Znanje in podpora

Vzdrževanje klime v avtu

Za osvežujoč, nenevaren in prijetno hladen piš zraka

Vsi vemo, kako prijetno je odpreti hlajenje z avto klimo v vročih poletnih mesecih, še posebej takrat, ko obtičimo v zastojih. Kaj pa, če ob pritisku na gumb za avto klimo iz zračnika pihne zatohel zrak z vonjem po plesni? Ali pa je učinek hlajenja minimalen oz. ga sploh več ni? V takšnih primerih smo malce pozabili na primerno vzdrževanje klime v avtu. Kot skorajda vsak sistem v avtomobilu potrebuje tudi avto klima reden servis, temeljit pregled in polnjenje. Avtoklime  namreč vsebujejo hladilni plin, ki ohlaja izpihan zrak. Žal pa sestavni deli avto klime, kot so cevke in tesnila, ne tesnijo stoodstotno, zato skozi mikroskopsko majhne luknjice vseskozi uhaja plin. Ko ga zmanjka, avto klima ne more več hladiti. Takrat je skrajni čas, da se odločimo za polnjenje avtoklime.

Tudi če naša avto klima po mnogih letih še vedno dobro hladi, je zelo priporočljivo, da po določenem času opravite servis, saj veljajo avto klime za idealna gojišča bakterij, plesni in drugih mikroorganizmov. Prav ti povzročajo neprijeten, zatohel vonj izpihanega zraka iz avto klimatske naprave, ki dolgo ni bila očiščena ali pa se redko uporablja. Tovrstni organizmi so za naše zdravje zelo škodljivi, zato je dezinfekcija celotnega sistema sestavni del servisa in polnjenja avtoklime v delavnicah TipStop.

Servis in polnjenje avtoklime

Vzdrževanje klime v avtu je kompleksnejše, kot je morda videti na prvi pogled. Zato bo najbolje, da vašo avto klimo prepustite strokovno usposobljenim avtomehanikom v servisnih delavnicah TipStop, ki bodo profesionalno opravili celoten servis avto klime. Ta obsega sesanje starega hladilnega plina iz sistema, čiščenje nečistoč in dezinfekcijo, sesanje starega olja ter šele nato polnjenje avtoklime z novim oljem, hladivom in (po potrebi) tudi UV sredstvom, ki omogoča odkrivanje poškodb in lukenj na sistemu. Servis avto klime torej obsega veliko več kot samo polnjenje avtoklime s hladilnim plinom.

Odločite se za polnjenje avtoklime v vrhunsko opremljenih avtomehaničnih delavnicah TipStop, kjer lahko za vas hkrati opravimo tudi hitri servis in celoten pregled vozila, da bodo poleg avto klime tudi drugi sistemi v avtomobilu delovali brezhibno.