Znanje in podpora

Katere aparate potrebujemo v vsaki kuhinji?

Bela tehnika in gospodinjski aparati so proizvodi, ki jih kupujemo redko, zato je potrebno biti pri njihovem nakupu še posebej pozoren. Bela tehnika, ki je neprimerna za vaše potrebe, vas bo težko zadovoljila. Če pa pomislite, da se boste morali s tem nezadovoljstvom spopadati več let, je to še dodaten razlog več za premišljen nakup.

Bela tehnika pomeni za marsikoga tudi veliko naložbo. Res je, da redko kupujemo več aparatov hkrati, vendar je potrebno že za enega odšteti kar nekaj denarja. Glede na to, da gospodinjske aparate kupujemo za več let, je prav, da da pred nakupom dobro premislite o vaših željah in potrebah.

Oglejte si ponudbo kuhinjskih aparatov v Petrolovi spletni trgovini eShop.


V članku preberite:


5 aparatov bele tehnike, ki so nujni v vsaki kuhinji

Za vse, ki radi kuhate, pa tudi za vse ostale, je kuhinja osrednji bivalni prostor, kjer se običajno dan začne. Z jutranjo kavico in dobrim zajtrkom se napolnite z energijo, ki jo potrebujete preko celega dne. Za pripravo okusnih jedi ne potrebujete velike in prostorne kuhinje, ampak je bolj pomembna njena funkcionalna opremljenost z malimi gospodinjskimi aparati in velikimi kosi bele tehnike.

Na tržišču je na voljo bela tehnika različnih proizvajalcev, kot so na primer Gorenje, Bosch, Candy, Indesit, Electrolux in še mnogo drugih. Vsekakor pa je nakup lažje opraviti, če veste kaj morate kupiti.

  • Hladilnik. Med aparati bele tehnike je hladilnik med najbolj pomembnimi. Z njegovo ustrezno izbiro, bo hladilnik poskrbel, da bo vaša hrana vedno primerno shranjena in hlajena ter na ta način sveža. Poleg tega, da lahko izbirate med različnimi blagovnimi znamkami hladilnikov, kot je na primer tudi Gorenje, pa je prav tako pestra ponudba različnih modelov in velikosti., pri čemer je pomembno, da nakup hladilnika prilagodite svojim potrebam.
  • Kuhalna plošča. Kuhinja brez kuhalne plošče ne bi bila prava kuhinja. Bela tehnika, ki je namenjena pripravi hrane, konkretno kuhanju, je neizogiben člen vsake kuhinje. Na voljo imate različne kuhalne plošče, ki se med seboj razlikujejo predvsem po viru delovanja. Bela tehnika tako vključuje steklokeramično ploščo, indukcijsko ploščo, plinske gorilnike ali pa električne plošče. Izbira je odvisna od vsakega posameznika, seveda pa se lahko odločite tudi za kombinacijo dveh različnih kuhališč.
  • Pečica. Če niste ravno ljubitelj peke slaščic, si boste verjetno mislili, da bi tudi brez pečice preživeli. Vendar pa vam današnje sodobne pečice ponujajo ogromno različnih načinov peke in celo kuhanja, zato so postale izjemno pomembne že pri vsakdanji pripravi jedi. Pečice, ki spadajo v kategorijo bela tehnika, so dandanes tudi zelo enostavne za čiščenje, saj ima večina od njih že vgrajene samočistilne programe.
  • Pomivalni stroj. Leta nazaj bi še lahko trdili, da bi preživeli tudi brez pomivalnega stroja, danes pa temu ni tako. Življenja v kuhinji si praktično ne moremo več predstavljati brez pomivalnega stroja, ki je trenutno bolje prodajana bela tehnika. Pomivalni stroj hitro in učinkovito opere posodo, zaradi česar boste imeli več prostega časa, ki ga lahko izkoristite za druge aktivnosti.

Sistemi rekuperacije lahko povsem nadomestijo kuhinjske nape.  Več o njih si preberite na tej povezavi.


