Znanje in podpora

Letne pnevmatike: kdaj avtomobilu zamenjati zimsko "obutev"?

Kljub nekoliko višjim temperaturam in pomanjkanju snega zima velikokrat morda še ne reče zadnje besede. Nemalo voznikov zato počaka z menjavo zimskih pnevmatik, čeprav bi jih po črki zakona lahko zamenjali že s 16. marcem. Kako dolgo čakati in kakšne nevarnosti prežijo na tiste, ki nameravajo z zimskimi gumami voziti tudi poleti? 

V skladu z zakonom o pravilih cestnega prometa morajo biti motorna in priklopna vozila med 15. novembrom in 15. marcem opremljena z zimsko opremo, v primeru zimskih razmer pa tudi pred prvim oziroma po drugem datumu.  

Glede na izkušnje iz preteklih let lahko mirno rečemo, da z menjavo pnevmatik ni treba hiteti, saj zimske razmere niso izključene niti v drugi polovici marca. Če že sneg ne preseneti, se lahko predvsem ponoči in v jutranjih urah temperature spustijo pod nič stopinj Celzija, v takšnih razmerah pa so vozne lastnosti zimskih pnevmatik občutno boljše kot lastnosti letnih pnevmatik. 

Na splošno velja, da so zimske pnevmatike namenjene za vožnjo pri temperaturah do +7 °C, pri višjih pa so letne zmogljivejše. 

Preden se torej odpeljete do vulkanizerja, da zimske gume na vašem avtomobilu zamenja z letnimi, je priporočljivo preveriti srednjeročne vremenske napovedi, ki razmeroma zanesljivo napovedujejo vreme za približno deset dni vnaprej. S tem se boste izognili marsikateremu zapletu – če namreč v zimskih razmerah ovirate promet na cesti zaradi neustrezne ali pomanjkljive zimske opreme, tudi po 15. marcu tvegate globo v višini do 500 evrov in 5 kazenskih točk, v primeru povzročitve nesreče pa vam lahko zavarovalnica zavrne izplačilo škode. 

Pa še namig: za menjavo gum se oglasite na naši najbližji servisni delavnici TipStop, kjer bomo strokovno, hitro in po konkurenčnih cenah poskrbeli, da bo vaš jekleni konjiček pripravljen na letni čas.  

Zimske niso za poleti 

Nemalo voznikov razmišlja, da bi zimske pnevmatike, ki ne bodo več primerne za naslednjo zimsko sezono, izrabili do konca in jih jeseni zamenjali z novimi. Zakon sicer ne prepoveduje vožnje z zimskimi pnevmatikami v poletnih mesecih, vendar je treba vedeti, da to ni priporočljivo. Zgradba gumene zmesi je namreč prilagojena nizkim temperaturam, zato ob višjih temperaturah postanejo mehkejše in se hitreje obrabijo, slabše oprijemajo ceste in zdrsavajo tako pri speljevanju kot pri pospeševanju. 

Najvišja priporočljiva starost pnevmatik se je podaljšala s štirih let na šest let, tudi če imajo še 3 ali celo 4 mm v globini kanalov tekalne površine. 

Na obroke in še brezplačno zavarovanje

Izbiro pnevmatik je torej z varnostnega stališča priporočljivo prilagoditi letnemu času. Če se ne znajdete v ponudbi številnih znamk, zavijte na najbližji Petrolov servis. Tam lahko izbirate v ponudbi kakovostnih letnih (in zimskih) pnevmatik različnih blagovnih znamk. Člani Petrol kluba jih lahko kupite na obroke (do 24 obrokov), ob enkratnem nakupu kompleta štirih pnevmatik katere koli znamke pa boste deležni še posebne ugodnosti – brezplačnega zavarovanja z asistenco za dve leti

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.