Znanje in podpora

Nasveti za izbiro najustreznejših plenic

Ko v družini načrtujete otroka, imate starši veliko vprašanj glede nege in oskrbe novorojenčka. Pri iskanju najustreznejše plenice in pripomočkov za oskrbo malčka v trgovinah najdete pestro izbiro vsega in ob poplavi artiklov niste prepričani, kaj sploh potrebujete. Na policah si lahko ogledate Pampers, Bambo in druge plenice za vsak okus in denarnico. Ampak kako vedeti, katere so najbolj kakovostne in primerne za vašega otroka.

Za razliko od generacije naših  prastarih staršev, ki so hodili bosi in za plenice uporabljali živalske kože, je zdaj na voljo veliko možnosti za previjanje dojenčka. Plenice novorojenčka je potrebno zamenjati približno 5-8 krat na dan in približno 5–6 krat na dan pri 6 mesecih. Vaš dojenček bo naslednje tri leta nosil plenice zjutraj, popoldne in ponoči, zato je pomembno najti takšne, ki mu bodo najbolj ustrezale.

Preverite ponudbo plenic in drugih pripomočkov za nego otroka.


V članku preberite:


Pri odločanju, katere plenice boste uporabili, je potrebno upoštevati:

  • Skrb za nego plenic

Ne glede za katere plenice se boste odločili, za vse je potrebno ustrezno poskrbeti. Pampers, Bambo in druge plenice za enkratno uporabo so zelo enostavne za uporabo. Ko jih dojenčku odstranite, je potrebno te umazane plenice odnesti v ustrezne zabojnike zaradi neprijetnega vonja. V kolikor se boste odločili, da ne boste uporabljali plenic za enkratno uporabo, morate vedeti, da skrb za tetra plenice vzame veliko več časa in dela. Zaposlena ne bo samo mama, ampak tudi partnerji, stari starši in varuške. Čeprav je nega zamudnejša, pa so te plenice okolju prijaznejše in na dolgi rok cenejše.

  • Stroške nakupa

Koliko denarja boste namenili za nakup plenic je popolnoma odvisno od vas. Na trgu je takšnih in drugačnih ponudnikov plenic ogromno, nekateri imajo plenice cenejše, drugi dražje. Vedeti pa morate, da kakovostna plenica sigurno ne bo med najcenejšimi. Ker takšne plenice, kot so tudi Pampers in Bambo, zadostujejo tudi določenim ekološkim in dermatološkim standardom, bodo cene le teh višje, vendar vam ne bo žal, saj boste ugotovili, da se vaš otrok v njih počuti dobro in nima izpuščajev in vnetij.

Če se odločite za tetra plenice, potem vedite, da je začeten vložek denarja malo višji. Za nego dojenčka potrebujete nekje med 20 in 25 pralnih plenic. Te plenice za večkratno uporabo, imajo kljub pranju še vedno visoko vpojnost in mehkobo in so povsem primerne tudi za naslednjega člana družine, kar pomeni velik prihranek denarja.

  • Ekološki dejavnik

Žalostna resnica je, da na odlagališčih vsako leto konča 3,5 milijona ton plenic. Čeprav platnene plenice ne končajo na odlagališču, je potrebno vseeno veliko vode, detergentov in energije za pranje. Za večji prihranek zaščitniki okolja svetujejo biološke detergente in sušenje na zraku in ne v sušilnem stroju. Plenice za enkratno uporabo vsebujejo mnogo dišav in posledično s tem tudi kemikalij, zato pri izbiri iščite plenice brez dišav.

  • Občutljivost kože

Težko je reči, katere plenice so ustreznejše in za ritko vašega dojenčka najmanj občutljive. Sigurno pa so plenice, kot so Pampers in Bambo, dermatološko testirane, kar pomeni manj bojazni pred vnetji in izpuščaji. V kolikor pa ugotovite, da vašemu otroku plenice ne ustrezajo, se odločite za druge.

V pralnih plenicah se dojenčkove genitalije ne pregrevajo in niso v stiku z nobeno kemikalijo ali vpojnim gelom, kot jih imajo plenice za enkratno uporabo. Tako dojenčkova koža lahko diha, otrok pa se počuti veliko bolj svoboden.

  • Velikost plenic

Glede na otrokovo težo se odločite za pravo velikost plenic. Na vsaki embalaži plenic je zapisana velikost plenic in kilogrami otroka, ki jim ta velikost ustreza. Tako je na primer velikost 1 primerna za novorojenčka med 2 in 5 kg ipd. Vsak proizvajalec ima drugačne razrede glede na težo, tako da bodite pri nakupu pozorni, enaka oznaka velikosti Bambo plenic in Pamepers plenic ni nujno primerna za vašega otroka.

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.