Znanje in podpora

Poznate kratice, ki so zapisane v modelu TV sprejemnika?

Pri nakupu novega TV sprejemnika nas lahko hitro zmedejo številke in oznake v modelu televizorja, ki ga želimo kupiti, zato je pred nakupom dobro vedeti nekatere osnovne stvari.

LCD? LED ali OLED?

Največji delež televizij je danes LED LCD, pri čemer kratica LED pomeni "Light-Emitting Diode". Zaslone LED TV namreč sestavljajo male diode, ki zažarijo kot posledica premikanja elektronov. LED tehnologija se predvsem uporablja v kombinaciji z LCD tehnologijo, ki je zadolžena za osvetljavo. Pri LED TV gre torej zgolj za LCD zaslon, ki za osvetlitev uporablja LED diode. Kakovost slike se pri LED TV neprestano izboljšuje s tehnologijo osvetlitve.

Pri nakupu bodite pozorni na to, da nekateri proizvajalci ponujajo zelo podobne oznake. Tako se najnovejša Samsungova televizija imenuje QLED, pri čemer gre v bistvu za LCD televizije in jih ne smete menjati z OLED televizijami.

Oled zasloni so na trg prišli leta 2013, kratica OLED pa pomeni "Organic Light-Emitting Diode". Tehnologija je sestavljena iz organskih komponent, ki zažarijo, ko pridejo v stik z električnim tokom. Posledica tega je, da ima televizija izjemno kontrastno sliko z različnimi temnimi toni. Takšne naprave so izjemno tanke in lahke.

Široko ponudbo multimedije in tehnike preverite v Petrolovi spletni trgovini eShop.


V članku preberite:


Katero tehnologijo izbrati?

Verjetno najbolj pomemben podatek za vas je ta, da je LED TV cenejša, čeprav tudi cena OLED televizijam vedno bolj pada. Zaradi tega ni presenetljiv podatek, da je bila OLED televizija v zadnjem času vedno bolj prodajan model. OLED televizija vam nudi boljšo vizualno izkušnjo, ki se kaže v boljšem kontrastu slike, zaradi česar je slika zelo dober približek realni. Z OLED televizijo postane gledanje športnih tekmovanj pravi užitek.

Zaradi velike resolucije, vam je OLED televizija na voljo zgolj v večjih dimenzijah zaslona, in sicer od 55 palcev naprej. Ne glede na to, za svoje delovanje takšna televizija potroši manj energije kot pa LED TV.

Televizija, ki ima vgrajeno OLED tehnologijo je zagotovo boljša izbira za vse zahtevne uporabnike, športne in filmske navdušence, medtem ko je LED TV primerna za manj zahtevne gledalce televizije.

Kaj pa resolucija oz. ločljivost slike?
  • Najugodnejša, osnovna HD ločljivost je namenjena vsem, ki vas zanima poceni televizija z relativno kakovostno sliko. Ločljivost HD je včasih predstavljala najinovativnejšo možnost, danes pa so jo nadomestile druge, bolj napredne tehnologije.
  • Osnovni standard resolucije tako že dolga leta predstavlja Full HD resolucija in je še vedno najbolj splošno vgrajena tehnologija za izboljšanje slike, ki jo ima danes skoraj vsaka televizija. Full HD označuje sliko visoke ločljivosti, ki omogoča ogled filmov in športnih dogodkov v odlični kakovosti. Televizija s Full HD ločljivostjo je vedno bolj cenovono dostopna, ob tem pa vam nudi odlične možnosti za gledanje različnih vsebin.
  • Vendar pa proizvajalci niso sedeli na svojih lovorikah, ampak je šel razvoj naprej - v smeri Ultra HD resolucije, ki je ne gre zamenjati z oznako 4K. 4K je profesionalni produkcijski in kinematografski standard, medtem ko je UHD potrošniški zaslon in standard za oddajanje.
  • Televizija s 4K resolucijo ima kar 4-krat boljšo resolucijo od starejših HD standardov. Pri gledanju televizije boste to najprej opazili v izboljšani ostrini slike pri najmanjših detajlih in branju podnapisov, ki bodo bolj jasni in ostrih potez. Kristalno čista ločljivost, ki jo ima takšna televizija, pa vam omogoča vživeto gledanje športnih tekmovanj, filmov in igranje igric. 4K televizija, kot je tudi Smart TV, se odlikuje predvsem po tem, da ni omejena z velikostjo zaslona. Tovrstna televizija nudi izjemno jasno sliko, ne glede na to kako velik zaslon ima, kar je bila pri dosedanji Full HD televiziji velikokrat težava. Če iščete televizijo z velikim zaslonom, je 4K televizija zagotovo najboljša izbira.

