Znanje in podpora

Baterijski hranilnik v kombinaciji s sončno elektrarno: povečajte svojo energetsko prožnost

V zadnjih letih smo bili priča naraščajočemu povpraševanju po sončnih elektrarnah po vsej Evropi, vključno s Slovenijo. Sončne elektrarne so postale priljubljena izbira za gospodinjstva, ki želijo zmanjšati svojo odvisnost od tradicionalnih virov energije in hkrati zmanjšati svoj ogljični odtis. Ker se je v Sloveniji z letom 2024 ukinila shema priklopa neto meritev, to pomeni spremembo pri obračunavanju električne energije, ki jo je mogoče omiliti z uporabo baterijskih hranilnikov za dom.

Napovedi so, da bodo morali energetski trgi EU do leta 2030 dvakrat povečati prožnost. Kaj to pomeni? Čimprej je potrebno razviti vire energije, ki ne temeljijo na proizvodnji energije iz fosilnih goriv. Poleg vetrnih in sončnih elektrarn elektroenergetski trgi zadnja leta razvijajo tudi sisteme shranjevanja energije, kot so baterijski hranilniki energije

Kombinacija za prihodnost

Baterijski hranilniki omogočajo shranjevanje energije, pridobljene iz obnovljivega vira sonca. Sončne elektrarne proizvajajo energijo in namesto neposrednega oddajanja vse proizvedene energije v elektroenergetsko omrežje, jo lahko shranimo v baterijski hranilnik in izkoristimo takrat, ko jo potrebujemo. To je običajno takrat, ko je povpraševanje po električni energiji višje ali ko sončna elektrarna ne proizvaja dovolj energije.

Glede na prihajajoče spremembe na energetskem trgu in pospešen prehod na proizvodnjo iz obnovljivih virov bodo hranilniki v prihodnje postali pomemben element vsakega gospodinjstva. Zakonodaja na področju omrežnin in časovnih blokov nakazuje, da se bo trg oblikoval z velikimi razlikami v ceni energije v posameznih delih dneva. Zato so odlična kombinacija inovativne rešitve za proizvodnjo energije, da na primer sončno elektrarno nadgradite s hranilnikom energije in proizvajate lastno električno energijo ter jo shranite za uporabo, ko je to potrebno. Viški energije iz sončne elektrarne se ne oddajajo v omrežje, temveč se shranjujejo v baterijski hranilnik.

Z vgradnjo sončne elektrarne v povezavi z baterijskim hranilnikom lahko porabniki postanete bolj neodvisni od zunanjih virov energije.

Zakaj se gospodinjstva (ali skupnosti) odločajo za baterijski hranilnik energije?

Ključna prednost je, da se preko dneva proizvedena energija lahko porabi kasneje, oziroma zvečer ali zjutraj. Baterijski hranilnik omogoča povečano lastno porabo in s tem manjši dejanski odjem iz omrežja, posledično nižje stroške omrežnine. Poleg tega lahko baterija pomaga pri znižanju maksimalne odjemne moči, kar se pozna v obliki nižjega stroška omrežnine. Opcijsko omogoča možnost rezervnega napajanja (1-fazni backup) v primeru izpada omrežja. S hranilnikom je lažje upravljanje in optimizacije odjema glede na ceno električne energije in/ali omrežnine v različnih časovnih intervalih. Prav tako omogoča zmanjšanje obremenitve sistema med kratkimi nihanji, tako na strani proizvodnje kot porabe.

Dom napajate z zeleno energijo tudi v času, ko ni aktivne lastne proizvodnje.

Tipi baterijskih tehnologij

V avtomobilih se predvsem uporabljajo svinčene baterije, ki imajo kot prednost sposobnost visokih zagonskih tokov, njihova slabost pa je predvsem v nizki gostoti energije.

