Znanje in podpora

Skrb za zelenico

Vrtna zelenica v okolici vaše hiše ali vikenda daje poseben videz, zato ni pametno, da jo zanemarite, kosilnica pa je pri tem vaš najboljši prijatelj. Zelenica je namreč živ organizem, ki z vso lepoto vrača tisto, kar boste vanjo vložili. To pomeni, da zanemarjena zelenica nikoli ne bo lepa in bogata na pogled.

Preverite široko ponudbo pripomočkov za urejanje vrta in okolice v Petrolovi spletni trgovini eShop.


V članku preberite:


Nekaj skrivnosti za lepo in urejeno zelenico
  1. Izbira travnatih semen

    Ko se odločite za travo, ki vam je všeč, izberite seme pri najboljšem proizvajalcu. Vedite, da trava, ki jo želite uporabiti za urejanje okolice hiše ne raste v navadnih pogojih, kot tista na travnikih. Vaša zelenica pa je lahko zelena zelo hitro. Ponudniki za urejanje okolice, pa vam s pomočjo polaganja travne ruše omogočijo hitro in kakovostno zelenico.

    Da bo vaša zelenica lepa in lepo vraščena, je potrebno stalno dognojevanje in zalivanje. To privede do razraščanja mahu med travo, kar zvišuje odpornost trave v sušnem obdobju in drugih bolezni.

  2. Zelenica naj bo nujno zalita

    Vsaka zelenica mora biti v vročih dnevih nujno zalita. V nasprotnem primeru se bo pričela sušiti. Voda je vir življenja in tudi zelenica potrebuje za rast in razvoj določeno količino vode. Predvsem v začetku rasti ali polaganja travne ruše je zalivanje izredno pomembno.

    Zalivajte zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, drugače vam bodo sončni žarki mlado travo ožgali. V kolikor vam primanjkuje časa uporabite cevne sisteme z razpršilnimi nastavki in zelenica bo sčasoma zalita sama od sebe.

  3. Kosilnica je odličen pripomoček za košnjo trave

    Zelenica je najprimernejši prostor za igro otrok, zato je kosilnica obvezen vrtni pripomoček za urejanje okolice. Lepo urejena zelenica je ogledalo vašega vrta, zato njeno vzdrževanje zahteva veliko časa. Kosilnica je v tem primeru idealno vrtno orodje, s katerim si delo olajšate in učinkovito opravite.

    Kdaj boste kosili travo, je odvisno od tega, kako hitro raste. Kosilnica za prvo košnjo naj se uporabi, ko vam trava zraste vsaj 7 centimetrov. Izbrana kosilnica s posebno nastavitvijo višine omogoča, da bo trava pokošena vedno na isti višini. Priporoča se, da ostane velikost trave med 4 in 5 centimetri. Vedno se kosilnica uporablja v suhem vremenu, kajti mokri delčki trave se prilepijo v notranjost in kosilnica se zaradi tega lahko pokvari. Pred uporabo pa preverite ali ima kosilnica dovolj ostre nože, kajti premajhna ostrina povzroči puljenje trave.

    Kosilnica naj bo skrbno izbrana glede na vaše potrebe, predvsem pa na velikost vrta. Na voljo vam je lahko rotacijska kosilnica, električna kosilnica, akumulatorska kosilnica, bencinska vrtna kosilnica ali pa bencinska samohodna kosilnica. Vsaka vrtna kosilnica je učinkovita in zagotavlja odlično ergonomijo, pri čemer se lahko odločite ali bo imela kosilnica tudi zbiralno košaro. Ne glede na to ali ima kosilnica eno ali več hitrosti, v vsakem primeru vam bo v veliko pomoč za urejanje zelenice.

    Za težko dostopna območja in večje plevele je najbolj primerna kosilnica na nitko. Takšna kosilnica zahteva redno menjavanje izrabljene nitke, pri sami košnji pa je kosilnica lahko zelo nevarna, zato za košnjo potrebujete ustrezno zaščitno opremo.

  4. Odstranjevanje plevela naj bo naravno

    Zelenica nima kotička, kjer ne bi rastel plevel, ki dostikrat preraste bistvo. Ker plevel raste tudi v slabi zemlji, ga je povsod dovolj. V kolikor želite, da je vaša zelenica travnata in ni preraščena s plevelom, morate nepotrebni plevel odstraniti. Najbolj ekološka poteza je enostavno puljenje. Drug način, ki ga žal ne priporočamo pri urejanju okolice, so škropiva proti plevelu. Le ta dobite v ustreznih vrtnih centrih.

  5. Zračenje in grabljenje trave prepreči odmrtje

    Pri rasti trave bodite pozorni, da nekaj časa namenite tudi zračenju trave. Kajti zbita zelenica prepreči prehod zraka do korenin, posledično temu sledi odmrtje trave. To težavo lahko rešite ročno ali z namenskim strojem za prezračevanje, ki v zemljo naredi manjše luknjice, ki omogočajo zračenje. Zelenica bo na ta način bujno rastla in krasila vaš vrt. V kolikor opazite, da trava nima dovolj zemlje jo dodajte in poleg vrzite še nekaj semen.


Malo stvari lahko uniči vašo ljubljeno zelenico hitreje kot ličinke in strokovnjaki vedo, da je ključnega pomena, da jih ujamemo zgodaj, preden se izležejo.


* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.