Znanje in podpora

10 stvari na katere bodite pozorni pri nakupu slušalk

Ušesne, naglavne, ožičene, brezžične in ostale karakteristike, ki opisujejo lastnosti slušalk, lahko kupca v poplavi raznolike ponudbe hitro zmedejo. Seveda so potrebe in želje različne pri vsakem posamezniku potrebe, zato pred nakupom dobro razmislite.

Preverite ponudbo avdio in video opreme v Petrolovi spletni trgovini eShop.


V članku preberite:


Na katere lastnosti slušalk je potrebno biti pozoren?

Ko iščete nove slušalke, je izbira odvisna predvsem od tega, kako zahteven poslušalec ste in za kaj jih boste uporabljali.

  • Udobnost slušalk

Najprej se prepričajte, da so slušalke udobne in ustrezne za vašo glavo. Pomembno je, da vas ne tiščijo in motijo, ko jih imate na glavi, ušesne slušalke pa vam ne smejo padati iz ušes. Udobje je eden od ključnih dejavnikov, ki določajo ceno slušalk. Splošno velja, da manj udobne slušalke, ki sicer nudijo povsem zadovoljivo kakovost zvoka, uvrščamo v nižji cenovni razred in obratno. Ravno razmerje med udobjem in kvaliteto slušalk je velikokrat razlog za visoko ali nizko ceno slušalk.

  • Kakovost zvoka

Če kupujete slušalke za poslušanje glasbe, potem lahko vzamete v trgovino svoj mp3 predvajalnik s svojo najljubšo glasbo, ki jo dobro poznate. Na ta način boste natančno vedeli ali je zvok, ki prihaja iz slušalk, dovolj kakovosten, da bo zadovoljil vašemu okusu. Ob tem velja omeniti, da je splošno pravilo, da je kakovost zvoka pri ožičenih slušalkah boljša kot ga imajo brezžične slušalke, čeprav je tudi Bluetooth tehnologija v tem pogledu bistveno napredovala.


Zvok je energija, ki jo stvari proizvajajo, medtem ko vibrirajo. Zvok je na nek način podoben svetlobi: potuje iz določenega vira (kot je inštrument ali audio naprava), tako kot svetloba potuje iz Sonca ali žarnice.


  • Impedanca slušalk

Impedanca slušalk določa kakovost prenosa signala in je izražena v ohmih. Kadar imajo slušalke nizko impedanco, so njihove vednosti med 16 in 32 ohmi, če pa imajo slušalke visoko impedanco, potem so te vrednosti med 100 in 600 ohmi. Kadar se impedanca viša, je za isto glasnost potrebna večja napetost. Danes je tendenca po tem, da imajo slušalke čim nižjo impedanco.

  • Občutljivost slušalk

Poleg impedance morate biti pozorni tudi na občutljivost oziroma glasnost slušalk, ki vam pove kako učinkovite so slušalke pri pretvarjanju vhodnih električnih signalov v zvok. Običajno se vrednost giblje med 70 in 130 decibeli na milivat (dB/mW) in je pokazatelj tega kako glasne so slušalke pri dani napetosti. Priporočljiva občutljivost slušalk 100 dB je zelo pomembna z vidika zdravja, saj slušalke ne smejo pokvariti sluha. Če boste slušalke, uporabljali le občasno, lahko priporočeno vrednost zanemarite, če pa boste slušalke uporabljali vsakodnevno, je primerna občutljivost slušalk lahko ključnega pomena za vaš sluh.