Znanje in podpora

5 stvari na katere moramo biti pozorni ko kupujemo sušilni stroj

Da je sušilni stroj izjemno uporaben aparat, ki ga ponuja bela tehnika, so najprej ugotovile mlade družine. Neprestano pranje otroških oblačil in njihovo sušenje na stojalih je med njimi pogosto vzbujalo nejevoljo, saj se za tovrstna oblačila porabi ogromno časa in tudi prostora.

Preverite pestro ponudbo gospodinjskih aparatov v Petrolovi spletni trgovini eShop.


V članku preberite:


Pomembni faktorji pri nakupu sušilnega stroja

Sušilni stroj je koristen gospodinjski aparat, ki ga boste našli v številnih domovih. Toda na kaj morate biti pozorni pri nakupovanju sušilnega stroja?


Oblačila po pranju v 4 kilogramskem bobnu pralnega stroja, zaradi vode pridobijo tudi več kot 2 kg mase, kljub centrifugiranju v pralnem stroju.


  • Vrste sušilnih strojev lahko razvrstite v dve glavni kategoriji: kondenzacijski sušilni stroji in sušilni stroji s toplotno črpalko.

    Sušilni stroj, ki deluje po principu kondenzacije, izloča vodno paro v obliki vodnih kapljic v za to namenjeno kondenzacijsko posodo. Zato je potrebno posodo redno prazniti po vsakem sušenju, ki ga opravi sušilni stroj. Kondenzacijski sušilni stroj lahko postavite kamorkoli želite, njegova zmogljivost pa je od 6 do 8 kg perila. Kondenzacijski sušilni stroj tako pride v poštev, kadar nimate pripravljenega odvoda za vodo, običajno je to takrat kadar se potrošniki odločijo za sušilni stroj naknadno.

    Sušilni stroji s toplotno črpalko vam bodo omogočili dolgoročno varčevanje in so energetsko najučinkovitejši sušilni stroji. Sušilni sušilniki s toplotno črpalko, kot že ime pove, da uporabljajo ogrevani zrak, ki je zapustil boben, da pomaga pri procesu sušenja. Sušilni stroji s toplotno črpalko so bolj dolgoročne naložbe, njihova dražja cena pa se izravna z večjim potencialom za dolgoročne prihranke. Priporočljivo je, da tovrstni sušilni stroj stoji ob steni, kjer bo imel odvod pare.
  • Velikost. Manjši sušilni stroji imajo boben z zmogljivostjo okoli 3 kg in so običajno primerni za posameznike ali pare. Največji sušilni stroji, ki so na voljo, imajo boben z zmogljivostjo okoli 10 kg, ki lahko posušijo veliko več oblačil in so primerni za večje družine. Najdete lahko številne različice med najmanj 3 kg in največ 10 kilogramov, zato dobro premislite, katera velikost je za vas najboljša.
  • Varčnost. Manjši, bolj kompaktni sušilni stroji bodo imeli manjši vpliv na račune za energijo in stroji s toplotno črpalko so energetsko najbolj učinkovita vrsta sušilnega stroja, kot smo že omenili. Nekateri sušilni stroji so relativno dragi, vendar je na voljo veliko izbire in dandanes je veliko sušilnih strojev energetsko učinkovitejših, kot verjetno mislite. Zato bodite pozorni na energetske ocene vsakega sušilnega stroja preden razmišljate o nakupu.
  • Posoda za vodo, ki jo imajo samo kondenzacijski sušilni stroji. Pri nakupu bodite pozorni, da jo je enostavno odstraniti in ponovno namestiti. Prav tako preverite kje je posoda nameščena, saj jo imajo nekateri stroji na zelo nenavadnih mestih, zato je dobro biti pozoren tudi na ta faktor.
  • Nadzorna plošča za se lahko pri sušilni strojih precej razlikuje, čeprav je v večini aparatov danes običajno digitalni zaslon. Nadzorna plošča sušilnega stroja mora biti preprosta za branje, zaslon pa mora biti lahko razumljiv. Če imate težave s hrbtenico, boste morda morda želeli razmisliti tudi o njeni poziciji, da se vam pri tem ne bo potrebno preveč sklanjati.
Pralno-sušilni stroji

Vse bolj priljubljena je tudi kombinacija pralno sušilni stroj, ki je primerna za vse tiste, ki ste omejeni s prostorom. Kombinirani gospodinjski aparati kot je pralno sušilni stroj so se izkazali za najboljšo rešitev, kadar je prostor glavni omejitveni dejavnik. Tovrstna izbira je dobrodošla tudi za vse tiste, ki sušite perilo le v slabem vremenu, če pa sušilni stroj uporabljate pogosto, potem je bolje, da se odločite za dve ločeni napravi.

* * *