Znanje in podpora

5 stvari na katere moramo biti pozorni ko kupujemo hladilnik?

Temeljni razlog za to, da imamo v gospodinjstvih hladilnik, je, da hrana ostane primerno ohlajena. Hladne temperature omogočajo, da hrana ostane dlje časa sveža. Osnovna funkcija hlajenja je upočasnitev delovanja bakterij, ki jih vsebuje vsa hrana.

Preverite pestro ponudbo gospodinjskih aparatov v Petrolovi spletni trgovini eShop.


V članku preberite:


Kako izbrati najbolj primeren hladilnik?

Hladilnik je poleg zamrzovalne omare najbolj pomemben gospodinjski aparat, ki je namenjen hlajenju. Predno boste kupili nov hladilnik, je potrebno razmisliti o številnih dejavnikih, ki bistveno vplivajo na njegov nakup:

  • Vrsta hladilnika. Gospodinjski aparati namenjeni hlajenju se med seboj zelo razlikujejo. Prostostoječi hladilnik je samostojni aparat, ki ga lahko postavite kamorkoli želite, zato je še posebej primeren pri renovaciji moderne kuhinje. Vgradni hladilnik je nameščen v kuhinjsko omarico in je popolnoma neviden, ko stopite v prostor, zaradi vgradnje omarice pa so tovrstni gospodinjski aparati dražji napram prostostoječim.

    Pri nakupu se lahko odločite za hladilnik z zamrzovalnikom ali brez njega, kar je odvisno od prostora s katerim razpolagate in od vaših navad. Če imate v stanovanju malo prostora in niste privrženec zmrznjene hrane, potem je boljša odločitev hladilnik z zamrzovalnikom. Če pa na drugi strani razpolagate z veliko prostora in je zamrzovanje eden vaših priljubljenih načinov ozimnice, se raje odločite za nakup samostojne zamrzovalne omare.
  • Velikost hladilnika. Hladilnik ne sme biti ne premajhen ne prevelik, da bo optimalno zadostil vašim potrebam. Za štiri do pet člansko družino naj bi zadostoval hladilnik prostornine 250 litrov, v gospodinjstvu z enim ali dvema članoma pa bo zadostoval že 100 – 140 litrski hladilnik, kar pa se lahko zelo razlikuje od individualnih potreb. Na tej točki je potrebno razmisliti o prehranjevalnih navadah in o količini hrane, ki jo boste v hladilnik shranjevali, pri čemer bodite pozorni tudi na poletne mesece, ko so ti gospodinjski aparati še bolj v uporabi.

    Hladilniki so gospodinjski aparati, ki jih dobite v različnih dimenzijah. Najmanjša izvedba je mini hladilnik, ki je bolj primeren za kamp prikolice, vikende ali manjše objekte. Modeli, ki so visoki večinoma 90 cm spadajo pod kuhinjske pulte in so na voljo vsem tistim, ki iščete hladilnik za manjše moderne kuhinje. Največ hladilnikov običajno merijo do 55 cm v širino, v višino med 130 in 160 cm in globino približno 60 cm.

Ne preobremenite električnih podaljškov. Če je kabel nenavadno vroč na dotik, ga prenehajte uporabljati in preverite, da naprave, ki so priključene na to, ne pritegnejo večjo jakost od tistega, za katerega je napajan kabel. Razmislite o podaljšku za težke obremenitve, ki je namenjen posebej za večje aparate.


  • Funkcije hladilnika. Hladilniki so danes sodobni gospodinjski aparati, ki imajo številne različne funkcije. Seveda je število funkcij tudi eden od kriterijev na podlagi katerega se kasneje razlikuje tudi cena. Trenutni prodajni hit, ameriški hladilnik, razpolaga s številnimi funkcijami in je namenjen vsem zahtevnejšim uporabnikom, ki si želijo veliko prostora za shranjevanje in dodatnega ugodja. Tehnologija hlajenja pa je napredovala tudi pri ostalih modelih hladilnikov, ki so postali kakovostni gospodinjski aparati.

    Hladilnike in druge naprave bele tehnike v vrednosti nad 300 €, vam brezplačno pripeljemo do vrat objekta.


    Skoraj obvezen del, ki ga ima danes že vsak hladilnik, je ničstopenjsko območje, ki se ga boste razveselili vsi, ki ne opravljate dnevnih nakupov. Hrana v predalu bo na ta način ostala dalj časa sveža, zato si lahko privoščite tudi nakup na dolgi rok.

