Znanje in podpora

Avtomobil na plin: Zeleno gorivo, ki prinaša cenejšo vožnjo

Bistvena prednost, ki jo prinašajo avtomobili na plin, je varčna vožnja. Avtoplin je namreč do 50 odstotkov cenejši od bencina, kar pomeni, da se stroški za nakup goriva prepolovijo. Obenem pa avtoplin s čistim izgorevanjem zagotavlja manjšo obrabo mehanskih delov motorja, trajnejšo uporabo motornega olja in daljšo življenjsko dobo izpušnega sistema.

Z uporabo avtoplina pripomoremo tudi k ohranjanju čistega okolja. Študije kažejo, da pri predelavi vozila na avtoplin dosežemo 34-odstotno znižanje dušikovega oksida, 15-odstotno znižanje ogljikovega dioksida, 50-odstotno znižanje ogljikovega monoksida in med 30 in 40-odstotno znižanje smoga.

Avto na plin: Zeleno gorivo, ki prinaša cenejšo vožnjo


Avtomobili na plin so v primerjavi z vozili, ki kot pogonsko gorivo uporabljajo bencin ali diesel, tudi bolj varna. V primeru prometne nesreče je plinski sistem zavarovan z večstopenjskim varovanjem, ki ga zagotavljajo ventil za nadzor pritiska, ventil za regulacijo iztekanja goriva in ventil za avtomatično zaporo rezervoarja, ki ob prekinitvi elektrike takoj zapre dotok goriva. Plinski rezervoar je ojačan in izdelan iz najkakovostnejših materialov.

Po predelavi avta na avtoplin je potrebna homologacija

Predelava vozila je srednje zahteven poseg, ki pa zahteva usposobljen kader in ustrezno opremo. Dela potekajo ob motorju, tako da ne posegamo v vitalne dele vozila. Bencinski del ostane nedotaknjen, dogradijo pa se rezervoar, napeljava, uparjalnik in sistem vbrizgavanja plina. Rezervoar za avto plin najpogosteje vgradimo v prtljažnik, v prostor, ki je sicer namenjen rezervni pnevmatiki, pritrdimo pa ga s posebnimi sponami, ki mu zagotavljajo stabilnost.

Zakon določa, da je za vsako predelavo vozila potrebna homologacija. Avtomobili na plin pri tem niso nobena izjema. Po namestitvi plinskih naprav morate dobiti garancijsko izjavo plinske naprave, podatke o proizvodu, certifikate za vse vgrajene komponente, ateste, homologacije vseh elementov plinske inštalacije in račun za namestitev inštalacije. Dobili boste tudi servisno knjižico, kjer so vpisani servisni intervali. Vgrajeno plinsko napravo je za nemoteno delovanje treba tudi redno servisirati. Zadostuje že enkratni redni servis na vsakih 15.000 prevoženih kilometrov, na katerem se izvede čiščenje plinskega filtra in pregled cevnih povezav ter računalniška kontrola delovanja celotnega sistema.