Znanje in podpora

Kako izbrati pravi zvočni sistem za televizor?

Multimedija oziroma sodobni televizorji, so vse bolj tanki, zato imajo tudi manj prostora v katerega bi lahko bili vgrajeni kakovostni zvočniki. To seveda ne pomeni, da je kakovost zvoka pri najnovejših televizorjih slaba, zagotovo pa ne bo zadovoljila najbolj zahtevnih gledalcev oziroma poslušalcev. Tu pa pomembno vlogo odigrajo zvočniki, združeni v zvočni sistem, ki na ta način omogočajo popolne užitke ob gledanju televizije.

Zvočniki se danes glede na obliko in uporabnost med seboj zelo razlikujejo, prav tako pa omogočajo različne možnosti namestitve in izpolnijo različne želje po kakovosti zvoka. Zato je pri njihovi izbiri potrebno upoštevati več dejavnikov.

Preverite široko ponudbo avdio in video opreme.


V članku preberite:


  • Način namestitve

Pri namestitvi zvočnih sistemov je potrebno upoštevati predvsem dimenzije televizorja in pohištva, ter želje po tem kje v prostoru bo bila tovrstna multimedija umeščena. Če gre za novogradnjo in že vnaprej razmišljate o zvočnem sistemu, potem namestitev 5.1 kanalnega hišnega kina ne predstavlja nobenih ovir. V nasprotnem primeru pa se morate zavedati, da je tovrstna multimedija za postavitev in umestitev bolj kompleksna in zahtevna. Zvočniki morajo biti s kabli ustrezno povezani med seboj, prav tako pa tudi z glavno enoto in televizorjem.

V tem primeru je morda boljša rešitev soundbar ali zvočna palica, ki jo enostavno lahko postavite pred televizor ali pa namestite na steno. Pri tem se držite pravila, da soundbar ni širši od vašega televizorja, saj tako tudi estetsko ne bo sovpadal v prostor. Lahko pa se odločite tudi za soundstand ali neke vrste zvočni podstavek, v katerem so skriti zvočniki. Še posebej so soundstandi primerni za vse tiste, pri katerih je multimedija postavljena na omarici ali polici, in za to uporabljate podstavek.

Podobna situacija je tudi z nizkotoncem. Če ste omejeni s prostorom, potem vam svetujemo, da je le ta vgrajen v glavni enoti, v nasprotnem primeru pa je brezžični ločeni nizkotonec boljša izbira, saj je kakovost zvoka bistveno boljša. Njegova postavitev je poljubna, saj se nizki toni brez težav širijo skozi prostor.

  • Želje po kakovosti zvoka

Multimedija, ki bo zadovoljila tudi najbolj zahtevne poslušalce, so zvočniki, ki so povezani v 5.1 kanalni hišni kino. Zvočniki zagotavljajo popoln prostorski zvok in boste z njimi zadovoljni vsi tisti, ki pričakujete kakovost zvoka na najvišji ravni. Tovrstni zvočni sistemi imajo za vsak zvočni kanal svoj zvočnik, to so 3 sprednji zvočniki in 2 zadnja zvočnika.

Odlična protiutež temu in vse bolj naraščajoči trend so tako imenovani soundbari. To so zvočniki, ki s pomočjo virtualnih procesorjev prav tako zagotavljajo prostorski zvok in imajo podoben učinek kot 5.1 kanalni hišni kino s petimi zvočniki.

Danes pa se na tržišču pojavljajo tudi že zvočniki z edinstveno patentirano tehnologijo, pri kateri se zvočni žarki odbijajo od sten nazaj v prostor in na ta način prihajajo do naših ušes iz vsemogočih lokacij. Seveda so ti zvočniki tudi veliko dražji.

  • Povezljivost zvočnih sistemov

Multimedija je med seboj neizogibno povezana. Tako je tudi povezava med zvočniki in televizorjem najbolj pomembna za končno kakovost zvoka. Le ta je možna preko HDMI povezave ali optike, pri čemer bodo zvočniki dosegli boljšo kakovost zvoka z optičnim priključkom. Prav tako pomembna je tudi Bluetooth povezava z zvočniki, ki vam omogoča poslušanje glasbe iz pametnega telefona, tablice ali s prenosniki, najnovejši zvočni sistemi pa se lahko povezujejo tudi v internetno omrežje.

Povezljivost zvočnih sistemov in slušalke. Kadar ne želite z zvokom motiti svojih sostanovalcev ali sosedov, si lahko za to priskrbite slušalke, ki vam omogočajo enake užitke. Na eni strani vam bodo kvalitetne slušalke zagotavljale dobro zvočno izolacijo, na drugi strani pa vam bodo še vedno nudile kakovosten zvok.

Slušalke za hišni kino so izdelane na takšen način, da prav tako reproducirajo prostorski zvok in na ta način uživate v glasbi ali domačem kinu. Običajno gre za zelo udobne in oblazinjene brezžične slušalke, ki vam z visokofrekvenčnim brezžičnim prenosom nudijo poslušanje svoje najljubše glasbe tudi, ko ste v drugi sobi.

Tovrstne slušalke lahko tudi enostavno nadzirate, prav tako pa vam omogočajo različne možnosti prilagajanja za dosego najboljšega zvoka, kot je na primer prilagajanje jakosti basov ali izbira mono ali stereo načina.

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.