    Tehnologija Multizone omogoča poljubno nastavljanje temperature v posameznem predalu od -24°C do +10°C. to je dobrodošla rešitev za vse tiste, ki potrebujete za zimsko obdobje nekoliko več zamrzovalnega prostora, ki si ga na ta način enostavno povečate.

    NoFrost tehnologijo danes ponujajo že vsi proizvajalci hladilnikov. Te funkcije so se razveselile številne gospodinje, ki jim je na ta način prihranjeno redno odtajevanje hladilnika, saj tovrstna sodobna tehnologija učinkovito preprečuje nastajanje ledu.

  • Energijski razred hladilnika. Gospodinjski aparati kot je hladilnik, so neprestano priključeni na električno energijo, zato je pomembno kakšen energijski razred izberete. Predvsem novejši modeli so opremljeni z varčnejšo in naprednejšo tehnologijo, ki omogoča oznako tudi A+++. Vsekakor pa vam svetujemo, da ne kupujete hladilnik, ki bi imel energijski razred nižji od A+.

Kakšen hladilnik izbrati je vprašanje mnogih potrošnikov

Ko se odločate za hladilnik, premislite, kako velik gospodinjski aparat sploh potrebujete. Splošno pravilo je, da za dvočlansko gospodinjstvo zadošča že 100 do 120 litrov velik hladilnik, za štiričlansko družina pa naj bi bil hladilnik velik od 200 do 250 litrov. Dejstvo je, da večja bela tehnika porabi več energije, zato ne kupujte prevelikega hladilnika, če to ni potrebno.

Ko boste brskali za novim hladilnikom, boste ugotovili, da ima hladilnik tudi oznake, ki kažejo na njihovo prostorsko zmogljivost. Vendar pa je lahko ogromno tega prostora lahko neuporabnega, če je hladilnik premalo organiziran. Zato se pozanimajte ali ima hladilnik dovolj prostora za shranjevanje steklenic in ali je možna prilagodljivost posameznih polic in predalov.

Hladilnik ima lahko zamrzovalnik, lahko pa se odločite tudi za takšnega, ki ga nima. Zamrzovalnik je lahko nameščen nad hladilnik, ali pa je pod hladilnikom. V primeru, da izberete zamrzovalnik spodaj, boste s tem dosegli lažji dostop do živil, pri čemer se vam ne bo potrebno nagibati navzdol. Če pa imate doma veliko vrta in potrebujete veliko zamrzovalne površine za shranjevanje svojega pridelka, vam svetujemo nakup samostojne zamrzovalne omare.

Hladilnik potrebuje za svoje delovanje neprestan dotok električne energije, zato je izbira energetsko učinkovitega hladilnika najboljša izbira. Hladilnik energijskega razreda A+++ privarčuje tudi do 60 % več energije v primerjavi z razredom A. Bela tehnika, ki je manj potratna, je običajno nekoliko dražja, vendar se nakup vseeno izplača, saj se vam denar hitro povrne pri položnicah za električno energijo.

Ko boste kupovali hladilnik, boste ugotovili, da obstajajo številne oznake in funkcije. Razvoj sodobne tehnologije omogoča, da ima bela tehnika danes številne funkcije, zato je pred nakupom vredno razmisliti kaj potrebujete in česa ne:

  • Če se boste odločili za nakup hladilnika, ki ima možnost priprave ledu, morate upoštevati, da mora imeti v tem primeru bela tehnika tudi priključek na vodovodni sistem.
  • Za vse tiste, ki kupujete živila na dolgi rok, je ničstopenjsko območje obvezen del, ki ga ponuja ta bela tehnika.
  • AdaptTech tehnologija omogoča optimalno vzdrževanje temperature, ne glede na to kako pogosto odpirate vrata. Primerna je predvsem za mlade družine z otroki, ki pogosto iščejo v hladilniku kaj za pod zob.
  • NoFrost tehnologija preprečuje nastajanje ledu, zato je čiščenje z njo veliko bolj enostavno.

In kam ne postaviti hladilnika? Hladilnik nikakor ne sme biti poleg štedilnika, radiatorja, peči ali pomivalnega stroja, ki je bela tehnika z oddajanjem toplote. Na ta način bo hladilnik za optimalno hlajenje hrane porabil več energije.

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.