Znanje in podpora

Ali vaš avto porabi več, ko prižgete klimatsko napravo?

Klimatska naprava je v sodobnem vozilu nepogrešljiva, saj si vožnje brez nje v vročih poletnih mesecih marsikdo ne more več predstavljati. Potovanje v prijetno ohlajenem vozilu ni le bolj udobno, ampak tudi bolj varno, saj so v ugodnih pogojih vozniki veliko bolj pozorni na dogajanje v prometu. Kljub temu pa je marsikdo do uporabe klimatske naprave tudi zadržan, saj velja prepričanje, da znatno poveča porabo goriva. Pa je taka skrb upravičena? 

Vpliv delovanja klimatske naprave na porabo goriva

V povprečju se poleti poraba goriva pri polnem delovanju klime poveča za približno 5 %.

Koliko se ob uporabi klimatske naprave v avtomobilu poveča poraba goriva je težko določiti, saj na to vpliva več dejavnikov, med drugim tudi zunanja temperatura ter temperatura v potovalni kabini. A v povprečju se v poletnih mesecih poraba goriva pri polnem delovanju klimatske naprave poveča za približno 5 %, pozimi pa za nekoliko manj. A čeprav se vam bo ob tem morda zdelo, da bi bilo bolj varčno voziti s spuščenimi stekli, berite dalje, saj temu ni nujno tako. 

Nasveti za zmanjšanje porabe

Da poraba goriva vašega jeklenega konjička ne bo previsoka, predlagamo, da klimatsko napravo uporabljate zmerno.

V res hudi vročini vozilo najprej prezračite in ga postopoma ohlajajte. Najprej odprite stranska stekla, tako da gre segret zrak iz potniške kabine, in vožnjo začnite s spuščenimi stekli, klimatsko napravo pa prižgite šele ko dosežete hitrost 50 km/h. Nad tako hitrostjo spuščena stekla predstavljajo aerodinamično motnjo, saj povečajo zračni upor vozila. Takrat lahko pride do povečane porabe goriva, in sicer za približno 0,2 litra na 100 km. Priporočljivo je tudi, da klimatsko napravo ugasnete, ko stojite v koloni, in takrat vozilo raje prezračite s spuščenimi stekli. 

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.