Znanje in podpora

Nasveti za izbiro primernega TV sprejemnika

Dober TV sprejemnik je danes obvezen del vsakega bivalnega prostora. Vendar pa je danes nakup najbolj primernega modela vse prej kot enostaven. Množica različnih modelov, blagovnih znamk in ostale moderne tehnologije marsikoga spravijo v obup še preden se lotijo nakupa televizije.

OLED, 4K, UHD, Android, Smart TV, LED TV in še kaj, je samo nekaj oznak, ki jih boste danes srečali, ko boste kupovali televizijo, marsikateri potrošnik pa pri tem sploh ne ve kaj te oznake pomenijo. Je že res, da se je televizija v zadnjih letih temeljito spremenila, je pa zato njen bliskovit razvoj povzročil med potrošniki tudi nekaj zmede.

Oglejte si veliko ponudbo multimedije in tehnike v Petrolovi spletni trgovini eShop.


V članku preberite:


Nasveti za izbiro primerne televizije

In kako pravzaprav kupiti televizijo, ki bo dovolj kakovostna in zanjo ne bo potrebno odšteti celega bogastva? Ponujamo vam 9 nasvetov o katerih smo prepričani, da vam bodo olajšali nakup.

1. Določite si cenovni razpon za nakup televizije

Z leti se cene televizije niso kaj bistveno spremenile, je pa na drugi strani viden bistven napredek v razvoju tehnologije, ki vam omogoča predvsem boljšo kakovost slike in povezavo z različnimi spletnimi vsebinami. Posledica tega je, da vam je danes na tržišču na voljo televizija z vgrajeno različno tehnologijo, kot so na primer LED TV, Smart TV, OLED, ali 4K in celo 8K.

Cene televizije se danes med seboj zelo razlikujejo, v splošnem pa velja pravilo, da je televizija z bolj izpopolnjeno tehnologijo, kot je na primer OLED, dražja od običajne LED TV. Več kot ste pripravljeni odšteti za novo televizijo, več udobja in užitkov ob gledanju različnih vsebin vam bo televizija nudila. To pa ni vse, saj poleg boljših karakteristik, več denarja pomeni tudi možnost izbire večjega zaslona.

2. Izberite primerno velikost zaslona

Ko je televizija predmet našega nakupovanja, je velikost zaslona tisti dejavnik, na katerega dajemo potrošniki še posebej velik poudarek. Pri izbiri primerne velikosti zaslona je najbolj pomemben kriterij razdalja med sedežno garnituro in mestom, kjer bo bila televizija nameščena, ter njena resolucija.

Včasih je veljalo pravilo, da je večja televizija namenjena večjim prostorom, manjša televizija pa manjšim. Danes pa je situacija nekoliko drugačna. V nadaljevanju boste videli, da lahko tudi za manjše prostore izbirate televizije z velikimi zasloni. Ključni dejavnik, ki igra pri tem pomembno vlogo, je ločljivost zaslona.

In kako izbrati televizijo s primerno velikim zaslonom? Priporočilo proizvajalcev televizije z visoko ločljivostjo (Full HD) je, da izmerite razdaljo od sedežne garniture do televizije. Če boste razdaljo v metrih pomnožili s 25, boste dobili velikost zaslona v palcih. Če imate na primer razdaljo dva metra, potem bo ustrezala televizija z diagonalo zaslona 50 palcev ali 127 cm. Zaradi bolj kakovostne in podrobne slike, je potrebno pri televiziji z ultra visoko ločljivostjo (Ultra HD) razdaljo pomnožiti z 39. Televizija, ki je le dva metra oddaljena od sedežne garniture, ima tako v tem primeru lahko zaslon v velikosti 78 palcev ali 198 centimetrov.


Prva številka v imenu modela je vedno velikost zaslona v palcih.


Torej, če ima televizija večjo ločljivost zaslona, lahko brez problema izbirate tudi med zasloni večjih dimenzij, kar je še posebej vesela novica za vse tiste, ki ste bili do sedaj, zaradi majhnega prostora, prikrajšani za številne filmske užitke.