Težko boste našli 4K sprejemnik z diagonalo zaslona manj kot 40 palcev, velika večina je 43-palčnih in večjih.

  • Tehnološki napredek resolucije pa s tem še ni končan, saj se je v letošnjem letu pojavila že prva televizija z resolucijo 8K, ki je še 4-krat večja in boljša.

Izbira ločljivosti je odvisna predvsem od vaših potreb in uporabe. Če se odločate ali je za vas bolj primerna Full HD televizija ali 4K televizija, so pri slednji le malokatere pomanjkljivosti. Največji problem je, da je v tej ločljivosti posnetih zaenkrat malo vsebin, zato je velika verjetnost, da televizija ne bo prikazala takšne slike kot bi jo lahko sicer. Ker pa gre razvoj tehnologije neprestano naprej, je le še vprašanje časa, da bo 4K televizija postala tudi na tem področju prva izbira.

Trenutno je Full HD televizija cenejša od 4K televizije. HD je povsem osnovna televizija, pri kateri kristalno čista ločljivost za uporabnika ni tako pomembna. Za katero resolucijo se boste odločili pa je odvisno tudi od vaših navad. Če je televizija za vas zelo pomembna in jo veliko gledate, ste velik ljubitelj filmov in jo kupujete vsaj za več kot 5 let, potem se vam vsekakor izplača investirati nekoliko več denarja za nakup 4K televizije.

Smart TV

Smart TV, pametna televizija, je danes postala že pravi računalnik, saj omogoča tudi gledanje različnih interaktivnih in spletnih vsebin, brskanje po video posnetkih, dostopanje do družbenih omrežij, igranje igric in še mnogo drugega. Takšna televizija mora imeti zato nameščene procesorje, ki vso to opremo tudi poganjajo.

Smart TV je sistem, ki ga ima vgrajenega televizija, ne glede na to ali gre za LED oziroma OLED tehnologijo zaslona. Prav tako je izbira pametne televizije popolnoma neodvisna od ločljivosti zaslona. Edini pogoj, ki je potreben, da bo Smart TV nemoteno delovala, je internetna povezava za katero potrebujete zgolj ustrezno WiFi povezavo ali povezavo z internetnim kablom.

Smart TV televizija, ki omogoča povezavo do spleta, ima nameščene operacijske sisteme kot so Android, Firefox, Smart hub ali Web. Sony in Philips prisegata na Android, Samsung na Tizen, LG na Web in Panasonic na Firefox. Vsekakor se pred nakupom pozanimajte o vrsti informacijskega sistema, ki ga ima televizija nameščenega. Sicer se potrošniki pri nakupu Smart TV ne bodo odločali zgolj na podlagi operacijskega sistema, je pa dobro vedeti kaj boste s tem dobili oziroma izgubili.

Svetujemo vam, da izberete operacijski sistem, ki vam je blizu in katerega podpira tudi določena znamka televizije Smart TV. Android velja trenutno za enega tovrstnih najbolj enostavnih operacijskih sistemov, ki jih ima lahko marsikatera televizija. Poleg enostavne uporabe ga odlikuje tudi velik nabor aplikacij, ki omogočajo dostop do multimedijskih vsebin na spletu.

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.