Znanje in podpora

Nasveti za izbiro primernega TV sprejemnika

Dober TV sprejemnik je danes obvezen del vsakega bivalnega prostora. Vendar pa je danes nakup najbolj primernega modela vse prej kot enostaven. Množica različnih modelov, blagovnih znamk in ostale moderne tehnologije marsikoga spravijo v obup še preden se lotijo nakupa televizije.

OLED, 4K, UHD, Android, Smart TV, LED TV in še kaj, je samo nekaj oznak, ki jih boste danes srečali, ko boste kupovali televizijo, marsikateri potrošnik pa pri tem sploh ne ve kaj te oznake pomenijo. Je že res, da se je televizija v zadnjih letih temeljito spremenila, je pa zato njen bliskovit razvoj povzročil med potrošniki tudi nekaj zmede.

Oglejte si veliko ponudbo multimedije in tehnike v Petrolovi spletni trgovini eShop.


V članku preberite:


Nasveti za izbiro primerne televizije

In kako pravzaprav kupiti televizijo, ki bo dovolj kakovostna in zanjo ne bo potrebno odšteti celega bogastva? Ponujamo vam 9 nasvetov o katerih smo prepričani, da vam bodo olajšali nakup.

1. Določite si cenovni razpon za nakup televizije

Z leti se cene televizije niso kaj bistveno spremenile, je pa na drugi strani viden bistven napredek v razvoju tehnologije, ki vam omogoča predvsem boljšo kakovost slike in povezavo z različnimi spletnimi vsebinami. Posledica tega je, da vam je danes na tržišču na voljo televizija z vgrajeno različno tehnologijo, kot so na primer LED TV, Smart TV, OLED, ali 4K in celo 8K.

Cene televizije se danes med seboj zelo razlikujejo, v splošnem pa velja pravilo, da je televizija z bolj izpopolnjeno tehnologijo, kot je na primer OLED, dražja od običajne LED TV. Več kot ste pripravljeni odšteti za novo televizijo, več udobja in užitkov ob gledanju različnih vsebin vam bo televizija nudila. To pa ni vse, saj poleg boljših karakteristik, več denarja pomeni tudi možnost izbire večjega zaslona.

2. Izberite primerno velikost zaslona

Ko je televizija predmet našega nakupovanja, je velikost zaslona tisti dejavnik, na katerega dajemo potrošniki še posebej velik poudarek. Pri izbiri primerne velikosti zaslona je najbolj pomemben kriterij razdalja med sedežno garnituro in mestom, kjer bo bila televizija nameščena, ter njena resolucija.

Včasih je veljalo pravilo, da je večja televizija namenjena večjim prostorom, manjša televizija pa manjšim. Danes pa je situacija nekoliko drugačna. V nadaljevanju boste videli, da lahko tudi za manjše prostore izbirate televizije z velikimi zasloni. Ključni dejavnik, ki igra pri tem pomembno vlogo, je ločljivost zaslona.

In kako izbrati televizijo s primerno velikim zaslonom? Priporočilo proizvajalcev televizije z visoko ločljivostjo (Full HD) je, da izmerite razdaljo od sedežne garniture do televizije. Če boste razdaljo v metrih pomnožili s 25, boste dobili velikost zaslona v palcih. Če imate na primer razdaljo dva metra, potem bo ustrezala televizija z diagonalo zaslona 50 palcev ali 127 cm. Zaradi bolj kakovostne in podrobne slike, je potrebno pri televiziji z ultra visoko ločljivostjo (Ultra HD) razdaljo pomnožiti z 39. Televizija, ki je le dva metra oddaljena od sedežne garniture, ima tako v tem primeru lahko zaslon v velikosti 78 palcev ali 198 centimetrov.