Znanje in podpora

Kako izbrati ustrezen televizor?

Velika ponudba multimedije, ki se med seboj zelo razlikuje, ne samo po zunanjosti, ampak tudi po svojih tehničnih lastnostih, nam ob nakupu postavlja številna vprašanja in dodatne skrbi. Ker so potrebe, želje in zahteve vsakega posameznika zelo različne, je tudi izbira najbolj primernega televizorja zelo individualno pogojena. Svetujemo vam, da pred nakupom pomislite na nekatere ključne dejavnike, ki lahko vplivajo na končno odločitev.

Široko ponudbo multimedije in tehnike si lahko ogledate v Petrolovi spletni trgovini eShop.


V članku preberite:


Pomislite na velikost televizorja

Prvo pravilo, ko kupujete televizor je, da se ne zgledujete po svojem sosedu, ki je kupil televizor z največjo možno diagonalo ekrana. Multimedija, kot je na primer televizor, bo imela ustrezen učinek le, če boste izbrali ustrezno velikost. Izbira televizorja ustrezne velikosti je namreč v prvi vrsti odvisna od razdalje med televizorjem in mestom, kjer boste sedeli. Torej je pred nakupom pametno izmeriti to razdaljo, da boste na podlagi tega lahko izračunali velikost diagonale televizorja. Najbolj osnoven izračun je, da razdaljo delite z 2 in dobili boste velikost diagonale zaslona izraženo v centimetrih.


Velikost televizorja izberite glede na prostor, v katerem bo.

Vedeti pa morate, da se velikost diagonale zaslona meri tudi v palcih, pri čemer je 1 palec enak 2,54 cm. Ta podatek je koristen zato, ker je običajno pri oznakah televizorjev prva številka tudi velikost diagonale zaslona izražena v palcih.

Poleg razdalje, pa na izbiro velikosti televizorja vpliva tudi ločljivost slike in vaša pričakovanja, ki vam jih multimedija lahko omogoča. V primeru, da se spogledujete z visoko HD in FULL HD ločljivostjo in si želite pravih kinematografskih efektov, potem morate izbrati čim večji televizor. Če pa se odločate za nakup 4K UHD televizorja, pa lahko sedite tudi bližje napravi in boste imeli kljub temu čisto sliko polno detajlov. 4K UHD televizor v velikosti 140 cm tako lahko gledate iz oddaljenosti dveh metrov.

Nasveti za nakup televizorja

Kako izbrati pravi televizor?

Ne pozabite na kakovost slike, ki je pomembna in odvisna od več dejavnikov

Kakovost slike, ki jo ima multimedija, je morda za marsikoga celo bolj pomemben dejavnik kot velikost zaslona, saj jo določajo kar štirje dejavniki, od katerih je tudi odvisen končni užitek pri gledanju različnih vsebin. Tega načela se zagotovo držijo vsi najbolj zagreti filmski navdušenci, ki si s kakovostno sliko lahko zagotovijo najboljše filmske užitke. Kakovost slike določajo štirje izjemno pomembni dejavniki:

Kakovost gibanja slike oziroma njenega osveževanja, ki je izražen v herzih (Hz). Če boste uporabljali televizor zgolj za običajno gledanje informativnih in dokumentarnih oddaj ter filmov, zadostuje osnovna kakovost od 50 do 100 Hz, medtem ko je za bolj zahtevne gledalce priporočena multimedija s kakovostjo gibanja slike od 400 do 800Hz. Le ta vam bo omogočala tudi nemoteno igranje video igric, boljše učinke pri gledanju najboljših filmskih uspešnic in spremljanje različnih športnih dogodkov v živo. Osveževanje nad 1000 Hz+ ponuja le najboljša multimedija, kjer je poudarek na kakovosti slike brez kompromisov.

Stopnja kontrasti slike, ki jo boste najbolj opazili ob primerjavi črne barve med različnimi televizorji. Najboljši kontrast ima trenutno vsa multimedija s tehnologijo OLED, kjer prikazujejo črno sliko popolnoma črno. Zaradi tega ni vidnih sivin, kot je to na primer pri LED televizorjih, ki za osvetljevanje slike uporabljajo dodatne LED diode. Vsi, ki se boste odločili za televizorje s tehnologijo OLED, zagotovo ne boste bili prikrajšani za najboljše vizualne efekte, na drugi strani pa bo gledanje televizije postalo pravi užitek.


Tehnologija OLED je prava izbira za prave filmofile.

Procesorji za procesiranje slike, ki imajo velik pomen pri ustvarjanju kakovosti slike. Ker predstavljajo procesorji srce televizorja, je logično, da je težnja po tem, da ima multimedija čim boljši procesor. Le ti so praviloma vgrajeni v dražje televizorje, saj jim na ta način zagotavljajo bistveno višjo kakovost slike. Zasledili smo podatek, da bodo v prihodnje najboljši procesorji lahko celo prikazali sliko iz HD signala v skoraj popolni 4K ločljivosti.

Kakovost prikazanih barv, ki se odražajo v realističnih in naravnih barvah, ki jih prikaže multimedija. Dandanes so zahteve po kakovostnih barvah s strani potrošnikov vedno večje. Glavni razlog je med drugim tudi v tem, da nam multimedija ponuja številne različne vsebine in ne samo osnovnih televizijskih programov. Višja kakovost barv nam pri gledanju tako zagotavlja bistveno večje užitke. Največji napredek pri prikazovanju barv trenutno predstavlja multimedija s tehnologijo QUANTUM DOT, SUHD in OLED, zato jo svetujemo vsem tistim, ki se uvrščate med filmske zasvojence.

Predvajaj

Pozornost velja nameniti tudi ločljivosti zaslona

Verjetno eden izmed najbolj pogost podatek, ki ste ga že zasledili iz pogovorov s prijatelji, sorodniki ali znanci, je ločljivost zaslona oziroma resolucija. Le ta je izražena v slikovnih točkah in je bistvenega pomena pri ustvarjanju kakovostne slike na zaslonu. Gre za izražanje števila slikovnih točk v horizontalni in vertikalni dolžini. Če ima multimedija večjo ločljivost, je višja tudi kakovost slike. Poznamo več vrst ločljivosti zaslona, ki ponujajo svet neskončnih detajlov:

8K-televizija je trenutno še popolna novost. Je 4-krat bolj podrobna kot 4K in celo 16-krat bolj podrobna kot FULL HD. Izjemna ločljivost 33 milijonov slikovnih pik nudi tako podrobno sliko, da slikovnih točk sploh ne vidite. Ker je multimedija s tovrstno ločljivostjo zelo redka, prav tako pa tudi posnete vsebine, o njenem nakupu v tem trenutku res dobro premislite. Cene