Znanje in podpora

Spomladanski opravki na vrtu

Pomlad je čas, ko sonce že sije močneje, ptice pojejo in hkrati tudi čas za prva vrtnarska opravila v letu. Vaš vrt potrebuje pomoč pri vrnitvi v formo, zato je čas, da nakupite stvari za urejanje vrta, izberete primerno orodje in se lotite dela.

Preglejte široko ponudbo pripomočkov za urejanje vrta in okolice v Petrolovi spletni trgovini eShop.


V članku preberite:


Nujni spomladanski opravki na vrtu

1. Vrt očistite izdelkov, ki so prezimili

Prvo spomladansko opravilo pri urejanju okolice in na vrtu je prav gotovo čiščenje izdelkov. Lahko vam ostane zelenjava, ki prezimi, kot so motovilec, špinača, brstični ohrovt, solata, blitva, listja, koreninice, polomljene vejice dreves in druge smeti. Vrt in rastlinjak je potrebno okopati in opleti, vso ostalo okolico pregrabiti in pomesti. Trajnice, sadje in rože, ki so prezimile, po potrebi obrežite ali presadite v vrt, na željeno mesto. Obrezovanje rastlin je nujno za zdravo rast in dolgotrajnejše cvetenje, hkrati pa da vašemu vrtu urejen in lep videz.


Obstaja več načinov obrezovanja, kateri pa je najprimernejši je odvisno tako od vrste, višine, starosti rastline, stanja in namena, ki ga želite z rezanjem doseči. Da bodo rane na rastlini čim manjše, naj bodo škarje kakovostne in dobro nabrušene. Najprej se lotite suhih in obolelih vej, zatem pa še vej, ki so predolge, pregoste, se prepletajo ali kako drugače kvarijo podobo drevesa.


2. Naredite seznam željenih vrtnin

Še pred začetkom opravil za vaš vrt je potrebno narediti načrt oziroma seznam vrtnin, ki jih želite posaditi, pa naj bo to zelenjava, trajnice, rože, zelišča ali sadje.

3. Za kakovosten vrt ustrezno pripravite tla

Obračanje zemlje oziroma prekopavanje z lopato je nujno opravilo obdelave in priprave tal za setev in saditev vrtnin. Če spomladi prekopavate premokro zemljo, uničite njeno strukturo, rahlost in zračnost. Prav tako ni primerno prekopavati presuho zemljo, kajti s tem opravilom izboljšamo vrhnji sloj zemlje in odvodnjavanje. Pri postopku spodbudite delovanje koristnih deževnikov in bakterij.

4. Vrt pognojite z organskimi in mineralnimi gnojili

Vsaka rastlina, tudi trajnice, sadje in rože, za svojo rast potrebuje dovolj hranilnih snovi, ki jih dobi iz prsti. Naj si bo to drevesnica ali vrt, v vsakem se zemlja z leti iztroši, zato je potrebno redno gnojenje. Priporočamo, da z organskimi in mineralnimi gnojili obogatite zemljo, s čimer boste uravnavali delež humusa in mineralnih snovi v tleh. Enak postopek je potrebno narediti tudi, če imate postavljen rastlinjak, le, da to zadevo naredite prej.

5. Sadite in sejte v dovolj ogret vrt

Ko dejansko vrt pripravite za sprejem semen in sadik, bodite vseeno pozorni na dovolj ogreta tla. Priporočamo, da so tla ogreta vsaj na 5°C. Takšna temperatura je primerna za zasaditev solate, česna in čebule, v nekoliko bolj hladno prst lahko sejete tudi bob, grah in špinačo. Višje temperature nad 10°C pa so primerne za krompir, korenje in peteršilj. Zelo zgodaj lahko posadite tudi repo, redkvico, rukolo. Če ste nestrpni, pa lahko za zelo zgodnjo setev izkoristite tudi rastlinjak.


Rastline, vzgojene iz potaknjencev, so kloni matične rastline, zato natančno veste, kaj vzgajate, kar pa ne velja za rastline, ki jih gojimo s semeni. Zato številni vrtnarji raje gojijo nove rastline iz potaknjencev, čeprav bi jih zlahka tudi iz semen. Izbirate lahko med obstoječimi rastlinami z želenimi lastnostmi: moč, optimalna velikost, odpornost proti boleznim in dober pridelek.


* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.