Znanje in podpora

Gume za zimske razmere

Ugodne pnevmatike pri Petrolu
Nudimo vam različne tipe gum – zimske, zimsko letne in letne

Gume delimo na tri tipe zimske, zimsko letne (celoletne) in letne. Marsikdo bi sklepal, da gre pri tem le za posel in povečevanje prodaje, vendar lahko poznavalci povedo, da obstajajo med temi tremi tipi pnevmatik velike razlike. Najbolj bistvena je razlika v trdoti in profilu. Zimske gume so mehkejše, zaradi tega nudijo boljši oprijem na cestišču. Letne gume pri temperaturah pod 7°C otrdijo in zato niso primerne za vožnjo v zimskih razmerah. Zimske in letne gume se med seboj razlikujejo tudi po profilu. Pri zimskih pnevmatikah je profil globlji zaradi lažjega odvajanja vode, plundre in snega. 

Zimske gume imajo globji profil

Po zakonu je obvezna uporaba zimskih gum z min. globino profila 3 mm med 15.11. in 15.3., lahko pa vozite tudi vozilo z letnimi gumami z min. globino profila 3 mm, vendar morate imeti v tem primeru v priboru tudi ustrezno velike snežne verige. Ker se zimske in letne gume med seboj bistveno razlikujejo po oprijemu in stabilnosti, ki jo nudijo vozilu na cestišču, vam vsekakor priporočamo nakup zimskih gum. Kaj hitro se namreč lahko zgodi, da nas preseneti poledica na cestišču ali pa da se za namestitev snežnih verig odločimo prepozno. Z nameščenimi zimskimi gumami bodo vaše skrbi glede varnosti in stabilnosti zagotovo manjše.

profil zimske gume

Odtis zimske gume na snegu


Letne gume se odlično obnesejo pri višjih temperaturah, na mokrem in suhem cestišču. Vožnja z zimskimi gumami poleti ni prepovedana, vendar bodo le-te zaradi globljega profila  glasnejše, hitreje pa se bodo tudi obrabile.
Celoletne (zimsko letne) gume predstavljajo nekakšen kompromis oz. mešanico med obema tipoma pnevmatik. So cenovno ugodnejše in primerne za voznike, ki ne prevozijo veliko kilometrov.

Ugoden nakup pnevmatik na Petrolu

Vse naštete tipe gum (zimske, zimsko letne in letne) lahko ugodno kupite na vseh Petrolovih bencinskih servisih. Še posebej vam priporočamo nakup gum Nokian Tyres iz našega prodajnega programa, ki dosegajo odlične rezultate na neodvisnih testih, zato smo prepričani, da vam za vaš denar nudimo kar največ

* * *