3. Izbirate lahko med LED ali OLED tehnologijo zaslona

Glede na tehnologijo zaslona lahko izbirate med dvema skupinama televizij. To sta OLED televizija in LED televizija katerima različne tehnologije omogočajo različno kakovost slike.


Prvi LED TV sprejemnik je leta 2005 na trg lansiral Sony


4. Dobro pomislite na ločljivost slike

Vsaka televizija ima vgrajeno tehnologijo za izboljšanje slike, ki se razlikuje med posameznimi televizijami kot sta tudi LED TV in Smart TV. Pogosteje boste naleteli na izraz resolucija, ki jo opisuje število slikovnih pik oziroma pikslov, ki prikazujejo sliko na zaslonu. Iz tega lahko logično sklepate, da večja kot je resolucija, bolj razločno in podrobno sliko bo imela takšna televizija.

5. Odločite se za Smart TV

Televizija brez Smart TV sistema danes za razvajene uporabnike ne pride v poštev. Pametne naprave so postale del našega vsakdana, zato ni nič nenavadnega, da danes gledamo tudi pametne televizije. Tako je večina televizorjev, ki se trenutno prodajajo na našem trgu, pametnih. Televizija s Smart TV sistemom vam, poleg gledanja običajnih vsebin, omogoča tudi številne druge funkcije, kot so internetna povezava, uporaba aplikacij in povezovanje z drugimi napravami.

6. Ne pozabite na kakovost gibanja slike

Kakovost gibanja slike, ki ga ima televizija, nam pove hitrost osveževanja slike. Podatek o tem boste našli pri opisu tehničnih lastnosti televizije in je izražen v herzih (Hz). Če ima televizija višjo vrednost, potem bo prikazano gibanje pri hitrih posnetkih veliko bolj kakovostno.

50 – 100 Hz televizija vam bo zadostovala v primerih za običajno gledanje televizije, kot so na primer informativne in dokumentarne oddaje ali filmi. Nekoliko višjo kakovost gibanja slike pa si morate zagotoviti vsi tisti, ki se uvrščate v skupino ljubiteljev filmov in video igric. V tem primeru mora imeti televizija vsaj 400 – 800 Hz.

7. Pri nakupu bodite pozorni na vhode televizije

Verjetno boste pomislili, zakaj bi bili različni vhodi televizije tako zelo pomembni? Ne bo te verjeli, ampak eden od najbolj pomembnih dejavnikov pri nakupu je tudi ta, da ima televizija ustrezno HDMI povezavo. Ta predstavlja najbolj kvaliteten način povezovanja z drugimi napravami, kot so na primer, računalnik, hišni kino ali Blu-Ray predvajalniki. Zato bodite pri nakupu pozorni, da ima televizija najmanj 4 HDMI vhode.

8. Resno razmislite o nadgradnji zvoka

Glede na to, da je večina televizij, med katerimi sta tudi Smart TV in Led TV, danes zelo minimalistično zasnovanih, jim enostavno zmanjka prostora za bolj zmogljive zvočnike. Je že res, da so vgrajeni zvočniki običajno zelo kakovostni, ampak to nikakor ne prekaša zvoka, ki ga lahko ustvari hišni kino. Če želite, da vam televizija doma ustvari pravo filmsko vzdušje, potem razmislite o nadgradnji zvoka s soundbar zvočnikom, soundstand zvočnikom ali 5.1 zvočnim sistemom za domači kino.

9. Vedno imejte v mislih svoje lastne potrebe in želje

Dejstvo je, da vas lahko današnja sodobna tehnologija, množica različnih modelov in velikosti televizij, hitro zavedejo, zaradi česar se lahko na vašem regalu pojavi tip televizije, ki je dejansko ne potrebujete. Za osnovno gledanje vsakodnevnih novic in občasno gledanje oddaj zadostuje že televizija v osnovni Full HD izvedbi, ki danes prav tako že zagotavlja dovolj kakovostno sliko. Če pa ste zahteven uporabnik in velik filmski ter športni navdušenec, se je potrebno odločiti za bolj izpopolnjene modele televizije, kot je 4K televizija, ki vam bodo zagotavljali neprimerno boljši užitek ob njenem gledanju.

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.