Naslednji tip so litij-ionske baterije, katerih prednost je visoka gostota energije. Novejše tehnologije dopuščajo visoke tokove, poleg tega je prednost tudi večkratno daljša življenjska doba. Slabosti litij-ionskih tehnologij so v občutljivosti na zunanje vplive in visoki reaktivnosti ter v uporabi kompleksnega sistema upravljanja za polnjenje in praznjenje.

V prihodu so t.i. »solid-state« tehnologije, ki jih odlikuje hitrejše polnjenje, daljša življenjska doba in večja zmogljivost. Druge so t.i. »na-ion« tehnologije, ki so prepoznane kot najčistejše tehnologije, najcenejše in z manjšo gostoto energije (do 20 %), so nereaktivne. 

Leto 2024: ukinitev sheme neto meritev

V shemi priklopa neto meritev sončna elektrarna proizvaja električno energijo, ki se uporablja v gospodinjstvu, presežki pa se odvajajo v javno električno omrežje. Gospodinjstvo prejme kredit za električno energijo, ki jo odda v omrežje, in ta kredit se porablja, ko sončna elektrarna ne proizvaja dovolj električne energije, kot na primer ponoči ali v oblačnih dneh. Vendar se s prenehanjem sheme neto meritev pojavijo izzivi, čeprav ne nujno nepremostljivi. 

Eden od teh izzivov je, da se z večjo vgradnjo obnovljivih virov energije, kot so sončne elektrarne, povečuje obremenjenost električnega omrežja. To lahko vodi k temu, da gospodinjstva dobijo omejeno ali celo zavrnjeno soglasje za priklop sončne elektrarne na omrežje. Omejeno soglasje pomeni, da je odobrena moč, s katero lahko elektrarna oddaja energijo v omrežje, manjša od predvidene moči elektrarne. V primeru zavrnjenega soglasja pa oddajanje energije v omrežje sploh ni dovoljeno. V takšnih situacijah je nadgradnja sončne elektrarne z baterijskim hranilnikom smiselna rešitev.

Kako deluje kombinacija sončne elektrarne in baterijskega hranilnika?

Med sončnim dnem, ko je proizvodnja električne energije iz sončne elektrarne visoka, se odvečna energija, ki je ne smemo oddati v omrežje, shranjuje v baterijski hranilnik. Ko sončna elektrarna ne deluje, na primer ponoči ali ob oblačnih dneh, se električna energija iz baterijskega hranilnika uporablja za napajanje gospodinjskih naprav. To omogoča povečanje samooskrbe gospodinjstva z električno energijo iz obnovljivih virov in zmanjšanje mesečnih stroškov za električno energijo ter omrežnino. 

Poleg tega je kombinacija sončne elektrarne in baterijskega hranilnika bolj učinkovita in ekološko prijazna rešitev, saj se zmanjša potreba po pridobivanju električne energije iz fosilnih virov. To pripomore k zmanjšanju ogljičnega odtisa in prispeva k trajnostnemu načinu proizvodnje in porabe električne energije. Baterijski hranilnik omogoča, da se električna energija iz sončne elektrarne uporablja tudi zunaj sončnih ur. Del energije, ki se ne sme oddati v omrežje, je shranjen v baterijskem hranilniku, kar omogoča boljšo izrabo sončne energije.

Baterijski hranilniki omogočajo shranjevanje odvečne električne energije in njeno kasnejšo uporabo v večernih in nočnih urah. 

Baterijski hranilniki za dom torej predstavljajo odlično rešitev za gospodinjstva, ki se soočajo z izzivi, povezanimi s prenehanjem sheme neto meritev in povečano obremenitvijo električnega omrežja. Z njihovo pomočjo je mogoče povečati samooskrbo z električno energijo iz sončne elektrarne, zmanjšati mesečne stroške ter prispevati k zmanjšanju obremenitve omrežja in ohranjanju okolja. Baterijski hranilniki so ključni gradniki prihodnosti energetike, ki bo bolj trajnostna, neodvisna in prilagojena potrebam gospodinjstev.

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.