Znanje in podpora

Kako izbrati ustrezen televizor?

Velika ponudba multimedije, ki se med seboj zelo razlikuje, ne samo po zunanjosti, ampak tudi po svojih tehničnih lastnostih, nam ob nakupu postavlja številna vprašanja in dodatne skrbi. Ker so potrebe, želje in zahteve vsakega posameznika zelo različne, je tudi izbira najbolj primernega televizorja zelo individualno pogojena. Svetujemo vam, da pred nakupom pomislite na nekatere ključne dejavnike, ki lahko vplivajo na končno odločitev.

Široko ponudbo multimedije in tehnike si lahko ogledate v Petrolovi spletni trgovini eShop.


V članku preberite:


Pomislite na velikost televizorja

Prvo pravilo, ko kupujete televizor je, da se ne zgledujete po svojem sosedu, ki je kupil televizor z največjo možno diagonalo ekrana. Multimedija, kot je na primer televizor, bo imela ustrezen učinek le, če boste izbrali ustrezno velikost. Izbira televizorja ustrezne velikosti je namreč v prvi vrsti odvisna od razdalje med televizorjem in mestom, kjer boste sedeli. Torej je pred nakupom pametno izmeriti to razdaljo, da boste na podlagi tega lahko izračunali velikost diagonale televizorja. Najbolj osnoven izračun je, da razdaljo delite z 2 in dobili boste velikost diagonale zaslona izraženo v centimetrih.


Velikost televizorja izberite glede na prostor, v katerem bo.

Vedeti pa morate, da se velikost diagonale zaslona meri tudi v palcih, pri čemer je 1 palec enak 2,54 cm. Ta podatek je koristen zato, ker je običajno pri oznakah televizorjev prva številka tudi velikost diagonale zaslona izražena v palcih.

Poleg razdalje, pa na izbiro velikosti televizorja vpliva tudi ločljivost slike in vaša pričakovanja, ki vam jih multimedija lahko omogoča. V primeru, da se spogledujete z visoko HD in FULL HD ločljivostjo in si želite pravih kinematografskih efektov, potem morate izbrati čim večji televizor. Če pa se odločate za nakup 4K UHD televizorja, pa lahko sedite tudi bližje napravi in boste imeli kljub temu čisto sliko polno detajlov. 4K UHD televizor v velikosti 140 cm tako lahko gledate iz oddaljenosti dveh metrov.

Nasveti za nakup televizorja

Kako izbrati pravi televizor?

Ne pozabite na kakovost slike, ki je pomembna in odvisna od več dejavnikov

Kakovost slike, ki jo ima multimedija, je morda za marsikoga celo bolj pomemben dejavnik kot velikost zaslona, saj jo določajo kar štirje dejavniki, od katerih je tudi odvisen končni užitek pri gledanju različnih vsebin. Tega načela se zagotovo držijo vsi najbolj zagreti filmski navdušenci, ki si s kakovostno sliko lahko zagotovijo najboljše filmske užitke. Kakovost slike določajo štirje izjemno pomembni dejavniki:

Kakovost gibanja slike oziroma njenega osveževanja, ki je izražen v herzih (Hz). Če boste uporabljali televizor zgolj za običajno gledanje informativnih in dokumentarnih oddaj ter filmov, zadostuje osnovna kakovost od 50 do 100 Hz, medtem ko je za bolj zahtevne gledalce priporočena multimedija s kakovostjo gibanja slike od 400 do 800Hz. Le ta vam bo omogočala tudi nemoteno igranje video igric, boljše učinke pri gledanju najboljših filmskih uspešnic in spremljanje različnih športnih dogodkov v živo. Osveževanje nad 1000 Hz+ ponuja le najboljša multimedija, kjer je poudarek na kakovosti slike brez kompromisov.

Stopnja kontrasti slike, ki jo boste najbolj opazili ob primerjavi črne barve med različnimi televizorji. Najboljši kontrast ima trenutno vsa multimedija s tehnologijo OLED, kjer prikazujejo črno sliko popolnoma črno. Zaradi tega ni vidnih sivin, kot je to na primer pri LED televizorjih, ki za osvetljevanje slike uporabljajo dodatne LED diode. Vsi, ki se boste odločili za televizorje s tehnologijo OLED, zagotovo ne boste bili prikrajšani za najboljše vizualne efekte, na drugi strani pa bo gledanje televizije postalo pravi užitek.


Tehnologija OLED je prava izbira za prave filmofile.

Procesorji za procesiranje slike, ki imajo velik pomen pri ustvarjanju kakovosti slike. Ker predstavljajo procesorji srce televizorja, je logično, da je težnja po tem, da ima multimedija čim boljši procesor. Le ti so praviloma vgrajeni v dražje televizorje, saj jim na ta način zagotavljajo bistveno višjo kakovost slike. Zasledili smo podatek, da bodo v prihodnje najboljši procesorji lahko celo prikazali sliko iz HD signala v skoraj popolni 4K ločljivosti.

Kakovost prikazanih barv, ki se odražajo v realističnih in naravnih barvah, ki jih prikaže multimedija. Dandanes so zahteve po kakovostnih barvah s strani potrošnikov vedno večje. Glavni razlog je med drugim tudi v tem, da nam multimedija ponuja številne različne vsebine in ne samo osnovnih televizijskih programov. Višja kakovost barv nam pri gledanju tako zagotavlja bistveno večje užitke. Največji napredek pri prikazovanju barv trenutno predstavlja multimedija s tehnologijo QUANTUM DOT, SUHD in OLED, zato jo svetujemo vsem tistim, ki se uvrščate med filmske zasvojence.

