Znanje in podpora

Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako.

Vključite se v samooskrbno skupnost

V današnjem času, ko se zavedamo pomembnosti trajnostnega razvoja, se samooskrbna skupnost izkazuje kot ključna rešitev za učinkovito uporabo obnovljivih virov energije. Ta inovativni model omogoča večjo samozadostnost pri proizvodnji in porabi električne energije. Kaj natančno to pomeni?

  • Optimalna izraba energije: Znotraj skupnosti se deli proizvedena energija na način, da se čim večji del elektrike porabi znotraj skupnosti in minimalno obremeni električno omrežje. 
  • Vloga tretje osebe: Lastniki ali upravljavci naprav za skupnostno samooskrbo (npr. sončne elektrarne) lahko svoj presežek energije prodajo, pri čemer se obravnavajo kot proizvajalci, kar omogoča tudi medsebojno prodajo energije znotraj skupnosti. 
  • Prihranki: Končni odjemalci se lahko združujejo v skupnostne samooskrbe na individualni ali skupnostni ravni, pri čemer lahko prihranijo pri stroških električne energije, omrežnine in prispevkov.

Skupnostna samooskrba omogoča povezovanje oddaljenih lokacij proizvodnje in porabe ter vključuje dodatne proizvajalce ali porabnike električne energije, kot so stanovanjski objekti, poslovne cone, gospodarska območja, izobraževalni kompleksi kot tudi naselja.

V idiličnem kraju Luče v Zgornji Savinjski dolini je bila lokalna skupnost, zaradi naravne razgibanosti terena, spodbujena k iskanju inovativnih rešitev na področju oskrbe z električno energijo. Zanjo smo skupaj s partnerjema vzpostavil prvo slovensko lokalno samoskrbno energetsko skupnost.

Prva lokalna energetska skupnost v Lučah: z obnovljivimi viri energije do prožnega in konkurenčnega energetskega sistema.

Petrol nastopa kot ključni partner samooskrbnim skupnostim. Prevzema vlogo investitorja, izvajalca, vzdrževalca ter usposobljenega upravljavca za elektrarne nad 300 kW moči, skladno z zakonodajo. Naša ponudba na ključ zagotavlja tudi vodenje postopkov z Borzenom, Agencijo za energijo, morebitne inšpekcijske in druge redne preglede naprav in pridobivanje deklaracij proizvodnih naprav.

Samooskrbnim skupnostim so na voljo subvencije, poleg tega pa je vredno razmisliti o novih tehnologijah, kot so hranilniki energije. Pilotni projekt v Kozini vključuje inovativno kombinacijo sončnih elektrarn z baterijskimi hranilniki ter e-polnilnicami. Hranilnik električne energije na našem prodajnem mestu Kozina omogoča hitrejše polnjenje e-vozil, brezskrbno shranjevanje energije ter prilagodljivo oddajanje električne energije. Sistem baterijskega hranilnika pa je idealna rešitev tudi za podjetja in mesta, s pomočjo katerega shranjujemo energijo iz lastne sončne elektrarne in jo koristimo v času dražjega odjema, zaradi česar se strošek obračunske moči zniža na mesečni položnici. Kot zanesljiv in celovit energetski partner poskrbimo na Petrolu tudi za dolgoročno oskrbo z električno energijo za mala in srednje velika podjetja – kot zaščito pred cenovnimi nihanji na trgu.

Petrol se s pilotnim hranilnikom električne energije pripravlja na prihodnost e-mobilnosti.
Postanite del trajnostnih partnerstev

Uspešne zgodbe pišemo skupaj s podjetji, industrijo ter mestnimi in lokalnimi skupnostmi. Projekti, kot je postavitev največje sončne elektrarne na strehi Donatove polnilnice v Rogaški Slatini, razvoj prve geotermične elektrarne v Lendavi ali vzpostavitev vodikovega ekosistema, so le nekateri primeri trajnostnih partnerstev.

Na strehi polnilnice v Rogaški Slatini postavljena doslej največja sončna elektrarna skupine Atlantic Grupa (foto: Arhiv Atlantic Grupa).
  • Največja sončna elektrarna skupine Atlantic Grupa letno proizvede 1,01 GWh energije; dovolj za 350 gospodinjstev ali manjšo vas in s tem prihrani četrtino stroškov električne energije. 
  • Na obstoječi plinski vrtini v občina Lendava bodo z eno suho vrtino in minimalnim vplivom na okolje pridobili geotermično energijo, ki bo napajala elektrarno moči 50 kW in letno zagotovila kar 400 MWh električne energije. 
  • Petrol je dejaven tudi pri razvoju zelenega vodika. Osemnajst vodilnih podjetij, organizacij in občin je združilo moči za razvoj tehnologije, ki bo ključna pri zmanjševanju emisij toplogrednih plinov in prehodu na trajnostno energijo.
Izberite enega sogovornika za celovite energetske rešitve

Petrolova celovita energetska rešitev obsega vse od proizvodnje, distribucije in dobave energije, do uvajanja ukrepov za izboljšanje energetske učinkovitosti z manjšo rabo virov ter prehoda na nizkoogljično mobilnost. Pri tem pa prevzamejo vsa tveganja investicije ter jamčijo za učinek in prihranek.

Petrolova sončna elektrarna Vrbnik, v ozadju pa Petrolovo vetrno polje Ljubač na Hrvaškem.

V Petrolu smo predani energetski tranziciji in skrbi za okolje, zato želimo do leta 2025 razviti projekte, s pomočjo katerih bodo letno proizvedli 500 GWh elektrike iz obnovljivih virov. Poleg vetrnih parkov Ljubač in Glunča je med najpomembnejšimi projekti izgradnja ene največjih sončnih elektrarn v regiji v okolici Knina, s skupno močjo 22 MW. K znižanju lastnega ogljičnega odtisa prispevamo tudi s postavitvijo sončnih elektrarn na lastnih objektih, v okviru projekta Petrol Green, s skupno močjo 5,25 MW.

Naša trajnostna zaveza: 500 GWh letne proizvodnje elektrike iz obnovljivih virov do leta 2025.

Postanite tudi vi del premika k bolj zeleni in energetsko učinkoviti prihodnosti. Poskrbite za lastno energetsko neodvisnost s Petrolom.

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.