Znanje in podpora

Jesenski opravki na vrtu

Jesen je idealen letni čas za sajenje, zlasti dreves, grmičevja in trajnic - ker so se temperature zraka ohladile, zemlja pa je še vedno topla, hkrati pa jesenko deževje poskrbi za potrebno vlago v zemlji.

Preverite široko ponudbo pripomočkov za urejanje vrta in okolice.


V članku preberite:


Nujni jesenski opravki na vrtu

1. Poberite vse pridelke

Jesenski čas ni samo čas pobiranja pridelkov, ampak je že potrebno razmišljati o zadnjih opravkih za vrt pred prihajajočo zimo. Drevesnica, zelenica ali vrt so v vročih poletnih pripekah močno iztrošeni in izsušeni, zato je pametno zanje skrbeti tudi preko poletja. Kako dobro boste vrt pripravili jeseni, bo vidno šele spomladi, ko vam bo vrt oživel v vsem sijaju.

2. Vrt očistite vseh neprijetnih stvari

Najpomembnejši opravek v začetku jeseni je čiščenje vseh neprijetnih in nepotrebnih stvari, ki jih vrt lahko dopušča. Trajnice, grmovnice in rože odvržejo ogromno odmrlih listov in vejic, zato je odstranjevanje tega nujno potrebno, saj s tem zmanjšamo število prisotnih insektov in možnosti nezaželenih bolezni.


»Higiena« vrta je zelo pomembna. Bodite pozorni na grmovje in drevesa - omejite kopičenje mulča in drugih vrtnih snovi okrog stebla ali debla, zlasti če imate vrt na območju z veliko padavinami.


3. Iz odpadkov naredite domači kompost

Tudi drevesnica zahteva obrezovanje odmrlih vej in pograbitev listja. Z vsemi odmrlimi odpadki naredite domači kompost, ki ga uporabite v spomladanskem času, pa še z odvozom ne boste imeli težav in stroškov.

4. Pognojite le zemljo za trajnice, sadje in grmovnice

Jesen je tudi čas, ko se drevesnica in vrt pognojita, vendar ne povsod. Pognojite le zemljo, kjer rastejo trajnice, grmovnice in drevesa. Najprimernejše in neškodljivo gnojilo je domači kompost, ki predstavlja učinkovito in povsem naravno gnojilo za vaše pridelke in okrasne rastline.


Deževniki so znak, da je vaša zemlja plodna. Ko na vrtno zemljo dodate organske snovi, kot so listi in hlevski gnoj, boste s tem privabili deževnike.


5. Posadite in presadite rastline

Zelo pomemben opravek v jeseni je tudi saditev ali presaditev rastlin, kot so na primer trajnice, rože ali sadje. Rože in trajnice, ki jih želite obdržati čez zimo, presadite na željeno lokacijo, ne pozabite pa jih zaliti in pognojiti.

V jesenskem času lahko v vrt posadite čebulnice, drevesa, grmovnice, trajnice in nekatere dvoletne rože. Dobro je, da rastline, ki ste jih presadili, pred hudim mrazom pokrijete s posebno zaščitno folijo. Ena od možnosti je seveda tudi presaditev v rastlinjak, če ga seveda imate.

6. Zasejte novo travo

Zelenica predstavlja nepogrešljivi del vsakega vrta in okolice hiše. Jesenski čas je idealen za osvežitev in posaditev nove trave. Vsaka zelenica pa ni primerna, saj je za sejanje potrebno izbrati pravo travno seme primerno za hladnejše vremenske pogoje.

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.