Znanje in podpora

Najcenejša je elektrika, ki je ne porabimo. Še posebej poleti!

Se kdaj vprašate, koliko električne energije porabijo veliki gospodinjski aparati, ki nam lajšajo vsakodnevna opravila? Odgovor je: veliko. Še posebej v vročih poletnih mesecih. Pa veste, kako privarčevati na položnici za elektriko medtem, ko pritiska vročina?

Hladilniki in zamrzovalniki ter pralni, sušilni in pomivalni stroji porabijo kar četrtino vse elektrike, ki jo porabimo v gospodinjstvu, za ogrevanje sanitarne vode pa se porabi petina vse električne energije, poleti še več, saj se zaradi vročine večkrat tuširamo. S polno paro med poletnimi meseci delujejo tudi klimatske naprave, vse to pa se, seveda, pozna na položnici, ki nam jo vsak mesec pošlje naš dobavitelj elektrike.  

Za elektriko bomo plačevali manj, če jo bomo uporabljali bolj racionalno, hkrati bomo naredili nekaj dobrega tudi za okolje. Brez skrbi, naše življenje ne bo nič manj udobno, če bomo malo spremenili svoje navade in tudi poleti upoštevali preproste nasvete za varčevanje z energijo.

Cenejše ogrevanje sanitarne vode s toplotno črpalko

V marsikaterem gospodinjstvu sanitarno vodo še vedno ogrevajo bodisi s potratnimi električnimi grelniki vode bodisi prek centralnega sistema na kurilno olje, kar je lahko v poletnih mesecih zelo negospodarno.  

S sanitarno toplotno črpalko ubijemo dve muhi na en mah – prihranimo elektriko za ogrevanje vode in hkrati skoraj brezplačno hladimo prostor, v katerega jo postavimo, denimo klet ali shrambo. Na ta način lahko stroške za ogrevanje vode zmanjšamo tudi do 70 odstotkov.

Pravilna uporaba klimatske naprave

Poletja brez klimatske naprave si skoraj ne moremo več predstavljati, a je treba vedeti, da tudi najsodobnejša za delovanje porabi precej električne energije. Zelo pomembno je torej, da izberemo kakovostno, energijsko učinkovito napravo, pa tudi ugodnega ponudnika elektrike.

Da bo klimatska naprava poleti učinkovito hladila, pri tem pa ne bo porabila preveč elektrike, je dobro upoštevati nekaj priporočil:  

  • ne pretiravajte s hlajenjem (razlika med temperaturo zunaj in v prostoru naj ne bo več kot šest ali sedem stopinj);
  • nastavite ustrezno temperaturo in klimatski napravi pustite čas, da jo doseže. Rezultat vklapljanja za krajši čas z najnižjo nastavljeno temperaturo je namreč zgolj ta, da naprava v tem času deluje s polno močjo in pri tem porablja veliko elektrike;
  • klimatska naprava bo porabila manj energije, če prostor najprej dobro prezračimo, potem pa zapremo okna in vrata ter spustimo rolete in žaluzije;
  • poraba energije bo najbolj učinkovita, če bodo reže za izpihovanje zraka usmerjene vodoravno. Topel zrak se namreč nabira pod stropom, zato ga bo hladen zrak iz klimatske naprave prej ohladil, ohlajen pa se bo pomikal proti tlom, tako bo prostor najbolj enakomerno ohlajen.

Star hladilnik s prostornino 150 litrov porabi v povprečju 600 kWh elektrike na leto, sodobnejši pa tudi manj kot 200 kWh na leto.

Novi aparati so bolj varčni

V vročih poletnih dneh hladilnik pogosteje odpiramo in iz njega jemljemo hladne osvežilne pijače. Za čim manjšo porabo elektrike velja upoštevati nasvet, da vrata hladilnika čim prej zapremo, s čimer preprečimo uhajanje hladu. Preveč ali premalo napolnjen hladilnik porabi več elektrike – če je natrpan z živili, je onemogočeno kroženje hladnega zraka, če je živil v njem premalo, pa je na voljo manj mase, ki akumulira hlad in pomaga pri vzdrževanju ustrezno nizke temperature.

Dejstvo je, da razen takrat, ko prenavljamo stanovanje, starega delujočega hladilnika ali pomivalnega stroja, najbrž ne bomo zamenjali z novim. Vedeti pa je treba, da so stari aparati zelo potratni. Včasih se namreč proizvajalci niso veliko ukvarjali s tem, koliko elektrike bo porabil aparat, bolj pomembno je bilo, da je čim bolj zanesljivo in dolgo deloval. Danes sledijo drugačni filozofiji in izdelujejo do okolja prijazne aparate, ki porabijo karseda malo energije (in vode).  

Za primerjavo: star vgradni ali prostostoječi hladilnik z zamrzovalnikom s prostornino 150 litrov porabi v povprečju 600 kilovatnih ur elektrike na leto, sodobnejši z varčnejšo tehnologijo pa tudi manj kot 200 kilovatnih ur na leto. Čedalje bolj priljubljeni ameriški hladilniki so nekoliko bolj potratni in v povprečju porabijo od 350 do 450 kilovatnih ur elektrike na leto, a so v primerjavi s starimi navadnimi hladilniki še vedno občutno varčnejši.  

Stare aparate, pa naj bo to hladilnik, pomivalni, pralni ali sušilni stroj ali mikrovalovna pečica, torej uporabljajmo, dokler delujejo. Potem pa izberimo energijsko čim bolj učinkovite, najbolj tiste, ki spadajo v energijski razred A+++. Res je, da bomo zanje odšteli nekaj več, a se skozi njihovo življenjsko dobo naložba izplača.

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.