenje.
  • Škarje za obrezovanje - vrt potrebuje nenehno vzdrževanje in dobre vrtne škarje so neprecenljivo orodje, ki ga potrebujete za kakršna koli obrezovanja.

Najpogostejše orodje pri obrezovanju  so vrtne škarje, ki so kleščaste (bypass) ali ščipalne (anvil). Kleščaste, z dvema ukrivljenima reziloma, so namenjene za obrezovanje svežih vej in za čisti rez, medtem ko se ščipalne uporabljajo za enkraten rez in so idealne za obrezovanje trdih in posušenih vej ter grmičevja.


  • Grablje so nepogrešljivo orodje za vsakogar, ki ima dvorišče. Za rahlo obračanje listov ali mulčenje lahko uporabite tudi grablje. Prav tako so primerne za izravnavanje zemlje ali odstranjevanje vrtne umazanije spomladi.
  • Motika za prekopavanje, rahljanje zemlje, odstranjevanje plevela in trave, izkopavanje pridelkov. Če imate opravka z velikimi površinami vrta, boste potrebovali širšo motiko. Za cvetlične vrtove lahko občutljivo rezilo deluje bolje. Izberite širino rezila glede na vaše potrebe, morda boste celo želeli kupiti več motik različnih velikosti za različne površine.
  • Lopata za prekopavanje in izkopavanje zemlje, nalaganje materiala. Priporočamo uporabo lopat iz nerjavečega jekla, ki jim tudi redna uporaba ne bo mogla priti do živega. Včasih so bile lopate težke, sedaj pa so na voljo tudi kakovostne lopate iz lahkoh in vzdržljivih materialov.
  • Metla za pometanje utrjenih površin in urejanje okolice.
  • Vrtnarske rokavice za zaščito pred ostrimi predmeti in umazanijo. Če imate občutljivo kožo, potem so vrtne rokavice nuja. Z njimi boste preprečili izpuščaje in alergijske reakcije na rastline, gnojila in druge kemikalije.
  • Zalivalka (za zalivanje rastlin in vlaženje zemlje).
  • Kosilnica za košnjo trave in plevela. Z njo bosta vaš vrt ali dvorišče dobila lepo, urejeno obliko.
  • Ročna gladilka, ki jo uporabljamo za kopanje ali obračanje zemlj. Ročna gladilka je pravzaprav prvo vrtno orodje, ki sem ga kupil, ko smo začeli vrtnarjenje na terasi našega stanovanja, zato je to orodje, ki ga pogosto priporočam mestnim vrtnarjem.
  • Samokolnica. Če imate srečo, da imate velik vrt, boste ugotovili, da bo samokolnica mnoga opravila precej olajšala. V njej lahko prevažate zemljo, kompost, celo kopice listov z minimalnim trudom. Prav tako je lahko odličen pripomoček za prevoz novih sadik na vaš vrt.
* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.