Znanje in podpora

Sanitarna voda

Sanitarna voda se segreva na temperaturo od 45 do 60 °C in predstavlja 10 % porabljene energije v gospodinjstvu, zato ogrevanje sanitarne vode ni zanemarljiv strošek.

Po podatkih agencije za učinkovito rabo energije se v gospodinjstvih za ogrevanje sanitarne vode porabi približno 10 % vse potrebne energije. To je dovolj zgovoren podatek, da razmislimo, kako se ogreva sanitarna voda v našem domu. Tudi tu je mogoče veliko prihraniti, obenem pa poskrbimo tudi za okolje. Sanitarna voda se lahko segreva s pomočjo elektriketoplotne črpalke, kotlov oziroma peči na različna goriva (kurilno oljelesni peletisekancibriketi, drva), solarnih sistemov, … Vsak od teh načinov ima svoje prednosti in slabosti, eni seveda več kot drugi. Ker strošek ogrevanja sanitarne vode ni zanemarljiv in ker je pomembno tudi, kako vplivamo na okolje, je smiselno pred odločitvijo dobro premisliti.

Ogrevanje sanitarne vode v sozvočju z naravo

Eden vedno bolj priljubljenih načinov ogrevanja tako stanovanja kot sanitarne vode je biomasa, kamor spadajo drva, sekanci, peleti ali briketi, skratka izdelki iz lesnih ostankov, ki so naraven ter obnovljiv vir energije in minimalno onesnažujejo okolje. Sanitarna voda se na okolju prijazen način lahko ogreva tudi s solarnim sistemom, ki izkorišča obnovljivo sončno energijo, ena od možnosti pa so tudi toplotne črpalke, ki izrabljajo toploto zemlje, zraka ter podzemne ali površinske vode. Vsem tem je skupno, da ogrevanje sanitarne vode (ali stanovanja) opravljajo na okolju prijazen način, ki je obenem tudi cenovno ugoden, saj dolgoročno veliko prihranite.

Sanitarna voda in izbira sistema za ogrevanje

Preden se odločite za določeno vrsto ogrevanja sanitarne vode in celotnega objekta, morate premisliti, kakšne možnosti vam določena stavba pravzaprav ponuja. Najprimernejša temperatura za sanitarno vodo je od 45 do 60 °C. Če je temperatura nižja, obstaja nevarnost razvoja različnih mikroorganizmov, če je višja, pa se bolj intenzivno izloča vodni kamen, višje pa so tudi izgube. Pri izbiri sistema, s katerim se bo sanitarna voda ogrevala, je poleg cene in ekoloških dejavnikov treba upoštevati tudi, koliko vode potrebujete, koliko je porabnikov, kakšno temperaturo želite, kdaj se vode največ porabi, kakšne možnosti so za ogrevanje sanitarne vode pri vas sploh na voljo in kakšna je kakovost vode. Vse to so podatki, s katerimi si boste izbiro bistveno olajšali.

Zadnja sprememba

29.11.2013 ob 13:35

* * *