Znanje in podpora

10 stvari na katere bodite pozorni pri nakupu slušalk

Ušesne, naglavne, ožičene, brezžične in ostale karakteristike, ki opisujejo lastnosti slušalk, lahko kupca v poplavi raznolike ponudbe hitro zmedejo. Seveda so potrebe in želje različne pri vsakem posamezniku potrebe, zato pred nakupom dobro razmislite.

Preverite ponudbo avdio in video opreme v Petrolovi spletni trgovini eShop.


V članku preberite:


Na katere lastnosti slušalk je potrebno biti pozoren?

Ko iščete nove slušalke, je izbira odvisna predvsem od tega, kako zahteven poslušalec ste in za kaj jih boste uporabljali.

  • Udobnost slušalk

Najprej se prepričajte, da so slušalke udobne in ustrezne za vašo glavo. Pomembno je, da vas ne tiščijo in motijo, ko jih imate na glavi, ušesne slušalke pa vam ne smejo padati iz ušes. Udobje je eden od ključnih dejavnikov, ki določajo ceno slušalk. Splošno velja, da manj udobne slušalke, ki sicer nudijo povsem zadovoljivo kakovost zvoka, uvrščamo v nižji cenovni razred in obratno. Ravno razmerje med udobjem in kvaliteto slušalk je velikokrat razlog za visoko ali nizko ceno slušalk.

  • Kakovost zvoka

Če kupujete slušalke za poslušanje glasbe, potem lahko vzamete v trgovino svoj mp3 predvajalnik s svojo najljubšo glasbo, ki jo dobro poznate. Na ta način boste natančno vedeli ali je zvok, ki prihaja iz slušalk, dovolj kakovosten, da bo zadovoljil vašemu okusu. Ob tem velja omeniti, da je splošno pravilo, da je kakovost zvoka pri ožičenih slušalkah boljša kot ga imajo brezžične slušalke, čeprav je tudi Bluetooth tehnologija v tem pogledu bistveno napredovala.


Zvok je energija, ki jo stvari proizvajajo, medtem ko vibrirajo. Zvok je na nek način podoben svetlobi: potuje iz določenega vira (kot je inštrument ali audio naprava), tako kot svetloba potuje iz Sonca ali žarnice.


  • Impedanca slušalk

Impedanca slušalk določa kakovost prenosa signala in je izražena v ohmih. Kadar imajo slušalke nizko impedanco, so njihove vednosti med 16 in 32 ohmi, če pa imajo slušalke visoko impedanco, potem so te vrednosti med 100 in 600 ohmi. Kadar se impedanca viša, je za isto glasnost potrebna večja napetost. Danes je tendenca po tem, da imajo slušalke čim nižjo impedanco.

  • Občutljivost slušalk

Poleg impedance morate biti pozorni tudi na občutljivost oziroma glasnost slušalk, ki vam pove kako učinkovite so slušalke pri pretvarjanju vhodnih električnih signalov v zvok. Običajno se vrednost giblje med 70 in 130 decibeli na milivat (dB/mW) in je pokazatelj tega kako glasne so slušalke pri dani napetosti. Priporočljiva občutljivost slušalk 100 dB je zelo pomembna z vidika zdravja, saj slušalke ne smejo pokvariti sluha. Če boste slušalke, uporabljali le občasno, lahko priporočeno vrednost zanemarite, če pa boste slušalke uporabljali vsakodnevno, je primerna občutljivost slušalk lahko ključnega pomena za vaš sluh.

  • Frekvenčno območje

Razpon frekvenc v dobrih slušalkah je 20 Hz – 20 kHz, kar pomeni optimalno vrednost za zaznavanje zvoka. Čim širši kot je frekvenčni odziv, tem bolje je, saj vam bodo slušalke na ta način reproducirale bolj naraven zvok.

  • Avtonomnost delovanja pri brezžičnih slušalkah

Podobno kot tudi vse druge brezžične naprave, so tudi brezžične slušalke omejene z delovanjem vgrajene baterije. Zato je pomembno, da pri nakupu slušalk upoštevate kapaciteto baterije, ki vam bo omogočala nemoteno uporabo slušalk brez dodatnega polnjenja. Če kupujete brezžične oziroma Bluetooth slušalke za dolgotrajno uporabo, potem vam svetujemo, da razmislite o slušalkah z večjo kapaciteto baterije. Prav tako morate upoštevati, da je življenjska doba baterije omejena, kar pomeni, da jo boste morali slej ko prej zamenjati.

  • Zanesljivost povezave brezžičnih slušalk

Zanesljivost povezave s predvajalnikom je bila pri brezžičnih slušalkah dolgo časa na tankem ledu. Vendar pa so ti časi sedaj mimo in le redko se zgodi, da se brezžične slušalke oziroma Bluetooth slušalke ne povežejo z napravo.