  • Kuhinjska napa. Bela tehnika, konkretno kuhinjska napa, poskrbi tudi za odstranjevanje neprijetnih vonjav in primerno odvajanje vlage iz kuhinje. Na prvi pogled ne izgleda tako, ampak lahko rečemo, da je kuhinjska napa nepogrešljiv del vsake kuhinje. Tovrstna bela tehnika poskrbi za kvaliteto zraka v prostoru in tako vpliva na boljše počutje. 
Najpogostejše napake pri nakupu bele tehnike

Pred nakupom bele tehnike je vsekakor potrebno narediti temeljito poizvedbo in primerjavo gospodinjskih aparatov različnih blagovnih znamk in modelov. Ker se ljudje na napakah učimo, bi vas pred nakupom želeli opozoriti na nekaj takšnih, ki so vam lahko v pomoč pri nakupu bele tehnike:

  • Impulzivno nakupovanje. Bela tehnika mora biti vsekakor premišljeno kupljena. To ni področje na katerem bi kupovali z naglico. Pred nakupom je potrebno ugotoviti katere so prioritete, ki so pomembne za vas. Računajte na to, da bo bela tehnika primerno izbrana, le če si boste vzeli dovolj časa, da posamezne aparate med seboj primerjate. Izbor zožite na podlagi karakteristik, ki so za vas pomembne, kot so na primer velikost, energijski razred, model ali pa blagovna znamka.
  • Slepo zaupanje blagovni znamki. Danes na slovenskem trgu na voljo bela tehnika različnih proizvajalcev, kot so na primer Gorenje, Bosch, Candy, Indesit, Electrolux in še mnogo drugih. Zelo verjetno bo prvi na nakupovalnem seznamku proizvajalec starega aparata, s katerim ste bili zadovoljni. A vseeno vam svetujemo, da raziščete trg, razmislite o vseh novostih, ki jih nudi bela tehnika in se šele nato odločite za blagovno znamko.
  • Zanemarjanje lastnih navad in potreb. Ni potrebno, da kupite najbolj zmogljiv in največji hladilnik zgolj zaradi tega, ker ga je kupil vaš sosed. Prav tako se lahko hitro zgodi, da kupite premajhen pralni stroj, ker želite privarčevati pri denarju. Bela tehnika je nakup, ki vsekakor zahteva temeljit razmislek o lastnih navadah in življenjskemu slogu, ne pa kupovanje aparatov zgolj zaradi tega, ker so v akcijski ponudbi.

    Bela tehnika in vsi v njej pripadajoči gospodinjski aparati so danes del izjemno pestre ponudbe. Bela tehnika se razlikuje po različnih karakteristikah, ki lahko odločilno vplivajo na končno odločitev. Najbolje pa je slediti splošnemu pravilu, da večkrat kot je bela tehnika v uporabi, več pozornosti morate nameniti izbiri kakovostnejših modelov, ki pomenijo tudi garancijo za njeno nemoteno delovanje.
  • Neprimerna velikost. Ne boste verjeli, ampak velikokrat se zgodi, da potrošniki kupijo prevelik ali premajhen gospodinjski aparat. Bela tehnika v kuhinji in drugih bivalnih prostorih zavzema kar nekaj prostora, zato je potrebno že pred nakupom določiti, kje bo bela tehnika stala. V primeru, če kupite prevelik ali premajhen gospodinjski aparat, ga ne morete postaviti kamorkoli želite, ker je običajno vezan na vire električne napetosti ali dovode za vodo. Zato je bolje, da pred nakupom večkrat natančno izmerite dimenzije prostora, kamor bo bila bela tehnika postavljena.

    Računati morate na to, da je potrebno gospodinjski aparat prinesti tudi v bivalni prostor. Zato ne pozabite izmeriti tudi ozkih prehodov, ki so običajno v stanovanjih. Upoštevajte, da bela tehnika ni sestavljiva, kot je to na primer pri pohištvu, in je ne morete enostavno razstaviti, ko pridete do težav z ozkim prehodom.
* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.