Pozornost velja nameniti tudi ločljivosti zaslona

Verjetno eden izmed najbolj pogost podatek, ki ste ga že zasledili iz pogovorov s prijatelji, sorodniki ali znanci, je ločljivost zaslona oziroma resolucija. Le ta je izražena v slikovnih točkah in je bistvenega pomena pri ustvarjanju kakovostne slike na zaslonu. Gre za izražanje števila slikovnih točk v horizontalni in vertikalni dolžini. Če ima multimedija večjo ločljivost, je višja tudi kakovost slike. Poznamo več vrst ločljivosti zaslona, ki ponujajo svet neskončnih detajlov:

8K-televizija je trenutno še popolna novost. Je 4-krat bolj podrobna kot 4K in celo 16-krat bolj podrobna kot FULL HD. Izjemna ločljivost 33 milijonov slikovnih pik nudi tako podrobno sliko, da slikovnih točk sploh ne vidite. Ker je multimedija s tovrstno ločljivostjo zelo redka, prav tako pa tudi posnete vsebine, o njenem nakupu v tem trenutku res dobro premislite. Cene 8K-televizije so še razmeroma visoke, zato smo prepričani, da boste za nižjo ceno dobili dovolj kakovosten televizor, ki bo prav tako zadovoljil vaše želje.

4K-televizija se ponaša z ločljivostjo 3.840 x 2.160 slikovnih točk in prikaže 4-krat več slikovnih točk kot FULL HD. Ta podatek vam da vedeti, da multimedija s to resolucijo zagotavlja izredno čisto in detajlov polno sliko. Pri nakupu boste verjetno zasledili tudi oznako ULTRA HD, vendar naj vas to ne zmede, saj gre v bistvu za isto stvar in trenutno najboljše, kar lahko dobite z vidika ločljivosti zaslona. Z nakupom 4K-televizije boste pripravljeni tudi na prihodnost, ki bo zagotovo v znamenju 4K vsebin.

FULL HD se ponaša z ločljivostjo 1.080 slikovnih točk in velja za trenutno najbolj razširjeno in nekakšno standardno ločljivost. Multimedija s FULL HD ločljivostjo je tudi razmeroma dostopna, bodite pa pozorni na to, je na voljo pri televizorjih, ki imajo diagonalo zaslona večjo od 101 cm ali 40 palcev.

HD televizorji zagotavljajo kakovostno HD ločljivost s 720 slikovnimi točkami in je aktualna predvsem za tiste, ki iščete manjši televizor z diagonalo od 60 do 82 cm, oziroma 24 do 30 palcev.

SD ločljivost je bila standrard še pred nekaj leti, zdaj pa se večina televizijskih vsebin že predvaja v HD resoluciji.
 

Predvajaj


 

Odločitev za pametni televizor je danes nekaj povsem običajnega

Se še spominjate, ko smo preko anten na strehah lovili zgolj dva televizijska kanala, ki sta se prikazovala v črno-belih odtenkih? Naslednji korak so bile barvne vsebine, tisti, ki pa je imel na strehi še satelitski krožnik ali kabelsko povezavo, pa je bil že glavni na vasi. Vendar pa so ti časi že zdavnaj mimo in danes nam multimedija s svojimi izjemnimi funkcijami omogoča dostop do digitalnih vsebin in informacij praktično kadarkoli in kjerkoli se nahajamo.

Z vzpostavljeno internetno povezavo boste lahko preko televizije brskali tudi po internetnih vsebinah, ne da bi pri tem priklapljali dodatne naprave kot so na primer prenosniki. Pametni televizor je na nek način že računalnik, ki vam omogoča namestitev različnih aplikacij, igranje igric in ogled multimedijskih vsebin preko brezžične povezave. Multimedija vam tako omogoča neskončne možnosti uporabe, v splošnem pa velja, da je danes multimedija med seboj neizogibno povezana, zaradi česar se je spremenil tudi način, kako gledamo in uporabljamo televizijo. Sedaj nismo več popolnoma odvisni od televizijskega programa, ampak so nam na voljo tudi vsebine, ki jih izbiramo glede na lastne želje in potrebe. Pametni televizorji imajo namreč že vgrajeno možnost ogleda Netflixa, YouTube in podobnih spletnih medijev.

Ne pozabite na ostale funkcije

Multimedija nam danes nudi neskončno možnosti zabave. Seveda pa je to odvisno od potreb in zmožnosti posameznika na kakšen način doseči to dodano vrednost v smislu zabave.

3D funkcija. Multimedija, ki ima dodatno 3D funkcijo, vam z uporabo ustreznih 3D očal omogoča občutek večje globine slike.

USB multimedija. Vsi televizorji, ki jih boste danes kupovali, vam omogočajo funkcijo USB multimedija, ki vam bo zagotavljala ogled filmov preko USB vhoda. USB vhod vam omogoča, da boste lahko televizor povezali s trdimi diski, in si na ta način ogledali svoje najljubše filme.

Izbira televizorja

Pri nakupu televizorja ne pozabite na ostale funkcije

Priključki za povezovanje televizorja z drugimi napravami. Multimedija ima danes najbolj priljubljena priključka USB in HDMI, ki omogočata prenos avdio in video vsebin v digitalni obliki. USB priključek boste potrebovali za priklop zunanje naprave kot je na primer zunanji trdi disk ali enostavno USB ključek, s HDMI priključkom pa se boste povezali s komunikatorji, računalniki ali prenosniki. Boljši televizorji imajo vgrajen tudi optični avdio izhod, ki ga boste potrebovali vsi tisti, ki se boste odločili za nadgradnjo sistema s hišnim kinom z zvočniki, lahko pa boste za poslušanje zvoka uporabili tudi slušalke.

Opremljeni z vsemi informcijami obiščite našo spletno trgovino Petrol eShop, izbira bo zdaj zagotovo bolj preprosta.

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.