  • Cena slušalk

Imate občutek, da vaše slušalke ne preglasijo dovolj zvoka avtomobilov in drugega hrupa? Najslabša rešitev tega problema je, da povišate glasnost na slušalkah, saj dolgoročno gledano to lahko negativno vpliva na vaš sluh. Veliko boljša rešitev je, da investirate več v nakup novih slušalk, ki vam bodo bolje izolirale zvok.


Najboljših slušalk ne odlikuje samo kakovosten zvok, temveč tudi ostali faktorji kot so: prileganje v žep ali prtljago, blokiranje zunanjega hrupa in udobje ter varnost med športnimi aktivnostmi.


Podobno kot pri nakupovanju ostalih materialnih dobrin, pa je tudi pri nakupu slušalk, ne glede na to ali gre za ožičene ali brezžične slušalke, cena velik omejitveni dejavnik. Ceno določa blagovna znamka in dizajn, frekvenčni razpon, čistost zvoka in udobje. V splošnem velja, da boste za več denarja dobili bolj kakovosten zvok in udobje slušalk.

Ožičene ali brezžične slušalke?

Kadar se odločate za nakup slušalk, se je med drugim potrebno odločiti, ali boste uporabljali ožičene ali brezžične slušalke.  Splošno naj bi veljalo, da je zvok v ožičenih slušalkah boljši, saj gre pri kablu zvok neposredno od vira do ušesa. Brezžične slušalke pa imajo vgrajene kodeke, ki zvok najprej stisnejo in nato pošljejo v slušalke. Vendar pa so kodeki, ki zvok stiskajo, danes vedno bolj izpopolnjeni, zato bodo razliko med dobrimi ožičenimi slušalkami in brezžičnimi slušalkami opazili le najbolj zahtevni poslušalci.

Ožičene slušalke so dobrodošle v okoliščinah, kjer vam je kakovost zvoka bolj pomembna od praktičnosti. Tovrstne naglavne slušalke najpogosteje uporabljajo vsi ljubitelji igric, kjer je kakovost zvoka zelo pomembna, medtem ko so z vidika praktičnosti kabli v tem primeru nemoteči.

Proizvajalci mobilnih telefonov in drugih naprav vedno bolj stremijo k brezžični povezavi. Zato ne preseneča podatek, da imajo danes že vse tovrstne sodobnejše naprave Bluetooth vmesnike, ki so primerni za vse Bluetooth slušalke. Brezžične slušalke oziroma Bluetooth slušalke delujejo na podlagi digitalnega radijskega signala kratkega dosega, ki na ta način prenaša zvok med sprejemnikom in oddajnikom. Bluetooth slušalke imajo domet med 10 in 30 metri in na ta način omogočajo, da se lahko na primer prosto sprehajate po stanovanju in poslušate glasbo. Predno se boste odločili za Bluetooth slušalke, se morate prepričati, da so kompatibilne s tako imenovanimi Bluetooth kodeki, ki so v vaši napravi. V nasprotnem primeru zadeva ne bo delovala, pravkar kupljene Bluetooth slušalke pa boste morali zamenjati z novimi.

Podobno kot ožičene slušalke tudi Bluetooth slušalke lahko omogočajo, da nemoteno odgovarjate na telefonske klice, kar vam omogoča mikrofon, ki ga imajo tovrstne brezžične slušalke. Na ta način vam ni potrebno jemati telefona iz žepa, ampak se nanj oglasite z enostavnim pritiskom na gumb.

Brezžične slušalke morate za razliko od ožičenih, redno polniti, saj imajo vgrajeno baterijo, ki omogoča različno dolgo delovanje. Splošno pravilo je, da večje kot so tovrstne brezžične slušalke, večja kapaciteta baterije je. Tako boste pri najcenejših in najmanjših slušalkah z enim polnjenjem lahko nemoteno poslušali glasbo do osem ur, pri večjih pa tudi več kot 30 ur.


Pretvornik v slušalkah je naprava, ki pretvarja energijo iz ene oblike v drugo. Par slušalk je sestavljen iz dveh pretvornikov, ki pretvarjata električno energijo, ki jo proizvaja vaša naprava, v zvočno energijo, ki jo ušesa dojemajo kot glasbo.


Danes vedno bolj popularne brezžične slušalke so prav gotovo bolj praktične od ožičenih slušalk, saj se z njimi izognete motečim kablom. Njihova prednost je tudi v tem, da omogočajo poslušanje glasbe tudi takrat, ko niste v neposredni bližini vira zvoka, zato so brezžične slušalke dobrodošle za vse tiste, ki iščete najboljše slušalke za različne aktivnosti, kot je na primer vadba v fitnesu ali tek. Se pa morate zavedati dejstva, da boste z nakupom brezžičnih slušalk doma dobili še eno napravo več, ki jo je potrebno polniti.

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.