Znanje in podpora

Petrol raziskovalni panel 2022: Vaše vozne navade in uporaba Petrol klub kartice

Letošnjo pomlad smo v Petrol panelu med panelisti vozniki izvedli raziskavo o voznih navadah in izkušnjah ter sodobnejših oblikah mobilnosti. Veliko vas je izrazilo zanimanje za rezultate te raziskave, zato vam na kratko predstavljamo nekaj najbolj zanimivih. Ob koncu pa še na kratko nekaj rezultatov iz poletne raziskave o vaši uporabi Petrol klub kartice. Preberite članek in si oglejte infografiko!

Mobilnost z osebnim avtomobilom
  • 2/3 panelistov voznikov vas dnevno vozi osebni avtomobil. Z njim ste mobilni v različne namene, v največji meri pa ga uporabljate za opravke in nakupe ter izlet in počitnice. 
  • 480 km je v povprečju vaša najdaljša pot, ki jo v eno smer prevozite z osebnim avtomobilom, ko greste na izlet ali na počitnice. Čeprav vas je tudi kar nekaj takih, ki opravite v eno smer več kot 1.000 km.
  • 58 % panelistov voznikov vas ima v gospodinjstvu 2 ali več osebnih avtomobilov, 43 % tudi motor.
  • Lastništvo osebnega avtomobila vam predstavlja prednosti, pa tudi kakšno težavo.
    • Pri osebnem avtomobilu je za 68 % bistveno, da vam je stalno na voljo, za 67 % sta pomembni svoboda in fleksibilnost.
    • Vaši glavni težavi sta povezani bolj s samim potovanjem kot z osebnim avtomobilom, in sicer vas najbolj motijo: 56 % zastoji na cesti, 46 % pomanjkanje parkirnih mest.

Kakšne so vaše vozne navade?

Alternativna mobilnost
  • Polovica panelistov voznikov vsaj občasno uporablja katero od avtomobilu alternativnih metod prevoza. Med njimi prevladuje javni prevoz (42 %), med bolj sodobnimi alternativami koristite tudi kratkoročno izposojo koles (10 %), shuttle prevoze (7 %), car sharing (4 %) in rent-a-car (3 %).
  • Kratkoročni najem osebnega avtomobila / rent-a-car koristite nekajkrat letno ali redkeje. Polovica se vas za najem odloči zaradi neprimernosti lastnega vozila za določen tip prevoza.
  • Skupno rabo osebnega avtomobila / car sharing koristite vsaj enkrat na mesec. Za to obliko mobilnosti se odločite zaradi bolj fleksibilne oblike prevoza kot so ostale oblike javnega prevoza, brezskrbne uporabe in, da nimate težav z iskanjem parkirnih mest.

Bi želeli tudi vi sodelovati v oblikovanju naše ponudbe in storitev?

Član našega raziskovalnega panela lahko postane vsak član Petrol kluba, ki izpolni kratek pristopni vprašalnik. Najdete ga tule.

Raziskava o mobilnosti vas je spodbudila k razmišljanju o sodobni mobilnosti
  • »Raziskava me je spodbudila k razmišljanju, da bi bil letni najem avtomobila za primerno ceno lahko precej zanimiv.«
  • »Zelo zanimiva raziskava, nisem niti razmišljala, da avta ne bi imela v lasti, zdaj pa se poigravam s to mislijo.«
  • »Zanimiva raziskava in v kolikor bi to storitev ponudili, bi premislil o lastnem vozilu.« »Raziskava mi je dala misliti … če razmišljate o tem, da bi dali na trg nekaj takega kot najem električnega vozila, za dobro ceno … sem zraven …«
Uporaba Petrol klub kartice
  • 77 % panelistov se vas ob vsakem nakupu identificira s svojo Petrol klub kartico, na kar se vas večina spomni sama. Zakaj? »Ker me drugače obravnavate in s tem dobim tudi vaše točke.«
  • 73 % vas Petrol klub kartico še vedno uporablja v fizični obliki, polovica pa (tudi) v eni izmed Petrolovih mobilnih aplikacij (Na poti, Moj Petrol, mBills, OneCharge). Neuporabniki Petrolovih mobilnih aplikacij pravite, da se vam zdi uporaba kartice v fizični obliki še vedno bolj enostavna in ste tovrstne uporabe navajeni, hkrati pa na možnost uporabe mobilne aplikacije tudi kar malo pozabite.

Zadnja sprememba

08.11.2022 ob 00:00

POVPREČNA OCENA

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.